Ενέργεια

Ρωσία: Πτώση 50% στα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο το α' εξάμηνο 2023

Ρωσία: Πτώση 50% στα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο το α' εξάμηνο 2023
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας έφτασε τα 42 δισεκατομμύρια δολάρια για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, ήδη 17% πάνω από το σχέδιο για ολόκληρο το 2023, μεταφέρει το Reuters
Τα έσοδα του ρωσικού προϋπολογισμού από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μειώθηκαν κατά 47% στα 3,38 τρισεκατομμύρια ρούβλια (37,4 δισεκατομμύρια δολάρια) το πρώτο εξάμηνο του έτους από την ίδια περίοδο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών την Τετάρτη 5/7, καθώς οι φορολογικές δηλώσεις μειώθηκαν λόγω των χαμηλότερων τιμών και των πωλήσεων, όπως αναφέρει το Reuters

Τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Ρωσίας που προσανατολίζεται στα εμπορεύματα και για τη χρηματοδότηση αυτού που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Τα έσοδα
από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μειώθηκαν κατά 26,4% τον Ιούνιο, σε σχέση με τον Ιούνιο 2022, στα 528,6 δισεκατομμύρια ρούβλια - λιγότερο απότομη από την πτώση 36% που σημειώθηκε τον Μάιο.

Τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας έχουν συμπιεστεί από το δυτικό ανώτατο όριο τιμών του πετρελαίου της και από το κλείσιμο των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream προς την Ευρώπη που ανατινάχθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τους ερευνητές να μην έχουν ακόμη διαπιστώσει ποιος ήταν υπεύθυνος.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας έφτασε τα 42 δισεκατομμύρια δολάρια για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, ήδη 17% πάνω από το σχέδιο για ολόκληρο το 2023.

Τα έσοδα του προϋπολογισμού για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Ιουνίου μειώθηκαν κατά 7,4% από τον Μάιο, κυρίως λόγω των χαμηλότερων εσόδων από τον φόρο εξόρυξης ορυκτών (MET) στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και από τους εξαγωγικούς δασμούς για το φυσικό αέριο.

Τα έσοδα από τον MET μειώθηκαν στα 631,6 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Ιούνιο από 703,6 δισεκατομμύρια ρούβλια του Μαΐου, ενώ ο εξαγωγικός δασμός μειώθηκε στα 57,7 δισεκατομμύρια ρούβλια από 66,1 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Μάιο.

Οι επιδοτήσεις του προϋπολογισμού σε εταιρείες διύλισης από τον «αντίστροφο ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου» μειώθηκαν στα 73,9 δισεκατομμύρια ρούβλια από 91 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Μάιο.

Οι πληρωμές στα διυλιστήρια στο πλαίσιο του «μηχανισμού απόσβεσης» - που εισήχθη για να σταματήσει τις εταιρείες να κεφαλαιοποιούν τις υψηλές τιμές εξαγωγής καυσίμων και να υπερασπιστεί την εγχώρια αγορά - μειώθηκαν στα 78,6 δισεκατομμύρια ρούβλια από 103,5 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Μάιο.

Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο φέτος θα μειωθούν κατά 23% στα 8,94 τρισεκατομμύρια ρούβλια, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα φαίνεται σε σχεδόν 3 τρισεκατομμύρια ρούβλια, ή 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης