Και προσφυγή κατά του ΔΕΔΔΗΕ σχεδιάζουν οι επενδυτές φ/β 400kW για τον εν λόγω διαγωνισμό

Και προσφυγή κατά του ΔΕΔΔΗΕ σχεδιάζουν οι επενδυτές φ/β 400kW για τον εν λόγω διαγωνισμό

Αρχές Αυγούστου η τελική απόφαση για τον διαγωνισμό

 

Συνεχίζεται το σήριαλ με τα 400άρια φωτοβολταϊκά στη Πελοπόννησο, με τους επενδυτές να βρίσκονται σε αναβρασμό εδώ και μήνες έπειτα από τον αποτυχημένο διαγωνισμό του περασμένου Οκτωβρίου και να προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους εξετάζοντας και δικαστικές προσφυγές κατά του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) που λειτούργησε την πλατφόρμα.


Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έπειτα από τις καταγγελίες των επενδυτών φωτοβολταϊκών σταθμών, ισχύος έως 400 κιλοβάτ (kW), είχε αποφασίσει την αναστολή της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων και της έκδοσης όρων σύνδεσης από τον Διαχειριστή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο εμπειρογνώμονας που είχε ορίσει η Αρχή έχει καταλήξει σε σημαντικά ευρήματα που χρίζουν διευκρινίσεων και τα οποία θα επισημαίνονται σε επιστολή την οποία θα αποστείλει άμεσα η ΡΑΑΕΥ προς τον ΔΕΔΔΗΕ, εντός των επόμενων ημερών. Από τις απαντήσεις του Διαχειριστή θα εξαρτηθεί η τελική απόφαση του Ρυθμιστή της αγοράς, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη στις αρχές Αυγούστου και θα κρίνει την τύχη του διαγωνισμού


Επιβαρύνσεις


Έτσι, η αγωνία των επενδυτών που συμμετείχαν στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό της 21-10-22 για τον κορεσμένο δίκτυο Πελοποννήσου παρατείνεται για λίγες ημέρες ακόμη. Όλο αυτό το οκτάμηνο τα έξοδα για τους συμμετέχοντες πολλαπλασιάστηκαν, καθώς πρόκειται για έργα για τα οποία είχαν κατατεθεί εγγυητικές επιστολές που ανά τρίμηνο επιβαρύνονται από τέλη διαχείρισης από τις τράπεζες, ενώ επιβαρύνονται και με τα ενοίκια των εκτάσεων που έχουν δεσμεύσει.

Να θυμίσουμε ότι το πρόβλημα πυροδοτήθηκε όταν εκείνο το πρωί του περασμένου Οκτωβρίου η προσπάθεια να ανοίξει η πλατφόρμα στις 11 το πρωί για την υποβολή των αιτήσεων, όπως είχε προγραμματιστεί απέτυχε. Ωστόσο, άνοιξε τελικά με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας με ορισμένους επενδυτές να παίρνουν αύξοντες αριθμούς πιθανώς έως τις 12.35. Για τους περισσότερους πάντως, η πλατφόρμα λειτούργησε μετά τις 12:35 και λέγεται ότι εντός 15 λεπτών κατατέθηκαν έως και 200 αιτήματα, συνολικά 86 MW, δηλαδή όσος και ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος ο οποίος και «έκλεισε».

Οι υπόλοιποι έπεσαν στην κατηγορία των … επιλαχόντων με 172 MW, οι οποίοι για να πάρουν όρους σύνδεσης θα πρέπει να μην προχωρήσει κάποιος από τους επενδυτές που έχει κλείσει χώρα από τα πρώτα 86 MW. Αρκετοί από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό που τελικά έμειναν εκτός και δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αίτημα, έχουν αποστείλει εξώδικα στον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά ακόμη δεν έχουν λάβει απαντήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης