Ενέργεια

Άνοδος 2% για το πετρέλαιο - Στα 76 δολ. το Brent, στα 71 δολ. το αργό

Άνοδος 2% για το πετρέλαιο - Στα 76 δολ. το Brent, στα 71 δολ. το αργό

Οι συνολικές περικοπές ανέρχονται πλέον σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια bpd ή στο 5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 2% την Τρίτη, καθώς οι αγορές αντιστάθμισαν τις περικοπές της προσφοράς τον Αύγουστο από τους κορυφαίους εξαγωγείς της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας έναντι μιας αδύναμης παγκόσμιας οικονομικής προοπτικής.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα επεκτείνει την εθελοντική της μείωση παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) έως τον Αύγουστο, ενώ η Ρωσία και η Αλγερία προσφέρθηκαν εθελοντικά να μειώσουν τα επίπεδα παραγωγής και εξαγωγών τους τον Αύγουστο κατά 500.000 bpd και 20.000 bpd, αντίστοιχα.
Εάν εφαρμοστεί πλήρως, αυτό θα φέρει συνδυασμένη μείωση 5,36 εκατομμυρίων bpd από τον Αύγουστο του 2022 - πιθανώς ακόμη περισσότερο επειδή αρκετές χώρες της ομάδας παραγωγών του ΟΠΕΚ+ δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις ποσοστώσεις παραγωγής τους, δήλωσε ο αναλυτής της PVM Tamas Varga.

Οι συνολικές περικοπές ανέρχονται πλέον σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια bpd ή στο 5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Το Brent ενισχυόταν κατά 1,97% στα 76,14 δολάρια το βαρέλι έως τις 20:40 ώρα Ελλάδας. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate ενισχυόταν 2,03% στα 71,21 δολάρια.

«Σαφώς, οι Σαουδάραβες προχωρούν σε προληπτικά βήματα για να σταθεροποιήσουν την τιμή του αργού πετρελαίου καθώς και να δουν κέρδη όταν φτάσουν τα 80 δολάρια το βαρέλι για να διατηρήσουν τους εγχώριους προϋπολογισμούς τους», δήλωσε ο Andrew Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates με έδρα το Χιούστον.

Ακόμα κι έτσι, η αγορά θα περιμένει να επαληθεύσει τις περικοπές που ανακοίνωσε η Ρωσία και συνεχίζονται οι ανησυχίες ότι τα υψηλά επιτόκια θα επιβαρύνουν την παγκόσμια ζήτηση, είπε ο Lipow.

Οι δείκτες αναφοράς για το πετρέλαιο υποχώρησαν περίπου 1% την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς μια ζοφερή μακροοικονομική προοπτική συνέβαλε στη διαγραφή των πρώιμων κερδών.

Οι αμερικανικές αγορές παρέμειναν κλειστές την Τρίτη για την εορτή της Ημέρας της Ανεξαρτησίας.

Επιχειρηματικές έρευνες έδειξαν πτώση της παγκόσμιας εργοστασιακής δραστηριότητας λόγω της υποτονικής ζήτησης στην Κίνα και την Ευρώπη, και η αμερικανική μεταποίηση υποχώρησε επίσης περαιτέρω τον Ιούνιο σε επίπεδα που καταγράφηκαν τελευταία στο πρώτο κύμα της πανδημίας COVID-19.

Αυτή η ευρύτερη αβεβαιότητα είναι πιθανό να επισκιάσει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ+ για σύσφιξη της προσφοράς, εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές.

Ακόμη και πριν από τις τελευταίες ανακοινώσεις περικοπών, τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) υποδηλώνουν ότι η αγορά πετρελαίου επρόκειτο να παρουσιάσει έλλειμμα προσφοράς περίπου 2 εκατομμυρίων bpd το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο, ανέφεραν αναλυτές της Commerzbank.
Οι τιμές του πετρελαίου δεν εκτοξεύτηκαν σημαντικά στις ειδήσεις, κυρίως λόγω των ανησυχιών για τη ζήτηση σχετικά με την υποτονική οικονομική ανάκαμψη της Κίνας μετά την άρση των περιορισμών της πανδημίας. Εν τω μεταξύ, τα επιτόκια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω για να αντιμετωπίσουν τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, ανέφεραν οι αναλυτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης