Ενέργεια

Πετρέλαιο: Στην σκιά των περικοπών από Σ. Αραβία και Ρωσία για τον Αύγουστο

Πετρέλαιο: Στην σκιά των περικοπών από Σ. Αραβία και Ρωσία για τον Αύγουστο

Η Σαουδική Αραβία παρατείνει τις περικοπές παραγωγής μέχρι τον Αύγουστο ενώ η Ρωσία θα μειώσει τις εξαγωγές του Αυγούστου κατά 500.000 bpd

 

Upd Σε αρνητικό πρόσημο γύρισε το πετρέλαιο μετά την αρχική άνοδο που σημείωσε τη Δευτέρα, αφού οι κορυφαίοι εξαγωγείς Σαουδική Αραβία και Ρωσία ανακοίνωσαν περικοπές εφοδιασμού για τον Αύγουστο, επισκιάζοντας την ανησυχία για την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και την πιθανότητα περαιτέρω αυξήσεων στα επιτόκια των ΗΠΑ.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα επεκτείνει την εθελοντική της περικοπή κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) για έναν ακόμη μήνα για να συμπεριλάβει τον Αύγουστο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Η Ρωσία, που επιδιώκει να ωθήσει τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου σε συνεννόηση με τη Σαουδική Αραβία, θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου της κατά 500.000 bpd τον Αύγουστο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak τη Δευτέρα, συσφίγγοντας περαιτέρω τις παγκόσμιες προμήθειες.
Οι περικοπές ανέρχονται στο 1,5% της παγκόσμιας προσφοράς και ανεβάζουν το σύνολο που υποσχέθηκαν οι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ στα 5,16 εκατομμύρια bpd.

Τόσο το Ριάντ όσο και η Μόσχα προσπαθούν να στηρίξουν τις τιμές. Το Brent υποχώρησε από τα 113 δολάρια το βαρέλι πριν από ένα χρόνο, λόγω των ανησυχιών για οικονομική επιβράδυνση και άφθονων προμηθειών από τους μεγάλους παραγωγούς.

Περί τις 21:53 ώρα Ελλάδας το Brent υποχωρούσε κατά 0,84%, στα 74,78 δολάρια το βαρέλι . Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate σημείωνε πτώση 1,02%, στα 69,93 δολάρια μετά από άνοδο 1,1% την προηγούμενη συνεδρίαση.

Οι τιμές είχαν υποχωρήσει νωρίτερα στη συνεδρίαση, αφού οι επιχειρηματικές έρευνες έδειξαν ότι η παγκόσμια εργοστασιακή δραστηριότητα μειώθηκε τον Ιούνιο καθώς η υποτονική ζήτηση στην Κίνα και στην Ευρώπη θόλωνε τις προοπτικές για τους εξαγωγείς.

Οι φόβοι για περαιτέρω οικονομική επιβράδυνση που θα μειώσει τη ζήτηση καυσίμων αυξήθηκαν την Παρασκευή, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνέχισε να ξεπερνά τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας και ενθάρρυνε τις προσδοκίες ότι θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια.
Τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να ενισχύσουν το δολάριο, καθιστώντας εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο πιο ακριβά για τους αγοραστές που έχουν άλλα νομίσματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης