Ιντρακάτ: Είσοδος στον ΒΟΑΚ και τα σχεδια για Αττική Οδό - Εξαγορές στις ΑΠΕ

Ιντρακάτ: Είσοδος στον ΒΟΑΚ και τα σχεδια για Αττική Οδό - Εξαγορές στις ΑΠΕ
Υπάρχει πρόβλεψη συνεργασίας της ΑΚΤΩΡ Κατασκευαστικής (που θα ανήκει στην Intrakat) με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις (που παραμένει στον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ)

Έχοντας αλλάξει τα δεδομένα στον κατασκευαστικό κλάδο τον τελευταίο έναν χρόνο, η Intrakat στρέφεται σε μεγάλα έργα παραχωρήσεων, συμβάσεις ΣΔΙΤ και ιδιωτικές επενδύσεις με στόχο να κυριαρχήσει στον εγχώριο χάρτη. Με τον αέρα της εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ, που θα τη φέρει στη δεύτερη θέση των κατασκευών, η εταιρεία αύξησε τη συμμετοχή της στο σχήμα διεκδίκησης της Αττικής Οδού σε 49%, ενώ μπαίνει και στο παιχνίδι του ΒΟΑΚ παρότι δεν συγκαταλέγεται στους μνηστήρες.

Όπως εκτίμησε εχθές ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, κατάτ η διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης, η εταιρεία διαθέτει δύναμη, ταμειακή και τεχνική επάρκεια, μικρό δανεισμό, άρα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αυξήσει περεταίρω το ανεκτέλεστό της. Σήμερα, το ανεκτέλεστο έχει φτάσει στα 2,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας 850 εκατ. ευρώ αύξηση σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022. Μετά την έγκριση της εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο Όμιλος θα διαθέτει συνολικό ανεκτέλεστο 4,9 δισ. ευρώ.

Τα σχέδια για  Αττική Οδό και ΒΟΑΚ

Όπως αποκάλυψε ο κ. Εξάρχου, μετά από διαπραγματεύσεις με την ισπανική Brisa, το ποσοστό συμμετοχής στην κοινοπραξία με την οποία διεκδικεί τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού ανέβηκε σε 49% έναντι 30% που όριζε η αρχική συμφωνία. Υπενθυμίζεται ότι η Intrakat δεν είχε δώσει εξαρχής το «παρών» στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την 25ετή παραχώρηση του οδικού άξονα, αλλά προστέθηκε σε υφιστάμενο σχήμα μετά την αλλαγή της διοίκησης της εταιρείας.

Υπάρχει όμως ένα ακόμη μεγάλο έργο από το οποίο εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον απέχει η Intrakat, και αυτό δεν είναι άλλο από την παραχώρηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), προϋπολογισμού 1,75 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπό κατασκευή παραχώρηση στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, ο κ. Εξάρχου σημείωσε πως η Intrakat θα επιδιώξει να αποκτήσει συμμετοχή στο SVP που θα φτιάξει, εφόσον στεφθεί νικητής, το σχήματα ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Μυτιληναίος.

Όχημα για αυτή την εξέλιξη θα είναι η ΑΚΤΩΡ, δεδομένου ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς υπάρχει πρόβλεψη συνεργασίας της ΑΚΤΩΡ Κατασκευαστικής (που θα ανήκει στην Intrakat) με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις (που παραμένει στον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ). Άρα, η εταιρεία στοιχηματίζει τόσο στη συμμετοχή στο κατασκευαστικό κομμάτι του έργου, αλλά ετοιμάζεται να διεκδικήσει και μερίδιο συμμετοχής στην παραχώρηση.

Προοπτικές εξαγορών στις ΑΠΕ

Στον τομέα της ενέργειας, η εταιρεία διαθέτει ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ ισχύος 1,8GW και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 0,7GW. Ο στόχος της τριετίας έχει ορισθεί στα 750MW σε βάθος τριετίας, με την αξιοποίηση του ομολογιακού δανείου ύψους 120 εκατ. ευρώ. Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο νέων εξαγορών, ο κ. Εξάρχου τόνισε πως η ανάπτυξη του τομέα των ΑΠΕ, που αποδίδει σταθερές ταμειακές ροές, απαιτεί νέες εξαγορές.

Από εκεί και πέρα, ο Όμιλος μετά την ολοκλήρωση της απόκτησης της ΑΚΤΩΡ θα έχει πλήρη εικόνα της δυναμικής της εταιρείας στην αγορά της Ρουμανίας, όπου κατέχει ένα σημαντικό ανεκτέλεστο το οποίο προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, ώστε να εξετάσει εάν χρειάζεται εκεί κάποια εξαγορά για την ισχυροποίηση της θέσης της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης