Ενέργεια

Ην.Βασίλειο: Η Centrica ενισχύει την αποθήκευση φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα

Ην.Βασίλειο: Η Centrica ενισχύει την αποθήκευση φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα

Προειδοποιήσεις για αστάθεια στις αγορές

 

Η βρετανική ενεργειακή εταιρεία Centrica ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αύξησε τη χωρητικότητα αποθήκευσης στη μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου στα 54 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια (bcf) για να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας τον επόμενο χειμώνα, προειδοποιώντας ότι οι αγορές φυσικού αερίου παραμένουν ασταθείς .

Η τοποθεσία Rough έκλεισε το 2017 και άνοιξε ξανά μερικώς πέρυσι, όταν μπόρεσε να αποθηκεύσει περίπου 30 bcf αερίου.

Το Rough, που βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα, 18 μίλια (29 χλμ.) από τις ακτές του Ανατολικού Γιορκσάιρ, θα μπορεί πλέον να συγκρατεί αρκετό φυσικό αέριο για έξι ημέρες μέσης ζήτησης και 3,5 ημέρες αιχμής χειμερινής ζήτησης.

Η εγκατάσταση παρέχει επί του παρόντος το ήμισυ της συνολικής αποθήκευσης φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και η χωρητικότητα αποθήκευσης του ΗΒ υστερεί σε σχέση με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανέφερε η Centrica.

"Το Rough μπορεί να βοηθήσει το ενεργειακό μας σύστημα αποθηκεύοντας φυσικό αέριο όταν υπάρχει πλεόνασμα και παράγοντας αυτό το αέριο όταν το χρειάζεται η χώρα κατά τη διάρκεια αιχμής της ζήτησης", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Centrica, Chris O'Shea.

Βοηθώντας στην εξισορρόπηση της αγοράς φυσικού αερίου της Βρετανίας, ο χώρος αποθήκευσης θα βοηθήσει στη διατήρηση των τιμών για τους καταναλωτές, πρόσθεσε.

Τιμές

Οι βρετανικές τιμές ενέργειας, οι οποίες εκτινάχθηκαν στα ύψη πέρυσι και συνέβαλαν σε μια κρίση κόστους ζωής, πρόκειται να χαλαρώσουν, με ένα νέο χαμηλότερο ανώτατο όριο στους λογαριασμούς που θα τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο.

Ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί από τότε που σημείωσαν ρεκόρ πέρυσι, οι τιμές της ενέργειας παραμένουν πολύ υψηλότερες από ό,τι στο παρελθόν και εκτίθενται σε κλυδωνισμούς στην προσφορά, προειδοποίησε ο O'Shea σε συνέντευξή του στο BBC.
«Πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος να εφησυχαστούμε επειδή τον περασμένο χειμώνα ήταν εντάξει και επειδή οι τιμές είναι αρκετά σταθερές τώρα», πρόσθεσε.

Ξεχωριστά, η Centrica κάλεσε την κυβέρνηση να απλοποιήσει τους λογαριασμούς ενέργειας και να εισαγάγει ένα κοινωνικό τιμολόγιο για όσους χρειάζονται πρόσθετη υποστήριξη για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Η μακροπρόθεσμη φιλοδοξία της Centrica είναι να μετατρέψει το Rough στη μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα μακράς διάρκειας στον κόσμο, ικανή να αποθηκεύει τόσο φυσικό αέριο όσο και υδρογόνο, ανέφερε.

Ωστόσο, οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση της χωρητικότητας αποθήκευσης θα απαιτούσε σημαντικές επενδύσεις και κάποια μορφή ρυθμιζόμενου μοντέλου απόδοσης, παρόμοιο με αυτό που ισχύει για τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφερε.

Ένα τέτοιο σύστημα δεν θα απαιτούσε χρήματα από τους φορολογούμενους, σύμφωνα με την Centrica.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης