Ενέργεια

ΔΕΔΔΗΕ: Tι προβλέπει ο νέος Κανονισμός για τη διαχείριση του ηλεκτρικού συστήματος στα νησιά

ΔΕΔΔΗΕ: Tι προβλέπει ο νέος Κανονισμός για τη διαχείριση του ηλεκτρικού συστήματος στα νησιά

 Τρεις νέοι πλωτοί σταθμοί παραγωγής ρεύματος με καύσιμο LNG θα τεθούν σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2024

 

Αύριο αναμένεται να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) ο νέος Κανονισμός του ΔΕΔΔΗΕ για τη διαχείριση του ηλεκτρικού συστήματος στα νησιά. Η ανάγκη αλλαγής του προέκυψε από το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στο Αιγαίο, με δεδομένο ότι από το τέλος καλοκαιριού του 2024, δηλαδή σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα, στη Χίο, στην Κω και στη Λέσβο θα λειτουργούν οι τρεις νέοι πλωτοί σταθμοί παραγωγής ρεύματος με καύσιμο LNG από δύο κυπριακών συμφερόντων εταιρείες.


Είναι αξιοσημείωτο ότι έως σήμερα, στο Αιγαίο οι μοναδικές μονάδες βάσης που λειτουργούσαν για την παραγωγή ρεύματος ήταν οι πετρελαϊκοί σταθμοί της ΔΕΗ. Με την αλλαγή του Κανονισμού, ο ΔΕΔΔΗΕ θα είναι προετοιμασμένος για την επόμενη ημέρα, οπότε θα λειτουργήσουν και οι τρεις νέες ιδιωτικές μονάδες αερίου.

Οι αποφάσεις της ΡΑΑΕΥ για τις μονάδες LNG της Χίου και της Κω είχαν εκδοθεί τον Φεβρουάριο του 2022 και για τη μονάδα της Λέσβου τον Δεκέμβριο του 2021. Η τελευταία αφορούσε την κατασκευή ενός πλωτού σταθμού FLNG (Floating Liquefied Natural Gas) στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, συνολικής ισχύος 80 MW από την κυπριακών συμφερόντων εταιρεία FLNG RUS Company Limited. Οι άλλες δύο αφορούσαν την κατασκευή πλωτών σταθμών παραγωγής ρεύματος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ) της Χίου και της Κω, συνολικής ισχύος 72 MW και 120 MW αντίστοιχα, από την εταιρεία BLUE SEA POWER, θυγατρική της FLNG RUS Company.

Xορήγηση αδειών

Για τη μονάδα της Χίου η άδεια είχε χορηγηθεί για την πρώτη περίοδο λειτουργίας του Ηλεκτρικού Σταθμού ως ΜΔΝ έως τα τέλη του 2028 ή μέχρι τη διασύνδεση του νησιού, σε περίπτωση που η διασύνδεση ολοκληρωθεί νωρίτερα. Σε περίπτωση που η διασύνδεση δεν ολοκληρωθεί εντός επταετίας η περίοδος A’ μπορεί να παραταθεί έως το τέλος του 2031 ή έως την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Χίου. Για τη δεύτερη περίοδο η άδεια είχε χορηγηθεί έως 31.12.2056.

Για τη Λέσβο και την Κω, οι άδειες ισχύουν για την πρώτη περίοδο λειτουργίας του Ηλεκτρικού Σταθμού ως ΜΔΝ έως τις 31.12.2027, με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον τρία έτη (31.12.2030) ή έως την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Λέσβου και για τη δεύτερη περίοδο επίσης έως τα τέλη του 2056.

Για την πρώτη περίοδο, και για τις τρεις μονάδες θα κάνουν χρήση του δικτύου των ΜΔΝ και η λειτουργία των εργοστασίων θα γίνεται στα πλαίσια των συγκεκριμένων δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ. Για τη δεύτερη περίοδο, οπότε τα νησιά θα έχουν διασυνδεθεί θα πρέπει να υπογραφούν συμβάσεις με τον αρμόδιο διαχειριστή του Συστήματος αλλά και τους αρμόδιους φορείς της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Και τα τρία νησιά περιλαμβάνονται στο τελευταίο «πακέτο» έργων του προγράμματος διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ, και αναμένεται να διασυνδεθούν έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Οι τρεις νέες μονάδες που θα εγκατασταθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι σύγχρονες και ως νέας τεχνολογίας, έχουν ταχύτατη ανταπόκριση στις μεταβολές της ζήτησης και έτσι θα μπορούν να συμβάλουν και στη μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο νησί και αργότερα στο σύστημα. Επίσης, σχεδιάζονται έτσι ώστε να είναι Hydrogen Ready και να μπορούν μελλοντικά να λειτουργούν και με μείγμα φυσικού αερίου και υδρογόνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης