Ενέργεια

ΡΑΑΕΥ: Στο 7,9% το WACC για ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ Υποδομών - Σήμερα η έγκριση

ΡΑΑΕΥ: Στο 7,9% το WACC για ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ Υποδομών - Σήμερα η έγκριση

Σύμφωνα με πληροφορίες σε ότι αφορά τον ΑΔΜΗΕ η ΡΑΑΕΥ προσανατολίζεται σε WACC της τάξης του 7,4%

 

Σχετικά Άρθρα
Το WACC του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΠΑ Υποδομών αναμένεται να εγκρίνει κατά τη σημερινή συνεδρίαση της, η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) βάζοντας τέλος σε μια διελκυστίνδα που διαρκεί εδώ και αρκετούς μήνες με τους δυο διαχειριστές και κυρίως με τον ΔΕΣΦΑ.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που τους προηγούμενους μήνες υπήρξε ανταλλαγή σειράς επιστολών αλλά και συναντήσεις εκπροσώπων των δυο Διαχειριστών με την ηγεσία και τους αρμόδιους της ΡΑΑΕΥ, οι οποίες φαίνεται ότι οδήγησαν στην υιοθέτηση μιας μέσης λύσης.

Έτσι όλα δείχνουν το ποσοστό απόδοσης κεφαλαίων (WACC) και των δυο διαχειριστών θα προσδιοριστεί λίγο κάτω από το 8% παρά τα αιτήματα τους για πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις, από τις οποίες επί της ουσίας εξαρτάται και η κερδοφορία τους.

Σε ότι αφορά τον ΔΕΣΦΑ το WACC που θα εγκριθεί σήμερα από τη ΡΑΑΕΥ αφορά την περίοδο 2024 – 2027 για την οποία ο Διαχειριστής με σειρά επιχειρημάτων διεκδικούσε ποσοστό απόδοσης, ύψους 9,14%, έναντι του 7,44% που είναι σήμερα. Η Ρυθμιστική Αρχή που από την πρώτη στιγμή είχε ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να εγκρίνει τόσο υψηλό ποσοστό απόδοσης σήμερα αναμένεται να οριστικοποίηση την απόφασης της για τον προσδιορισμό του WACC του ΔΕΣΦΑ στο 7,9%.

Ανάλογο θα είναι το ύψος του WACC και στην περίπτωση της ΔΕΠΑ Υποδομών, με τη διαφορά ότι η ΡΑΑΕΥ θα εγκρίνει το ύψος του μόνο για το 2023 και για κάθε μια από τις τρεις θυγατρικές της εταιρίας, δηλαδή την ΕΔΑ Αττικής, την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης και την ΔΕΔΑ, ξεχωριστά.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό είναι αποτέλεσμα νομοθετικής ρύθμισης που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο και η οποία προβλέπει ότι πριν τον προσδιορισμό της εύλογης απόδοσης για ολόκληρη την Ρυθμιστική Περίοδο, θα προηγηθεί ο καθορισμός του WACC μόνο για το 2023.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Italgas που ελέγχει πλέον τη ΔΕΠΑ Υποδομών να επανεξετάσει τις επενδύσεις που θα πραγματοποιήσουν εφέτος οι τρεις ΕΔΑ, ενώ παράλληλα προωθεί τη συγχώνευση τους σε μια ενιαία εταιρεία διαχείρισης των δικτύων διανομής του φυσικού αερίου στους τελικούς καταναλωτές.

Στο 7,4% το WACC του ΑΔΜΗΕ

Πρέπει να σημειωθεί ότι το αίτημα Italgas προς τη ΡΑΕ για το WACC της περιόδου 2023 – 2026 ήταν μεταξύ 8% και 9% όπως είχε δηλώσει ο επικεφαλής της ιταλικής εταιρίας Πάολο Γκάλο κατά την παρουσίαση του στρατηγικού πλάνου της εταιρίας, στο Λονδίνο, χαρακτηρίζοντας το μάλιστα ως απαραίτητο προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΠΑ Υποδομών που προβλέπει επενδύσεις 900 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2023-2029.

Η ΡΑΕΕΥ αφού πρώτα κλείσει την εκκρεμότητα του WACC του 2023 για τις τρεις ΕΔΑ, θα ξεκινήσει την άσκηση προσδιορισμού του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου για τον Ενιαίο Διαχειριστή Δικτύου Διανομής για την περίοδο 2024-2026 το Νοέμβριο.

Πέραν αυτών, πρέπει να σημειωθεί ότι εκκρεμεί ο προσδιορισμός από τη ΡΑΑΕΥ του WACC για τον ΑΔΜΗΕ, αλλά και τον ΔΕΔΔΗΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες σε ότι αφορά τον ΑΔΜΗΕ η ΡΑΑΕΥ προσανατολίζεται σε WACC της τάξης του 7,4% ενώ αναμένει τα τελευταία στοιχεία που έχει ζητήσει από τον Διαχειριστή του ηλεκτρικού συστήματος για λάβει τις οριστικές του αποφάσεις. Συμπληρωματικά στοιχεία έχουν ζητηθεί και από τον ΔΕΔΔΗΕ και θα ακολουθήσει η σχετική απόφαση, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για ανάλογα ποσοστά απόδοσης και για τον Διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης