Ενέργεια

Θ. Σκυλακάκης: Στην εφεδρεία το πλαφόν στις ΑΠΕ και οι μηνιαίες ανακοινώσεις τιμών

Θ. Σκυλακάκης: Στην εφεδρεία το πλαφόν στις ΑΠΕ και οι μηνιαίες ανακοινώσεις τιμών

 Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας

 

Η μετάβαση στο νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με παράλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας θα είναι στις άμεσες προτεραιότητες του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη, όπως τις περιέγραψε ο ίδιος κατά την χθεσινή τελετή παραλαβής του υπουργείου, από τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό Παντελή Κάπρο.

Εμμέσως πλην σαφώς ο νέος υπουργός προανήγγειλε την αναθεώρηση των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν τον περασμένο Ιούλιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ισχύουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου, αφού όπως είπε θα πρέπει να «περάσουμε στο νέο τρόπο λειτουργίας της αγοράς». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε πως ελπίζει ότι δεν θα απαιτηθεί νέα δημοσιονομική στήριξη στον τομέα της ενέργειας, ενώ πρόσθεσε ότι στο επίκεντρο των πολιτικών που θα εφαρμόσει θα είναι και η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, η οποία άλλωστε συμπεριλαμβάνεται στις παρεμβάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές πρόθεση της νέας πολιτικής ηγεσία του ΥΠΕΝ είναι να «παγώσει» αλλά όχι να καταργήσει τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης ώστε να είναι διαθέσιμα στη φαρέτρα της κυβέρνησης σε περίπτωση που υπάρξει αναθέρμανση της κρίσης από το Φθινόπωρο.

Η άρση των έκτακτων μέτρων είναι μια εξέλιξη που προσδοκά το σύνολο της αγοράς τόσο στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αφού θα σημάνει και την κατάργηση του πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, όσο και στην λιανική αγορά προμήθειας ρεύματος όπου θα σημάνει τη διαμόρφωση νέων τιμολογίων ρεύματος χωρίς τους καταναγκασμούς του προηγούμενου διαστήματος, όταν οι προμηθευτές ήταν αναγκασμένοι να ανακοινώνουν την τιμολογιακή τους πολιτική κάθε μήνα προβλέποντας την εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου και άρα της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος τον επόμενο μήνα.

Όπως είναι γνωστό η Κομισιόν έχει δώσει κατεύθυνση προς τα κράτη μέλη να άρουν τα έκτακτα μέτρα έως το τέλος του χρόνου, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει διαμορφωθεί μια κανονιστική πράξη που να υποχρεώνει τις κυβερνήσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση αυτού του κλίματος αμηχανίας σε επίπεδο Ευρώπης έπαιξε η αστάθεια που παρατηρήθηκε στην αγορά φυσικού αερίου αλλά και οι προβλέψεις των αναλυτών για νέα άνοδο από το Φθινόπωρο.

Σταθεροποίηση τιμών

Πάντως αυτή τη στιγμή η τιμή του αερίου δείχνει μια σταθερότητα στο επίπεδο των 30 ευρώ/MWh, το οποίο θεωρείται μάλλον λογικό σε σχέση με όσα έχουμε δει τα δυο προηγούμενα χρόνια. Έτσι ο νέος υπουργός Ενέργειας, άφησε χθες να εννοηθεί ότι πρόθεση του είναι η αναστολή των έκτακτων μέτρων και η διαμόρφωση νέων κανόνων λειτουργίας της αγοράς. Μια συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει άλλωστε, με βάση τις προτάσεις που παρουσίασε η ΡΑΑΕΥ για τα τιμολόγια που θα ισχύσουν από την 1η Οκτωβρίου.

Όπως αναμενόταν ο κ. Σκυλακάκης έκανε χθες ειδική αναφορά στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο ως γνωστόν περιλαμβάνει προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας μέσω επιδοτήσεων σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Στόχος μας είπε ο κ. Σκυλακάκης είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών, η υλοποίηση επιπλέον δράσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και:
• Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό 80% από ΑΠΕ έως το 2028. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτό ακριβώς το σημείο, δηλαδή της πολιτικής για τη στήριξη των ΑΠΕ, μεταξύ των προτεραιοτήτων θα είναι και η εφαρμογή του νέου μοντέλου που συζητείται στην ΕΕ για τη σύναψη CfDs και PPAs
• Το 20% των Ι.Χ. να είναι μηδενικών ρύπων έως το 2027 και
• Η εγκατάσταση 8.000 δημόσια προσβάσιμων φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι τομείς των ΑΠΕ και της ηλεκτροκίνησης αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της υφυπουργού Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου, η οποία μιλώντας χθες τόνισε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για τον τομέα της ενέργειας όπως έκανε και από τη θέση της γενικής γραμματέως Ενέργειας.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός Παντελής Κάπρος σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας «γράφτηκε» η νέα έκδοση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το τέλος του μήνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης