Ενέργεια

InCommodities: Οι ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας εξακολουθούν να είναι νευρικές

InCommodities: Οι ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας εξακολουθούν να είναι νευρικές

Κέρδη - ρεκόρ ανακοίνωσε η εταιρεία για το 2022

Επιφυλακτικοί παραμένουν οι συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας σχετικά με τον ερχόμενο χειμώνα, παρόλο που η ενεργειακή κρίση –η οποία σημείωσε πρωτοφανή αστάθεια των τιμών πέρυσι– έχει αποδυναμωθεί σημαντικά, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της δανικής εταιρείας εμπορίας ενέργειας InCommodities σύμφωνα με το Montel.

«Ένας κρύος χειμώνας μπορεί να δημιουργήσει σημαντική αβεβαιότητα στην αγορά – και συνεπώς και στις τιμές καταναλωτή. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι θα δούμε την ίδια σοβαρή κατάσταση που είδαμε πέρυσι», είπε ο Jesper Johanson στο Montel αφού η εταιρεία του ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ το 2022.

Η InCommodities κατέγραψε κέρδη προ φόρων 1,4 δισ. ευρώ πέρυσι, από 144 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα, κυρίως χάρη στους traders της που κεφαλαιοποιούν τις τεράστιες διακυμάνσεις των τιμών στις χονδρικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
«Λόγω μιας πιο ισορροπημένης κατάστασης στην αγορά, αναμένουμε χαμηλότερα κέρδη το 2023», δήλωσε ο Johanson.

Οι οκτώ μεγαλύτερες δανικές εταιρείες εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας κέρδισαν περισσότερα από 7 δισ. ευρώ προ φόρων πέρυσι, σύμφωνα με υπολογισμούς του ιστότοπου οικονομικών ειδήσεων Finance, πάνω από 10 φορές περισσότερα από το 2021 και 53 φορές περισσότερα από το 2020.

Αυτά τα κέρδη κατέστησαν τον κλάδο έναν από τους μεγαλύτερους φορολογικούς συνεισφέροντες στη Δανία πέρυσι, αλλά πολλοί πολιτικοί – τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης – έχουν ζητήσει αυστηρότερη φορολόγηση αυτών που θεωρούν απροσδόκητα κέρδη στον κλάδο σε μια χρονιά που οι απλοί καταναλωτές αντιμετώπισαν καταγράψτε τους λογαριασμούς ενέργειας.

Οι ανησυχίες των καταναλωτών

Ο Johanson είπε ότι κατανοούσε τις ανησυχίες των καταναλωτών, αλλά ότι ήταν λάθος να πούμε ότι οι traders ενέργειας είχαν απροσδόκητο κέρδος στην ενεργειακή κρίση.

«Δεν έχουμε ασυνήθιστα κέρδη. Έχουμε αναλάβει ασυνήθιστο ρίσκο διανέμοντας ενέργεια σε όλη την Ευρώπη με τρόπο που ήταν απαραίτητος για να αποφευχθούν οι ελλείψεις ενέργειας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος, επικαλούμενος την πρόσφατη εκτίμηση της ρυθμιστικής υπηρεσίας της ΕΕ Acer ότι οι διασυνοριακές συναλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας βοήθησαν τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν 253 εκατομμύρια ευρώ σε κόστος πέρυσι.

«Αντί να υποτιμούμε την επιτυχία των Δανών traders ενέργειας, θα πρέπει να το συζητήσουμε. Σε λίγα χρόνια πήραμε σημαντικά μερίδια αγοράς και το 2022 ο κλάδος μας συνεισέφερε με 13% του φόρου εισοδήματος από τις εταιρείες», είπε.

Η InCommodities διαπραγματεύτηκε 1.806 TWh ενέργειας και φυσικού αερίου παγκοσμίως πέρυσι, από 773 TWh το 2021. Έχει επίσης επεκτείνει τις δραστηριότητές της εκτός Ευρώπης και θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία φέτος, δήλωσε ο Johanson.
στο Ολλανδικό TTF επόμενου μήνα και το γερμανικό επόμενου μήνα βασικό φορτίο, εκτοξεύθηκαν σε υψηλά ρεκόρ πάνω από 340 ευρώ/MWh και 1.000 ευρώ/MWh, αντίστοιχα, λόγω ανησυχιών για συρρίκνωση της προσφοράς που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έκτοτε έχουν υποχωρήσει σε περίπου 33 EUR/MWh και 144 EUR/MWh που εξακολουθούν να θεωρούνται υψηλά για αυτήν την εποχή του χρόνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης