Ενέργεια

ΗΠΑ: Στα σκαριά εξαγωγές πυρηνικών σταθμών στην Ευρώπη - Πρώτος σταθμός η Πολωνία

ΗΠΑ: Στα σκαριά εξαγωγές πυρηνικών σταθμών στην Ευρώπη - Πρώτος σταθμός η Πολωνία

Καθοριστικός παράγοντας η χρηματοδότηση - Aνάλυση του Energypost

 

Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης ανοίγει μια πόρτα για τις ΗΠΑ να εξάγουν τους πυρηνικούς σταθμούς τους, εξηγούν οι Matt Bowen και Sagatom Saha στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής σύμφωνα με το Energypost.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, τον Απρίλιο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χρηματοδότηση έως και 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη αμερικανικών μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR) στην Πολωνία. Μια επιτυχής ανάπτυξη εκεί θα μπορούσε να οδηγήσει στη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Εσθονία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ουκρανία, οι οποίες έχουν εργοστάσια άνθρακα προς σταδιακή κατάργηση και χρειάζονται κάτι για να τα αντικαταστήσει, μέχρι τα μέσα του αιώνα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές.
Για να γίνει αυτό, οι ΗΠΑ πρέπει να δημιουργήσουν το «one stop shop» που πάντα πρόσφερε η Ρωσία. Η χρηματοδότηση είναι προτεραιότητα και οι αναλυτές επισημαίνουν τι λείπει αυτή τη στιγμή.

Ειδικότερα, οι ξένοι επενδυτικοί βραχίονες (όπως η Export–Import Bank των Ηνωμένων Πολιτειών και η Development Finance Corporation) θα πρέπει να αναλάβουν περισσότερο οικονομικό κίνδυνο από ό,τι χρειαζόταν στο παρελθόν. Ο συντονισμός, επίσης, μεταξύ των βάσεων δεδομένων και του ειδικού προσωπικού στα διάφορα σκέλη θα αποφύγει την επανάληψη των προσπαθειών και θα επιταχύνει τις αξιολογήσεις των έργων. Θα βοηθούσε επίσης εάν οι ΗΠΑ ανέπτυσαν περισσότερα πυρηνικά στη χώρα: μόνο δύο νέοι αντιδραστήρες έχουν συνδεθεί στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ αυτόν τον αιώνα.

Αναλυτικά

Η πολιτική πυρηνική διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι και πάλι σε κίνηση. Τον Απρίλιο, η Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών των Ηνωμένων Πολιτειών (EXIM) και η Development Finance Corporation (DFC) ανακοίνωσαν χρηματοδότηση έως και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 1 δισ. δολαρίων, αντίστοιχα, για την ανάπτυξη μικρών αρθρωτών αμερικανικών αντιδραστήρων (SMR) στην Πολωνία. Τα SMR - μικρότερα, πιο ομοιόμορφα σχέδια που προορίζονται να κατασκευαστούν στο εργοστάσιο για να μειώσουν το κόστος της πυρηνικής ενέργειας - έχουν επωφεληθεί από την υποστήριξη του Κογκρέσου και το διυπηρεσιακό ενδιαφέρον για την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ διερευνούν την αναπτυσσόμενη εξαγωγική αγορά

Η στασιμότητα της εγχώριας αγοράς (μόνο δύο νέοι αντιδραστήρες έχουν συνδεθεί στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ αυτόν τον αιώνα) απαιτεί από τις αμερικανικές πυρηνικές εταιρείες να εξερευνήσουν την αναπτυσσόμενη εξαγωγική αγορά. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η επίτευξη παγκόσμιων στόχων για το κλίμα μπορεί να απαιτεί σχεδόν διπλασιασμό της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από πυρηνικούς αντιδραστήρες μεταξύ 2020 και 2050. Μια είσοδος στην Πολωνία θα μπορούσε να βοηθήσει στο ξεκλείδωμα της αγοράς της Ανατολικής Ευρώπης με βιώσιμο, στρατηγικό τρόπο. Η επιτάχυνση της προόδου θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά και την πορεία προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές το 2050.

Η Ρωσία έχει κυριαρχήσει στην αγορά πυρηνικής ενέργειας, αλλά η εισβολή της στην Ουκρανία έχει βλάψει τη διπλωματική της θέση και έχει διευρύνει τις ευκαιρίες για τις αμερικανικές εταιρείες. Ωστόσο, το παράθυρο δεν θα παραμείνει ανοιχτό επ' αόριστον και η πρόοδος θα εξαρτηθεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες που θα οργανώσουν πακέτα χρηματοδότησης.

Η πολωνική ευκαιρία

Με την EXIM Bank και την DFC να έχουν μόλις υπογράψει επιστολές πρόθεσης να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του GE-Hitachi BWRX-300 SMR με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Orlen Synthos Green Energy,η Πολωνία υπήρξε το επίκεντρο της αναβίωσης των εμπορικών πυρηνικών των ΗΠΑ.

Ξεχωριστά, η εταιρεία εξόρυξης KGHM με έδρα την Πολωνία ανακοίνωσε ένα σχέδιο το 2023 για την ανάπτυξη αρθρωτών αντιδραστήρων σχεδιασμένων από την αμερικανική NuScale Power και τον Απρίλιο υπέβαλε αίτηση στο Πολωνικό Υπουργείο Κλίματος και Περιβάλλοντος για την κατασκευή NuScale SMR.

Η επιτυχής ανάπτυξη αντιδραστήρων μεγάλης κλίμακας και SMR στην Πολωνία θα μπορούσε να επιταχύνει την πρόοδο σε μια περιοχή (Ρουμανία, Σλοβακία, Εσθονία, Τσεχία και Ουκρανία) που έχει εργοστάσια άνθρακα που χρειάζονται απόσυρση μέχρι τα μέσα του αιώνα για την επίτευξη των στόχων απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Οι γείτονες της Πολωνίας έχουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, συμφωνίες για να υιοθετήσουν τις αμερικανικές πυρηνικές τεχνολογίες. Για παράδειγμα, στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή του 2021 στη Γλασκώβη, ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι και ο Ρουμάνος πρόεδρος ανακοίνωσαν από κοινού την πρόθεση της Ρουμανίας να κατασκευάσει NuScale SMR. Μια ανακοίνωση τον Μαΐο του 2023 στη Σύνοδο των G7 περιλάμβανε υποστήριξη για το ρουμανικό έργο SMR ύψους έως και 275 εκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τη Δημοκρατία της Κορέας και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και Επιστολές Ενδιαφέροντος που εκδόθηκαν από την EXIM και την DFC για δυνητική υποστήριξη έως και 3 δισ. δολαρίων και 1 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη του έργου – παρόμοια με το δυνητικό πακέτο για την Πολωνία.

Οι διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ συνέβαλαν επίσης ώστε η Τσεχική Δημοκρατία τουλάχιστον να αποκλείσει ρωσικές και κινεζικές εταιρείες από έναν διαγωνισμό για την κατασκευή ενός νέου αντιδραστήρα που θα συνεπάγεται περίπου 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων στη χώρα.

Χρηματοδότηση

Μέρος του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της Ρωσίας στο παρελθόν προήλθε από την ικανότητα της Rosatom, της κρατικής επιχείρησής της, να προσφέρει μια «ενιαία στάση» συμπεριλαμβανομένων ευνοϊκών όρων χρηματοδότησης που οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα δεν μπορούν να ανταποκριθούν μόνες τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει τελικά να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση εάν θέλουν να είναι ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές.

Μέχρι σήμερα, το χαρτοφυλάκιο των ΗΠΑ στην Πολωνία αποτελείται από μια IGA που καταδεικνύει την πολιτική δέσμευση των ΗΠΑ και την για χρηματοδότησης για εργασίες FEED από το USTDA· και τώρα, επιστολές προθέσεων από την EXIM Bank και την DFC. Η διαδικασία ήταν αυτοσχέδια και τακτική, αλλά θα μπορούσε να αναπαραχθεί αλλού ως μέρος μιας μακροπρόθεσμης, βιώσιμης προσέγγισης. Το κομμάτι που λείπει στο τέλος - η ικανότητα των κυβερνητικών αμερικανικών χρηματοδοτικών οργανισμών να οριστικοποιούν γρήγορα τις συμφωνίες - θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά, ειδικά καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ανταγωνίζονται τη Ρωσία και την Κίνα για συμφωνίες προμήθειας αντιδραστήρων.

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να είναι σε θέση να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και τους όρους των προσφορών τους για χρηματοδότηση εξαγωγών αντιδραστήρων σε άλλες χώρες μέσω μέτρων όπως:

  • Εξέταση βελτιώσεων στη στελέχωση και τον διυπηρεσιακό συντονισμό στο DFC. Οι υπάλληλοι δανείων DFC αντιμετωπίζουν το δύσκολο έργο της αξιολόγησης του τεχνολογικού κινδύνου σε μυριάδες τομείς, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού. Ορισμένα SMR ενέχουν μικρό τεχνολογικό κίνδυνο. Για παράδειγμα, ο ελαφρύς σχεδιασμός της NuScale με βάση το νερό έχει ήδη πιστοποιηθεί από την Αμερικανική Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών (NRC). Η αύξηση του προσωπικού και η στήριξη στον συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών για την αξιολόγηση αυτών των σχεδίων θα βοηθήσει το DFC να αξιολογήσει πιθανά έργα καθαρής ενέργειας πιο αποτελεσματικά.
  • Διερεύνηση της βαθμολογίας μετοχών DFC. Οι πιθανές χώρες-πελάτες είναι πρόθυμες για επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου DFC σε πυρηνικές συμφωνίες, αλλά σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς κανόνες προϋπολογισμού, το DFC πρέπει να βαθμολογήσει τις επενδύσεις του σε μετοχές εξ ολοκλήρου ως ζημία χωρίς προσδοκίες απόδοσης — ουσιαστικά ως επιχορήγηση. Αυτό μπορεί να αποθαρρύνει το DFC από το να ασκήσει την ικανότητά του να πραγματοποιεί επενδύσεις σε μετοχές, ειδικά σε πυρηνικά έργα έντασης κεφαλαίου.
  • Αξιολόγηση των διαδικασιών της EXIM Bank. Η EXIM Bank υπόκειται σε ένα νόμιμο ανώτατο επιτόκιο αθέτησης 2%, το οποίο απαιτεί από την τράπεζα να παγώσει ουσιαστικά τον δανεισμό σε περίπτωση υπέρβασης. Ανώτεροι αξιωματούχοι της EXIM Bank έχουν εντοπίσει το ανώτατο όριο ως εμπόδιο για την επιδίωξη ελαφρώς πιο επικίνδυνων έργων — ειδικά για τον ανταγωνισμό με την Κίνα. Αυτό το ανώτατο όριο οδηγεί την αμερικανική EXIM Bank να ενεργεί πιο συντηρητικά σε σύγκριση με τους ανταγωνιστικούς οργανισμούς εξαγωγικών πιστώσεων του ΟΟΣΑ.Επιπλέον, εάν η τράπεζα εξουσιοδοτηθεί να παραιτείται από δαπανηρές, εντατικές σε προσωπικό και διπλές τεχνικές αναλύσεις για σχέδια πυρηνικών αντιδραστήρων που έχει ήδη πιστοποιήσει το NRC, αυτό θα μπορούσε να απλοποιήσει την τεχνική ανάλυση.
  • Συμμετοχή στο Γραφείο Προγραμμάτων Δανείων DOE (LPO). Το DOE LPO, με νέα χρηματοδότηση από την κυβέρνηση Μπάιντεν, έχει γίνει ένας σημαντικός παράγοντας στη χρηματοδότηση της κυβερνητικής ενέργειας.Το LPO διαθέτει τώρα έναν τεράστιο κατάλογο αιτήσεων δανείων που του δίνουν μια εικόνα για το ποιες τεχνολογίες είναι πιο ανταγωνιστικές στο κόστος, ενέχουν τον λιγότερο κίνδυνο και έχουν τη δυνατότητα να εμπορευματοποιηθούν και να εξαχθούν γρήγορα. Αυτή είναι μια ευκαιρία για τον στενό συντονισμό εγχώριων κατασκευαστικών έργων που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις παγκόσμιες αγορές μέσω εξαγωγών και να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες των εταίρων και των συμμάχων των ΗΠΑ — με έμφαση στην πυρηνική ενέργεια.

Ανεξάρτητα από τις πτυχές χρηματοδότησης, οι αναπτύξεις αντιδραστήρων στις Ηνωμένες Πολιτείες θα βοηθούσαν σε επακόλουθες αναπτύξεις αλλού, μειώνοντας τους κινδύνους κατασκευής και αυξάνοντας την εμπιστοσύνη της χώρας, δεδομένης της θέσης της Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικών των ΗΠΑ ως "χρυσού προτύπου" πυρηνικής ασφάλειας. Εάν οι χώρες σε όλη την Ευρώπη πρόκειται να απομακρυνθούν από την προμήθεια ρωσικών αντιδραστήρων για ενεργειακή ασφάλεια καθώς επιδιώκουν καθαρούς μηδενικούς στόχους, θα χρειαστούν εναλλακτικές λύσεις. Η περίπτωση της Πολωνίας μπορεί να προσφέρει διδάγματα για να βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτύχουν αλλού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης