Ενέργεια

Πτώση για το πετρέλαιο - Στα 73 δολ. κινείται το Brent, στα 68 δολ. το αργό

Πτώση για το πετρέλαιο - Στα 73 δολ. κινείται το Brent, στα 68 δολ. το αργό

 Ανησυχία για τις αυξήσεις επιτοκίων

 

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Παρασκευή, οδηγώντας σε εβδομαδιαία πτώση καθώς οι traders ανησυχούν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση παρά τις ενδείξεις για στενότερες προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Σε μια δεύτερη συνεχόμενη ημέρα απωλειών, το Brent υποχωρούσε 0,89%, στα 73,48 δολάρια το βαρέλι στις 19:37. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχωρούσε 1,04%, στα 68,79 δολάρια.

Την Πέμπτη, το Brent υποχώρησε περίπου 3 δολάρια το βαρέλι, αφού η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Οι κεντρικές τράπεζες στη Νορβηγία και την Ελβετία αύξησαν επίσης τα επιτόκια.
Περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ φάνηκαν επίσης πιο πιθανές. Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, δήλωσε ότι δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων φέτος είναι μια «πολύ λογική» πρόβλεψη.

«Φαίνεται να υπάρχει ένας αυξανόμενος τύπος «υποχώρησης κινδύνου» τώρα στο αργό, που προκλήθηκε από τις αυξήσεις των επιτοκίων στην ΕΕ και τα απογοητευτικά στοιχεία τόνωσης από την Κίνα», δήλωσε ο Dennis Kissler, ανώτερος αντιπρόεδρος διαπραγμάτευσης στην BOK Financial.

Η άνοδος των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας προκάλεσε ρευστοποίηση κεφαλαίων και οι παραγωγοί ενέργειας μετακινήθηκαν σε μια νοοτροπία «αντιστάθμισης τώρα», πρόσθεσε ο Kissler.

Τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, γεγονός που θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου.

Η αποστροφή του κινδύνου μεταξύ των επενδυτών αύξησε επίσης την αξία του δολαρίου , το οποίο πιέζει τις τιμές του πετρελαίου καθιστώντας το εμπόρευμα πιο ακριβό για άλλους κατόχους νομισμάτων.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ υποχώρησε επίσης σε χαμηλό τριών μηνών τον Ιούνιο, καθώς η ανάπτυξη των υπηρεσιών υποχώρησε για πρώτη φορά φέτος και η συρρίκνωση στον μεταποιητικό τομέα βάθυνε, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας.

Οι κύριοι δείκτες της Wall Street υποχώρησαν, ενώ οι τιμές του χρυσού καταγράφουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Η πολλά υποσχόμενη οικονομική ανάκαμψη της Κίνας έχει υποχωρήσει αρκετούς συνεχόμενους μήνες με πιο ήπια από τα αναμενόμενα στοιχεία για την κατανάλωση, την παραγωγή και την αγορά ακινήτων.

Οι ανησυχίες για την ύφεση και τη ζήτηση αντιστάθμισαν τα σημάδια στενότητας από την πλευρά της προσφοράς. Η έκθεση αποθεμάτων αυτής της εβδομάδας στις ΗΠΑ έδειξε ότι τα αποθέματα αργού σημείωσαν αιφνιδιαστική πτώση κατά 3,8 εκατομμύρια βαρέλια.

Επίσης, έτοιμη να συσφίξει την αγορά είναι η μείωση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο που ανακοινώθηκε μαζί με μια συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για τον περιορισμό των προμηθειών το 2024.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης