Ενέργεια

Τρεις πυρηνικοί αντιδραστήρες της EDF 8GW, απειλούνται με σοβαρές διακοπές λόγω... θέρους (Montel)

Τρεις πυρηνικοί αντιδραστήρες της EDF 8GW, απειλούνται με σοβαρές διακοπές λόγω... θέρους (Montel)
Τα τρία εργοστάσια, με συνδυασμένη ισχύ λίγο πάνω από 8 GW, ήταν «πολύ πιθανό» να δουν μειώσεις από τον Ιούλιο έως το φθινόπωρο, δήλωσε ο Thibault Laconde, αναλυτής στη Montel

Οι πυρηνικοί σταθμοί St Alban (2,7 GW), Chooz (2,9 GW) και Golfech (2,6 GW) της EDF είναι οι πιο ευαίσθητοι στις καλοκαιρινές περικοπές της παραγωγής εάν η Γαλλία δει συνεχή ζέστη και ξηρασία, δήλωσε αναλυτής κλίματος στο Montel.

Τα τρία εργοστάσια, με συνδυασμένη ισχύ λίγο πάνω από 8 GW, ήταν «πολύ πιθανό» να δουν μειώσεις από τον Ιούλιο έως το φθινόπωρο, δήλωσε ο Thibault Laconde, αναλυτής στη γαλλική εταιρεία αξιολόγησης κλιματικού κινδύνου Callendar.

Μερικά γαλλικά εργοστάσια αντλούν νερό από ποτάμια για να ψύξουν τους αντιδραστήρες, αλλά εάν η θερμοκρασία του νερού είναι πολύ υψηλή τότε η EDF πρέπει να μειώσει την παραγωγή, ενώ και οι χαμηλές ροές ποταμών μπορούν επίσης να επιβάλλουν περικοπές στην παραγωγή.

Ρυθμοί ροής

Το St Alban βρίσκεται στον ποταμό Ροδανό, όπου οι ροές παρατηρήθηκαν τελευταία φορά στα 516 κυβικά μέτρα/δευτερόλεπτο, σύμφωνα με στοιχεία του InfoRhone.

Οι περιορισμοί παραγωγής συνήθως συμβαίνουν όταν οι ημερήσιες ροές πέφτουν κάτω από 400 κυβικά μέτρα/δευτερόλεπτο, είπε ο Laconde.

Αλλά αυτό το ποσοστό θα μπορούσε να μειωθεί γρήγορα, πρόσθεσε, δεδομένου ότι οι ροές του Ροδανού εξαρτώνται επίσης από τις εκλύσεις νερού από τα αποθέματα υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Ελβετία, τα οποία μπορεί να κυμαίνονται ανάλογα με τις ελβετικές ανάγκες.

Ένας από τους αντιδραστήρες ισχύος 1.300 MW του St Alban φαινόταν έτοιμος να επιστρέψει στο διαδίκτυο από μια διακοπή συντήρησης στις 9 Ιουλίου, αυξάνοντας την ανάγκη για ψύξη νερού, είπε ο αναλυτής.

Η Γαλλία απαιτεί από την EDF να σταματήσει και τους δύο αντιδραστήρες 1.450 MW στο Chooz όταν οι ροές του ποταμού Meuse πέφτουν κάτω από 20-22 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο κατά μέσο όρο σε 12 ημέρες.

Οι ροές παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά στα 41,2 κυβικά μέτρα/δευτερόλεπτο, σύμφωνα με στοιχεία από το Energy Quantified της Montel. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2020, και οι δύο αντιδραστήρες έκλεισαν για περισσότερο από ένα μήνα.

Κίνδυνος καύσωνα

Και οι δύο αντιδραστήρες 1.310 MW της Golfech στον ποταμό Garonne είναι επί του παρόντος κλειστοί, αλλά ο ένας θα επιστρέψει στις αρχές Ιουλίου και έτσι ο Laconde είπε ότι κινδυνεύει επίσης από περικοπές σε περίπτωση καύσωνα.

Το Meteo France έχει προβλέψει υψηλότερες θερμοκρασίες από τις κανονικές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά ο κίνδυνος ενός θερμότερου καλοκαιριού από τον μέσο όρο φαίνεται χαμηλότερος από πέρυσι, το θερμότερο στη Γαλλία από το 2003.

Αυτό το καλοκαίρι θα πρέπει να είναι πιο υγρό από πέρυσι και οι ροές των ποταμών ήταν υψηλότερες από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι, δήλωσε ο Eylert Ellefsen, ανώτερος αναλυτής στο Montel’s Energy Quantified (EQ), ωστόσο, τα επίπεδα στο Chooz και στο Cattenom (5,2 GW) ήταν ακόμα χαμηλά, πρόσθεσε.

Οι ροές στον ποταμό Moselle, όπου το εργοστάσιο Cattenom διαθέτει τέσσερις αντιδραστήρες (5,2 GW), παρατηρήθηκαν τελευταία φορά στα 25,3 κυβικά μέτρα/δευτερόλεπτο και απαιτούνται ελάχιστες ροές 18 κυβικών μέτρων/δευτερόλεπτο.

Ο Ellefsen προέβλεψε ότι το Cattenom θα είναι το πιο εκτεθειμένο σε μείωση «καθώς η ροή του ποταμού εκεί είναι επί του παρόντος μόνο το 40% της κανονικής».

Πρόβλεψη υψηλότερης διαθεσιμότητας

Το περασμένο καλοκαίρι, όταν 32 από τους 56 αντιδραστήρες της Γαλλίας ήταν εκτός σύνδεσης, η γαλλική κυβέρνηση χαλάρωσε τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που διέπουν τη θερμοκρασία του νερού του ποταμού που χρησιμοποιείται για την ψύξη των αντιδραστήρων.

Η κίνηση μείωσε τις περικοπές της παραγωγής πολύ κάτω από το επίπεδο που παρατηρήθηκε το καλοκαίρι του 2003, όταν η Γαλλία παρουσίασε παρόμοια καιρικά φαινόμενα, είπε η EDF.

Το βοηθητικό πρόγραμμα θα μπορούσε να περάσει αυτό το καλοκαίρι χωρίς να χαλαρώσουν οι κανόνες θερμοκρασίας, καθώς η γαλλική πυρηνική διαθεσιμότητα προβλεπόταν να είναι πολύ υψηλότερη από πέρυσι, δήλωσε ο Clement Bouilloux, Γάλλος διευθυντής στο EnAppSys της Montel.

Η πυρηνική διαθεσιμότητα θα φτάσει τα 39,6 GW τον επόμενο μήνα και τα 44,6 GW έως τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της EDF που υπολογίστηκαν από την EQ, από τον μέσο όρο των 27 GW τον περασμένο Ιούλιο και τα 26 GW τον περασμένο Αύγουστο.

Η EQ έχει προβλέψει πολύ χαμηλότερη διαθεσιμότητα, ωστόσο, με μέση ισχύ 30 GW κατά τη διάρκεια των δύο μηνών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης