Ενέργεια

Elpedison: Άρση της υποχρέωσης επιστολών και ελευθερία στα τιμολόγια ζητά από την ΡΑΑΕΥ

Elpedison: Άρση της υποχρέωσης επιστολών και ελευθερία στα τιμολόγια ζητά από την ΡΑΑΕΥ
Προτείνει οι προμηθευτές να έχουν τη δυνατότητα διάθεσης και άλλων προϊόντων εκτός από τις 4 βασικές κατηγορίες τιμολογίων που εισηγείται η ΡΑΑΕΥ
Σχετικά Άρθρα

Την άρση της υποχρέωσης ενημέρωσης των καταναλωτών με επιστολές για τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν μετά το τέλος των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ζητεί μεταξύ άλλων η Elpedison στην επιστολή της προς τη ΡΑΑΕΥ στο πλαίσιο της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης.
Η Elpedison θεωρεί ότι η υποχρέωση αποστολής έγχαρτων επιστολών έχει μεγάλο κόστος για τις εταιρίες προμήθειας και αντιπροτείνει η ενημέρωση να γίνεται και με άλλους τρόπους, όπως email, τηλεφωνικά κλπ, με λιγότερες και απλούστερες διαδικασίες. Επικαλείται μάλιστα σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες.

Υπενθυμίζεται ότι τα έκτακτα μέτρα ρύθμισης της αγοράς ηλεκτρισμού που κατ’ αρχή είχαν διάρκεια ενός έτους από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023, παρατάθηκαν έως το τέλος Σεπτεμβρίου με απόφαση του προηγούμενου υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Εν όψει της κατάργησης του σχετικού καθεστώτος η ΡΑΑΕΥ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση μια σειρά από μέτρα για την ενημέρωση των καταναλωτών μεταξύ των οποίων και η καθιέρωση τεσσάρων κατηγοριών τιμολογίων.

Η Elpedison με την επιστολή της χαιρετίζει τη μετάβαση από το ισχύον καθεστώς στην κανονικότητα, καθώς και την πρωτοβουλία της ΡΑΑΕΥ, ώστε να υπάρχει μία προσυμφωνία για το όλο θέμα, όμως ζητεί να υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία στη διαμόρφωση των τιμολογίων και συγκεκριμένα προτείνει εκτός από τις 4 βασικές κατηγορίες τιμολογίων που εισηγείται η ΡΑΑΕΥ, οι προμηθευτές να έχουν τη δυνατότητα διάθεσης και άλλων προϊόντων με διαφορετική τυπολογία.

Προϊόντα

Ζητά να διευκρινιστεί αν οι Προμηθευτές υποχρεούνται να τηρούν τουλάχιστον ένα προϊόν από κάθε κατηγορία της ΡΑΑΕΥ και προτείνει να προστεθούν δύο ακόμα κατηγορίες:
Τα «Άλλα Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης» και τα «Άλλα Προϊόντα Μεικτής (Κυμαινόμενης και Σταθερής) Τιμολόγησης».

Σχετικά με τα Προϊόντα Ορισμένου Χρόνου και Σταθερής Τιμολόγησης, η εταιρία προτείνει ως ελάχιστη περίοδος ισχύος τους να οριστεί το τρίμηνο, αντί των 12 μηνών, όπως διαφαίνεται από το κείμενο της Αρχής. Και τούτο διότι όπως εξηγεί η δυνατότητα αναδιαμόρφωσης της τιμής ανά τρίμηνο θα βοηθά τόσο τους προμηθευτές, οι οποίοι θα μπορούν να προμηθευτούν προϊόντα hedging για τις αντίστοιχες πιο μικρές διάρκειας συμβάσεις όσο και τους πελάτες, που θα μπορούν να διορθώνουν το τιμολόγιό τους σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα,

Για τα Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με Ανακοίνωση Τιμής την 1η κάθε μήνα ( Β κατηγορία τιμολογίων της ΡΑΑΕΥ), η εταιρία θεωρεί ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν διάφορα σημεία, κυρίως σχετικά με την εκκαθάριση, το δείκτη της χονδρικής τιμής που θα ληφθεί υπόψη στο μαθηματικό τύπο διαμόρφωσης του τιμολογίου κλπ.

Για τα Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με Ανακοίνωση Τιμής μετά τον μήνα εφαρμογής (3η κατηγορία τιμολογίων της ΡΑΕ), η εταιρία επίσης ζητά περαιτέρω διευκρινίσεις για τον τρόπο υπολογισμού των δεικτών χονδρικής και ειδικά όσον αφορά στον χρόνο εκκαθάρισής τους, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στη διαμόρφωση του τιμολογίου κλπ
Προτείνει ο προμηθευτής να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς, ο οποίοι μπορούν να αναφέρονται σε διαφορετικό μήνα Ν-1 ή Ν-2) από τον μήνα Ν της τιμολόγησης, όπως για παράδειγμα την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας του μήνα Μαρτίου για τιμολόγηση κατανάλωσης του Μαΐου.

Τέλος σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις που θέτει η Αρχή για την ανακοίνωση τιμών στην ιστοσελίδα της, στο Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών, καθώς και στην ιστοσελίδα e.katanalotis.gr, η Elpedison θεωρεί πως το Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών της Αρχής (energycost.gr) είναι επαρκής μέθοδος ενημέρωσης της Αρχής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης