Ενέργεια

IEF: Ο κρίσιμος ρόλος της πυρηνικής ενέργειας στην ενεργειακή μετάβαση

IEF: Ο κρίσιμος ρόλος της πυρηνικής ενέργειας στην ενεργειακή μετάβαση
Η επόμενη γενιά πυρηνικών αντιδραστήρων, γνωστή ως Generation IV ή Advanced Modular Reactors, στοχεύει να λειτουργεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες και σε μικρότερη κλίμακα

Η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση ως αξιόπιστη πηγή χαμηλών εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με έκθεση του International Energy Forum.

Ωστόσο, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα πυρηνικά προγράμματα αντιμετωπίζουν προβλήματα με καθυστερήσεις, υψηλό αρχικό κόστος και ρυθμιστικά μπερδέματα.

Αναλυτικά:

1.Προηγμένα σχέδια πυρηνικών αντιδραστήρων

Η επόμενη γενιά πυρηνικών αντιδραστήρων, γνωστή ως Generation IV ή Advanced Modular Reactors, στοχεύει να λειτουργεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες και σε μικρότερη κλίμακα.

2. Εξυπνότερη κατασκευή

Ελπίζεται ότι το κόστος θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά καθιστώντας τον σχεδιασμό και την κατασκευή πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας πιο αποτελεσματικές – όπως με την ενθάρρυνση των εταιρειών να συνεργαστούν για την ανάπτυξη μικρότερου αριθμού αξιόπιστων, αποτελεσματικών σχεδίων.

3. Μελλοντικά καύσιμα

Μηχανικοί σε όλο τον κόσμο εργάζονται για ασφαλέστερα και πιο αποδοτικά πυρηνικά καύσιμα κατάλληλα για την επόμενη γενιά αντιδραστήρων, με ιδιαίτερη έμφαση σε μικρότερους αντιδραστήρες.

4. Αντιμετώπιση του ζητήματος των απορριμμάτων

Μεγάλη αντίθεση στην πυρηνική ενέργεια επικεντρώνεται στα πυρηνικά απόβλητα, τα οποία μπορούν να παραμείνουν ραδιενεργά για χιλιάδες χρόνια. Προς το παρόν, η συντριπτική πλειοψηφία περιέχεται σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης στο επίπεδο του εδάφους ή κοντά. Υπάρχει συναίνεση ότι πρέπει να βρεθούν πιο ασφαλείς, μακροπρόθεσμες λύσεις αποθήκευσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης