Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Ορυχεία Λουσατίας: Η «καφέ» ζώνη της Γερμανίας προσπαθεί να γίνει πράσινη, με 1,5 δισ. ευρώ ΑΠΕ

Ορυχεία Λουσατίας: Η «καφέ» ζώνη της Γερμανίας προσπαθεί να γίνει πράσινη, με 1,5 δισ. ευρώ ΑΠΕ
Μια εγκατάσταση 200 εκατομμυρίων ευρώ για αποθήκευση αιολικής και ηλιακής ενέργειας ετοιμάζεται να κατασκευαστεί στα ορυχεία Λουσατίας σύμφωνα με το Reuters
Η ιστορική ζώνη εξόρυξης της Ανατολικής Γερμανίας θα μπορούσε να αποκτήσει νέα πνοή χάρη στα σχέδια για την κατασκευή του μεγαλύτερου πάρκου μπαταριών της χώρας στην τοποθεσία του Boxberg, ενός εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα της κομμουνιστικής εποχής στα πολωνικά σύνορα, σύμφωνα με το Reuters.

Το έργο, που αποκαλύφθηκε από την τσέχικη εταιρεία εξόρυξης και ενέργειας LEAG την περασμένη εβδομάδα, περιλαμβάνει την κατασκευή μιας εγκατάστασης 200 εκατομμυρίων ευρώ (218 εκατομμυρίων δολαρίων) για αποθήκευση αιολικής και ηλιακής ενέργειας που θα αντικαταστήσει σταδιακά τους εκτεταμένους λάκκους άνθρακα στην περιοχή της Λουσατίας, στην των 330 τετραγωνικών χιλιομέτρων (33.000 εκτάρια) των πρώην ανθρακωρυχείων έως το 2030.

Αποτελεί δε, συνέχεια των σχεδίων που ανακοίνωσε πέρυσι η LEAG για την κατασκευή ηλιακών και αιολικών σταθμών χωρητικότητας έως 7 γιγαβάτ (GW), στις οποίες η εταιρεία αναμένει να συμμετάσχουν άμεσα ή έμμεσα περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι.

Τα σχέδια είναι εμβληματικά της προσπάθειας της κυβέρνησης του καγκελαρίου Olaf Scholz να επιταχύνει τη σταδιακή κατάργηση της ενέργειας από άνθρακα προς μια οικονομία ουδέτερη από άνθρακα έως το 2030, έναντι του συμφωνηθέντος στόχου του 2038.

Ανάμεικτες αντιδράσεις

1. Όμως, η μετάβαση και οι προσπάθειες για την επιτάχυνσή της, τυγχάνουν ανάμεικτης υποδοχής σε μια περιοχή που παραμένει σκεπτική σχετικά με τον κοινωνικό και οικολογικό αντίκτυπό της και τις τεχνικές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν.

2. Η διάθεση στη Λουσατία αντανακλά μια ευρύτερη ανησυχία με τις πράσινες πολιτικές στη Γερμανία που τροφοδοτούν την υποστήριξη του αντικαθεστωτικού κόμματος AfD σε υψηλά ρεκόρ, ειδικά στα ανατολικά, όπου βρίσκεται σε καλό δρόμο να κερδίσει τρεις ψήφους πολιτειών το επόμενο έτος.

Η Ute Liebsch, η επικεφαλής του συνδικάτου εργαζομένων IG BCE της Λουσατίας, φοβάται ότι μια ταχεία έξοδος άνθρακα χωρίς αρκετές άλλες βιομηχανίες για πρόσληψη εργαζομένων θα αναγκάσει περισσότερους νέους να φύγουν, συγκρίνοντάς το με τις καταστροφές που ακολούθησαν την επανένωση της Γερμανίας το 1990.

"Αυτό πόνεσε τότε, αυτό θα πονούσε δύο φορές περισσότερο.
Θέλουμε να κρατήσουμε τους ανθρώπους εδώ", είπε η Liebsch.

Η εκστρατεία "Awesome Lusatia"

3. Μια εκστρατεία με το σύνθημα "Awesome Lusatia" έχει ξεκινήσει σε μια προσπάθεια να προσελκύσει νέους επαγγελματίες στην περιοχή, η οποία απλώνεται στις πολιτείες του Βραδεμβούργου και της Σαξονίας και όπου τα εισοδήματα είναι συνήθως χαμηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο.

"Πρέπει να δουλέψουμε μαζικά για την εικόνα της Λουσατίας... Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ακραίες προκαταλήψεις της υπόλοιπης Γερμανίας", δήλωσε ο Knut Abraham, συντηρητικός πολιτικός από την περιοχή, επικαλούμενος αρνητικά στερεότυπα για την ανεργία και την κατάχρηση ουσιών.

"Η πιθανότητα το AfD να κερδίσει αυτήν την εκλογική περιφέρεια είναι 93%... Οποιαδήποτε αβεβαιότητα μεταξύ των ανθρώπων βοηθά το AfD", είπε ο Abraham, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι η αντιμεταναστευτική, ευρωσκεπτικιστική ατζέντα του AfD θα μπορούσε να βλάψει την ικανότητα της περιοχής να προσελκύει επενδυτές, φοιτητές και ειδικούς που χρειάζεται τόσο απεγνωσμένα.

Εργασίες και Εκπαίδευση

4. Το τι θα συμβεί με τις χιλιάδες θέσεις εργασίας στα ορυχεία που τελικά θα εξαφανιστούν είναι επίσης ανησυχητικό, καιθώς πολλοί από τους 8.000 εργάτες άνθρακα της LEAG αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν έως το 2030 ή να επανεκπαιδευτούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά «αυτή η επανεκπαίδευση δεν γίνεται αρκετά γρήγορα», είπε η Liebsch.

Μόνο το 18% των ντόπιων πιστεύει ότι οι πολιτικοί κάνουν αρκετά για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της σταδιακής κατάργησης του άνθρακα, όπως έδειξε έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Μάιο από τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό rbb, ενώ το 70% ανησυχεί ότι το ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να γίνει ακριβό.

Έτσι, ενώ οι Πράσινοι ακτιβιστές πραγματοποιούν τακτικές διαμαρτυρίες στη Λουζατία απαιτώντας έξοδο από τον άνθρακα και οι υποστηρικτές ζητούν σταδιακή κατάργηση του 2030 επικαλούμενοι την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, οι τοπικοί πολιτικοί πιέζουν τον ρυθμό της αλλαγής.

«Δεν είναι ριζικά ρεαλιστικό ότι η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα μπορεί να επιτευχθεί το 2030», δήλωσε στο Reuters η Christin Erdier, δήμαρχος της πόλης Σπρέμπεργκ.
Ο Ερντιέ και δεκάδες άλλοι Λουζατιανοί δήμαρχοι έχουν σχηματίσει συμμαχία για να πιέσουν περαιτέρω αιτήματα σε περίπτωση ταχείας εξόδου από τον άνθρακα.

Τεχνικές προκλήσεις

Η LEAG υποστηρίζει ότι το έργο αποθήσευσης μπαταριών είναι ένα σχέδιο για μια πράσινη μετάβαση: «Το εργοστάσιο Gigawatt έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει την παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα στο μέλλον και με το έργο θέλουμε να δείξουμε ότι αυτός ο μετασχηματισμός από άνθρακα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι τεχνικά εφικτός», είπε ο Rainer Schiller, επικεφαλής αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας για την LEAG, στο Reuters.

5. Ωστόσο, οι τεχνικές προκλήσεις παραμένουν και ο Schiller χαρακτήρισε την έναρξη του έργου μπαταριών "περισσότερο ή λιγότερο ένα πείραμα" για να διασφαλίσει ότι τα ενεργειακά φορτία διατηρούνται σταθερά κατά τη μετάβαση από τον άνθρακα σε ανανεώσιμη ενέργεια.

6. Ένα άλλο εμπόδιο στη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής άνθρακα περιλαμβάνει την παροχή νερού, με την κίνηση να μειώνει την ποσότητα των υπόγειων υδάτων που αντλούνται στην περιοχή, γεγονός που θα έπληττε την παροχή σε μια εκκολαπτόμενη πράσινη βιομηχανία υδρογόνου, ενώ ρέει επίσης, στο Βερολίνο μέσω του ποταμού Spree.

Πρόληψη και μελέτη

Στο Βιομηχανικό Πάρκο Schwarze της Λουσατίας, μηχανικοί εργάζονται σε ένα πιλοτικό έργο για μια πράσινη μονάδα υδρογόνου με προγραμματισμένη ετήσια παραγωγή 1.000 τόνων που θα εξαρτηθεί από την αξιόπιστη παροχή νερού.

«Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα κλείνεις τις αντλίες ώστε ο Spree να εξακολουθεί να τροφοδοτείται επαρκώς», δήλωσε στο Reuters ο Ben Schueppel, επικεφαλής του έργου υδρογόνου Reflau, με το χειρότερο σενάριο να προβλέπει πως η έξοδος από άνθρακα θα μπορούσε να μειώσει την παροχή νερού στο Βερολίνο κατά 75%, σύμφωνα με έκθεση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας περιβάλλοντος.

«Σε μακρές περιόδους ξηρασίας, ο Spree θα μπορούσε να γίνει μια σταγόνα σε τμήματα, με σοβαρές συνέπειες για την οικολογία, το Spreewald και την παροχή πόσιμου νερού του Βερολίνου», δήλωσε ο Ingolf Arnold, επικεφαλής της ένωσης διαχείρισης Lusatia Water Cluster.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης