Διεθνή

Foreign Policy: Στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ επ'αόριστον η Ουκρανία

Foreign Policy: Στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ επ'αόριστον η Ουκρανία
Πληροφορίες του Foreign Policy αναφέρουν ότι η Ουκρανία δεν θα προσκληθεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στην ετήσια σύνοδο κορυφής της συμμαχίας τον Ιούλιο στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Από το 2008, όταν το ΝΑΤΟ καλωσόρισε επίσημα τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη στη σύνοδο κορυφής στο Βουκουρέστι, η χώρα αυτή βρίσκεται στην αίθουσα αναμονής της συμμαχίας.

Τώρα, μετά από μια πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή, της ζητείται να περιμένει περισσότερο, χωρίς χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορούσε τελικά να συμπεριληφθεί στη συμμαχία η οποία προσφέρει στο Κίεβο ίσως τη μοναδική ευκαιρία να αποφύγει μελλοντικές ρωσικές επιθέσεις στην κυριαρχία του.

Πληροφορίες του Foreign Policy αναφέρουν ότι η Ουκρανία δεν θα προσκληθεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στην ετήσια σύνοδο κορυφής της συμμαχίας τον επόμενο μήνα στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Όχι είσοδος, αλλά...: Το αντάλλαγμα

Οι σύμμαχοι αντ' αυτού προσφέρουν ένα πακέτο που περιλαμβάνει λιγότερο από πλήρη ένταξη και διαβεβαιώσεις ασφάλειας που απέχουν πολύ από αυτό που η Ουκρανία πιστεύει ότι χρειάζεται για να αποκρούσει μελλοντικές ρωσικές επιθέσεις.

Οι υπουργοί Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν πώς να ενισχύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία, η οποία επί του παρόντος συμμετέχει σε μια αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Η σύνοδος κορυφής αυτή την εβδομάδα προετοιμάζεται για εκείνη στο Βίλνιους, όπου οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα ανακοινώσουν τις πιο μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις τους προς την εμπόλεμη χώρα.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ, μεγάλα και μικρά, είναι ενωμένα στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν την Ουκρανία τώρα και στο μέλλον, αλλά είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την πλήρη προστασία του ΝΑΤΟ εν μέσω πολέμου.

Οι φόβοι

1. Φοβούνται ότι εάν η Ουκρανία μπει στη συμμαχία, θα πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά στον πόλεμο μαζί με τα ουκρανικά στρατεύματα σύμφωνα με το άρθρο 5, το οποίο θεωρεί την επίθεση σε έναν ως επίθεση σε όλα τα μέλη και υποχρεώνει κάθε κράτος μέλος να σηκώσει τα όπλα για την υπεράσπιση του αλλου.

2. Οι Βρυξέλλες είναι απρόθυμες να καλωσορίσουν την Ουκρανία γιατί φοβούνται επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin θα κλιμακώσει και θα χρησιμοποιήσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως δικαιολογία για το τι θα μπορούσε να σημαίνει μια περαιτέρω κλιμάκωση ακόμη και μια πυρηνική επίθεση.

3. Υπάρχει μια ευδιάκριτη αίσθηση ότι οι μεγάλες χώρες του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να επιλέγουν να βαδίζουν προσεκτικά και δεν θέλουν να προσδώσουν αξιοπιστία στο αφήγημα του Putin.

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και ορισμένες χώρες δεν θέλουν να εγκλωβιστούν», είπε στο FP ο πρεσβευτής Juri Luik, μόνιμος εκπρόσωπος της Εσθονίας στο ΝΑΤΟ.
«Απλώς δεν ξέρουμε πώς θα τελειώσει ο πόλεμος», είπε στο FP ένας άλλος διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο ανωνυμίας.

Ούτε καν... οδικός χάρτης για ένταξη, ούτε καν χρονοδιάγραμμα

Φαίνεται ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, ακόμη και ορισμένων χωρών της Βαλτικής, σχετικά με την αναστολή της πρόσκλησης για πλήρη ένταξη, αλλά και έντονη κριτική στα μεγαλύτερα κράτη επειδή διστάζουν να υποσχεθούν ακόμη και έναν οδικό χάρτη σχετικά με το πώς και πότε θα μπορούσε να ενταχθεί μετά το τέλος του πολέμου.

Το FP έμαθε ότι στην Ουκρανία δεν θα προσφερθεί καν χρονοδιάγραμμα, παρότι ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ζήτησε γρήγορη ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο του 2022, αφού η Ρωσία διεξήγαγε ένα ψευδές δημοψήφισμα και προσάρτησε τέσσερα ουκρανικά εδάφη.

Έχει απειλήσει ότι μπορεί να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους εάν δεν δοθεί στην Ουκρανία ένα «σήμα» ότι η ένταξη είναι επικείμενη μόλις ολοκληρωθεί η τρέχουσα σύγκρουση.

Οι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ συζητούν ένθερμα τις διαβεβαιώσεις ασφαλείας για να κατευνάσουν τις ανησυχίες της Ουκρανίας και λένε ότι η τελική διατύπωση μπορεί να καταρρεύσει στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους, υπάρχουν, όπως πάντα, διαφωνίες στην ομαδοποίηση.

«Εδώ και τώρα», ΗΠΑ, Γερμανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία κατευθύνουν τη συζήτηση στο εδώ και τώρα και λένε ότι η εστίαση πρέπει να είναι στον συνεχιζόμενο πόλεμο και όχι σε μια μελλοντική επίθεση από τη Ρωσία, ενώ τα κράτη της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης πιέζουν για ένα συνεκτικό σχέδιο για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας παρά διαβεβαιώσεις για λίγο περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη από αυτή που παρέχεται σήμερα.

«Τίποτα λιγότερο από την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν θα αποτρέψει τον Putin», πρόσθεσε ο Luik.
Η Alina Frolova, πρώην αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, είπε ότι η καθυστέρηση στην παροχή στην Ουκρανία ενός οδικού χάρτη είναι κυρίως αποτέλεσμα της πολιτικής των ΗΠΑ.

«Από ό,τι ακούω, οι ΗΠΑ αντιτίθενται», είπε στο FP μέσω κρυπτογραφημένων επικοινωνιών από το Κίεβο.
«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι [προσφέροντας στην Ουκρανία έναν οδικό χάρτη] μπορεί να προκαλέσουν τη Ρωσία».

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης