Ενέργεια

ΕΕ: Συνάντηση Κορυφής των υπουργών Ενέργειας - «Αγκάθι» ο άνθρακας

ΕΕ: Συνάντηση Κορυφής των υπουργών Ενέργειας - «Αγκάθι» ο άνθρακας
Οι υπουργοί πρέπει να δώσουν λεπτομέρειες για το πώς θα δαπανηθούν τυχόν έσοδα που προκύπτουν από αυτά τα προγράμματα επιδοτήσεων

Στο Λουξεμβούργο συναντώνται σήμερα (19/6) οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, για να καταλήξουν σε κοινή στάση σχετικά με τους νέους κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, την επέκταση της ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα και την αποφυγή επανάληψης της ενεργειακής κρίσης του περασμένου έτους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η προτεινόμενη μεταρρύθμιση στοχεύει να καταστήσει τις τιμές της ενέργειας πιο σταθερές και προβλέψιμες. Οι υπουργοί πρέπει να δώσουν λεπτομέρειες για το πώς θα δαπανηθούν τυχόν έσοδα που προκύπτουν από αυτά τα προγράμματα επιδοτήσεων.

Ο παράγοντας «Σουηδία» και «Πολωνία»

Ωστόσο, οι συνομιλίες περιπλέκονται από μια καθυστερημένη πρόταση της Σουηδίας, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, να επιτρέψει στις χώρες να παρατείνουν τις επιδοτήσεις μηχανισμού δυναμικότητας για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα. Και αυτό έτσι ώστε να είναι όλοι σε ετοιμότητα και να αποφευχθούν διακοπές ρεύματος.

Η Πολωνία - η οποία θα μπορούσε να παρατείνει το πρόγραμμα στήριξης για τις μονάδες άνθρακα πέραν του 2025 βάσει της πρότασης - δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ιδέα είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας. Ωστόσο, διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι ορισμένες κυβερνήσεις είχαν απωθήσει την πρόταση λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Ο άνθρακας είναι το ορυκτό καύσιμο που εκπέμπει περισσότερο CO2. Οι επιστήμονες λένε ότι η χρήση του πρέπει να πέσει κατακόρυφα αυτή τη δεκαετία, εάν ο κόσμος θέλει να αποφύγει τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η Πολωνία λαμβάνει περίπου το 70% της ισχύος της από τον άνθρακα.

Τέλος, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι το «παραθυράκι» του άνθρακα θα επιτρέπεται μόνο "υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες". Ο αξιωματούχος είπε ότι αναμένουν από τους υπουργούς να εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας - αλλά ότι δεν είναι σαφές εάν η διάσπαση του άνθρακα θα μπορούσε να φτάσει στην τελική συμφωνία.

Η πρόταση, την οποία είδε το Reuters, ανέφερε ότι οι μηχανισμοί δυναμικότητας που ίσχυαν πριν από τον Ιούλιο του 2019 θα μπορούσαν να αποφύγουν προσωρινά ένα όριο CO2 που συνήθως επιβάλλει η ΕΕ σε αυτά τα συστήματα – επιτρέποντας στα εργοστάσια άνθρακα να συμμετέχουν – εάν δεν προσελκύσουν αρκετές παραγωγούς χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Μόλις οι χώρες της ΕΕ συμφωνήσουν στη στάση τους, πρέπει να διαπραγματευτούν την τελική αναβάθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο την ψήφιση του νόμου πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του επόμενου έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης