Ενέργεια

TotalEnergies: Εξαγοράζει το 17,5% της LNG NextDecade για 219 εκατ. δολάρια

TotalEnergies: Εξαγοράζει το 17,5% της LNG NextDecade για 219 εκατ. δολάρια
Η συμφωνίας θα επιτρέψει το έργο εξαγωγής LNG της εταιρείας του Τέξας στο Rio Grande να προχωρήσει, μεταφέρει το Reuters

Η TotalEnergies θα αγοράσει το 17,5% στην εταιρεία ανάπτυξης υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ NextDecade έναντι 219 εκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ο γαλλικός όμιλος την Τετάρτη 14/6, μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας που θα επιτρέψει το έργο εξαγωγής LNG της εταιρείας του Τέξας στο Rio Grande να προχωρήσει, μεταφέρει το Reuters.

Η NextDecade έχει συνάψει συμφωνίες-πλαίσιο με τις Global Infrastructure Partners (GIP) και την TotalEnergies για να διευκολύνει την τελική επενδυτική απόφαση για το έργο Rio Grande LNG, που αναμένεται να επιβεβαιωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η ανακοίνωση ώθησε τις μετοχές στο NextDecade σε άνοδο 12,3% στα 5,76 δολάρια στις προκαταρκτικές συναλλαγές, ενώ οι μετοχές της TotalEnergies αυξήθηκαν κατά 0,3% στα 54,3 ευρώ στο μέσον της συνεδρίασης, έναντι πτώσης 0,7% στον ευρύτερο δείκτη.

Οι εξαγωγές - ρεκόρ LNG από τις ΗΠΑ συνέβαλαν στην άμβλυνση του πλήγματος στην Ευρώπη από την απότομη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τους ρωσικούς αγωγούς το 2022 και θα παραμείνει βασική πηγή ενέργειας για την ήπειρο, προκαλώντας έναν αγώνα δρόμου για τη σύνδεση περισσότερων τερματικών εξαγωγών των ΗΠΑ.

"Η συμμετοχή μας σε αυτό το έργο θα προσθέσει 5,4 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως στο παγκόσμιο χαρτοφυλάκιό μας, ενισχύοντας την ικανότητά μας να διασφαλίζουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη και να παρέχουμε στους Ασιάτες πελάτες μας ένα εναλλακτικό καύσιμο έναντι του άνθρακα", δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies, Patrick Pouyanne.

TotalEnergies: Τρίτος μεγαλύτερος παίκτης LNG στον κόσμο,

Η γαλλική εταιρεία ενέργειας είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παίκτης LNG στον κόσμο, με μερίδιο αγοράς περίπου 12% και παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο περίπου 50 εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως.

Έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να αυξήσει τις δραστηριότητές της LNG κατά 3% ετησίως και αναμένει ότι το φυσικό αέριο θα αντιπροσωπεύει το ήμισυ του συνόλου των πωλήσεών της ενέργειας έως το 2030.

Η βρετανική ανταγωνίστρια Shell έχει επίσης ανακοινώσει τα σχέδιά της να αναπτύξει τις δραστηριότητές της στο φυσικό αέριο και να υπερασπιστεί τη θέση της ως ο κορυφαίος παγκόσμιος παίκτης LNG.

Το εργοστάσιο εξαγωγής LNG του Rio Grande στο νότιο Τέξας βρίσκεται σε ανάπτυξη εδώ και αρκετά χρόνια, με επανειλημμένες καθυστερήσεις μετά την αποχώρησή του από την κύρια χρηματοδότρια Societe Generale το 2022 υπό την πίεση του κλίματος και των αυτόχθονων ακτιβιστών.

Το NextDecade σχεδιάζει να παράγει έως και 27 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως, με ένα στοιχείο δέσμευσης άνθρακα στο έργο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η εταιρεία του Τέξας έχει συμφωνίες για την προμήθεια LNG στην ιαπωνική Itochu, τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου Shell και Exxon Mobil, τη γαλλική ENGIE και την κινεζική ENN.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης