Ενέργεια

Bloomberg: Η BofA επιστρέφει στην αγορά ESG

Bloomberg: Η BofA επιστρέφει στην αγορά ESG
Η τράπεζα με έδρα τη Charlotte της Βόρειας Καρολίνας αξιοποίησε την ευρωπαϊκή επενδυτική αγορά για να πουλήσει ομόλογα 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για να βοηθήσει τις ΑΠΕ
Η Bank of America Corp. επέστρεψε στην αγορά πράσινων ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, τερματίζοντας την επτάμηνη περίοδο εκδόσεων ομολόγων που συνδέονται με τη χρηματοδότηση ESG από τους μεγαλύτερους δανειστές της Wall Street.

Η τράπεζα με έδρα τη Charlotte της Βόρειας Καρολίνας αξιοποίησε την ευρωπαϊκή επενδυτική αγορά για να πουλήσει ομόλογα 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια) που λήγουν σε πέντε χρόνια για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δήλωσε άτομο με γνώση του θέματος στο Bloomberg.

Σηματοδοτεί την πρώτη συμφωνία που συνδέεται με το ESG από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το πρακτορείο.
Οι τράπεζες αντιθέτως, είχαν πουλήσει 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια περιβαλλοντικών, κοινωνικών και συνδεδεμένων με τη διακυβέρνηση χρέους καθ' όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Πρώτη έκδοση και μείωση στις πωλήσεις ομολόγων

Η πτώση της έκδοσης συνδυάστηκε με μια απότομη συνολική μείωση στις πωλήσεις ομολόγων στις ΗΠΑ που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τις εταιρείες να «πράξουν το καλό», καθώς η δεξιά πολιτική πίεση που ασκείται από τις Big Oil και άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες αυξάνεται και οι επενδυτές γίνονται πιο σκεπτικοί με τον αντίκτυπο των ομολόγων για το περιβάλλον και την κοινωνία.

Οι τράπεζες ενδέχεται να είναι πιο ενεργές σε βιώσιμες αγορές ομολόγων που εκφράζονται σε άλλα νομίσματα, δεδομένου του πρόσφατου ελέγχου των ESG στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Νickolas Elfner, συνεπικεφαλής έρευνας στην Breckinridge Capital Advisors.

Η ευρωπαϊκή αγορά πράσινων ομολόγων είναι «αναμφισβήτητα βαθύτερη, έχει ένα πιο ανεπτυγμένο βιώσιμο ρυθμιστικό πλαίσιο, μια ειδική επενδυτική βάση και ένα λιγότερο κινητοποιημένο σώμα κατά των ESG», πρόσθεσε.
"Οι εκδότες θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί σχετικά με τον τρόπο δομής αυτών των συμφωνιών" λόγω "του πρόσθετου ελέγχου ορισμένων δομών", είπε ο Elfner.

Οι τράπεζες απέσυραν επίσης τη συνολική τους έκδοση ομολόγων, δεδομένης της αστάθειας νωρίτερα φέτος καθώς τα υψηλότερα επιτόκια έπληξαν τις αγορές.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιπροσωπεύουν περίπου το 38% των νέων εκδόσεων μέχρι στιγμής το 2023, από 55% πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Διαφορές

Και καμία από τις πωλήσεις δεν σχετίζεται με τα ESG, εκτός από την πρόσφατη προσφορά της Bank of America.
«Τα επίπεδα χρηματοδότησης και τα spreads δεν ήταν ιδιαίτερα ελκυστικά, επομένως —σε κάποιο βαθμό— οι τράπεζες το περίμεναν», είπε ο Elfner.

Η μέση διαφορά σε ένα ομόλογο χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ήταν στις 156 μονάδες βάσης τη Δευτέρα, 19 μονάδες βάσης ευρύτερα από τα περιθώρια για τον δείκτη ομολόγων υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με στοιχεία του δείκτη Bloomberg, με την επιβράδυνση των πωλήσεων ESG από τις μεγάλες τράπεζες να  συσχετίζεται με χαμηλότερη συνολική έκδοση, δήλωσε ο Arnold Kakuda, ανώτερος αναλυτής για τον χρηματοπιστωτικό τομέα στο Bloomberg Intelligence.

Ο Kakuda προέβλεψε τον Ιανουάριο ότι οι πωλήσεις ESG και συμβατικών ομολόγων από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street θα μειωθούν κατά 33% φέτος στα 132 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στις 12 Ιουνίου, είπε ότι η πτώση μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη δεδομένου του αργού ρυθμού έκδοσης μέχρι στιγμής το 2023.

Υπεύθυνη ανάπτυξη

Η Bank of America, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, έχει εκδώσει περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια με διαφορετικές ετικέτες χρέους ESG από τότε που άρχισε να δραστηριοποιείται στην αγορά το 2013, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο εκδότη των ομολόγων μεταξύ των αμερικανικών εταιρικών και χρηματοοικονομικών εκδοτών, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών πιέζεται από πολιτείες που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους, συμπεριλαμβανομένου του Τέξας και της Φλόριντα, να σταματήσει να εξετάζει τα κριτήρια ESG στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και αυτή η αντίδραση μάλλον δεν πρόκειται να κοπάσει σύντομα.

Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων της Βόρειας Αμερικής ανησυχούν ότι η πολιτική γύρω από τα ESG τους εκθέτει σε νομικούς κινδύνους, ενώ την περασμένη εβδομάδα, η Bank of America έγινε ο τελευταίος στόχος μιας αντι - ESG ομάδας, η οποία επέκρινε την εταιρεία ότι υποστήριξε θέματα ESG, όπως η κλιματική κρίση.

Η εταιρεία υπερασπίστηκε τη θέση της δηλώνοντας πως «υπεύθυνη ανάπτυξη είναι ο τρόπος με τον οποίο παρέχουμε κορυφαίες υπηρεσίες στους 68 εκατομμύρια Αμερικανούς καταναλωτές μας, αποτελώντας ένα εξαιρετικό μέρος για εργασία για τους υπαλλήλους μας και υποστηρίζοντας τις κοινότητες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρέχοντας παράλληλα ισχυρές αποδόσεις για τους μετόχους μας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης