Ενέργεια

IAEA: Η ανησυχία φέρνει τον Grossi στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia

IAEA: Η ανησυχία φέρνει τον Grossi στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia
Από την αρχή της εισβολής, ο ΙΑΕΑ προειδοποιεί συνεχώς για τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος, γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο
Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Rafael Grossi, επισκέπτεται Τρίτη 13 Ιουνίου τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη Zaporizhia (ZNPP) που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή «για να αξιολογήσει την κατάσταση και να οργανώσει μια νέα εναλλαγή εμπειρογνωμόνων», ο αριθμός των οποίων θα αυξηθεί, εν μέσω ανησυχίας από την αποδυνάμωση του σταθμού λόγω καταστροφής του φράγματος στον ποταμό Δνείπερο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από την αρχή της εισβολής, ο ΙΑΕΑ προειδοποιεί συνεχώς για τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος σε αυτό το εργοστάσιο στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου έχει ήδη ταξιδέψει δύο φορές και έχει αναπτύξει μόνιμα πράκτορες.

Ο πυρηνικός σταθμός στη Zaporizhia, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγκρουσης: καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό στις 4 Μαρτίου 2022, έγινε στόχος πυροβολισμών και αποκόπηκε από το ηλεκτρικό δίκτυο επτά φορές.

Eπιδείνωση μιας δύσκολης κατάστασης

Η καταστροφή του φράγματος Kakhovka, που προκάλεσε ξαφνική πτώση της στάθμης της δεξαμενής που χρησιμοποιείται για την ψύξη των έξι αντιδραστήρων, υποβαθμίζει “περισσότερο μια ήδη δύσκολη και απρόβλεπτη κατάσταση”, σημέιωνε ο Rafael Grossi την περασμένη εβδομάδα.

Αντιμέτωπος με αντιφατικά στοιχεία, επανέλαβε την Κυριακή το αίτημά του για πρόσβαση στο σημείο μέτρησης της στάθμης του νερού προκειμένου να γίνει «ανεξάρτητη» εξέταση.
Το εργοστάσιο μπορεί επίσης να βασίζεται σε μια μεγάλη λεκάνη συγκράτησης που βρίσκεται κοντά, καθώς και σε άλλα αποθέματα επαρκή «για αρκετούς μήνες», σύμφωνα με τον ΙΑΕΑ.

Ακόμη και αν οι αντιδραστήρες έχουν κλείσει για μήνες, είναι απαραίτητο να ψύχεται συνεχώς το καύσιμο στους πυρήνες του αντιδραστήρα, καθώς και σε αυτό που βρίσκεται στις λεκάνες αποθήκευσης, για να αποφευχθεί η σύντηξη καυσίμου και η απελευθέρωση ραδιενεργών αποβλήτων στο περιβάλλον.
Νωρίτερα ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ θα επισκεφθεί το Κίεβο. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης