Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υποχώρηση για το πετρέλαιο - Στα 72 δολ. κινείται το Brent και στα 67 δολ. το αργό

Υποχώρηση για το πετρέλαιο - Στα 72 δολ. κινείται το Brent και στα 67 δολ. το αργό

 Οι επενδυτές επικεντρώνονται στην επικείμενη απόφαση της Fed για τα επιτόκια

 

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα ενόψει της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να μετρήσουν την διάθεση της κεντρικής τράπεζας για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων και εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές για την κινεζική ζήτηση και την αύξηση της ρωσικής προσφοράς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 2,8% στα 72,67 δολάρια το βαρέλι έως τις 19:00 ώρα Ελλάδας. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε 3,3%, στα 67,84 δολάρια.

Την περασμένη εβδομάδα και οι δύο δείκτες σημείωσαν την δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση, καθώς τα απογοητευτικά κινεζικά οικονομικά στοιχεία προκάλεσαν ανησυχίες για την αύξηση της ζήτησης στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.
Αυτό βοήθησε να απαλειφθεί η ώθηση των τιμών μετά τη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την παραγωγή τον Ιούλιο κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd).

Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed ενίσχυσαν το δολάριο, καθιστώντας τα εμπορεύματα που εκφράζονται στο αμερικανικό νόμισμα πιο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων και επιβαρύνοντας τις τιμές.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια όταν ολοκληρώσει τη διήμερη συνεδρίασή της την Τετάρτη.

Από την πλευρά της προσφοράς, ενώ η Σαουδική Αραβία μείωσε την παραγωγή πετρελαίου τέσσερις φορές τον περασμένο χρόνο, η ρωσική προσφορά παρέμεινε καθώς οι κυρώσεις σχεδιάστηκαν με τρόπο ώστε να έχουν μικρότερο αντίκτυπο στην παραγωγή, ανέφερε ο Francisco Blanch της Bank of America Global Research.
Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου προς την Κίνα και την Ινδία αυξήθηκαν παρά την εφαρμογή του εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του μηχανισμού ανώτατων ορίων τιμών της Ομάδας των Επτά που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η Goldman Sachs μείωσε τις προβλέψεις της για τις τιμές του πετρελαίου για υψηλότερες από τις αναμενόμενες προμήθειες από τη Ρωσία και το Ιράν και αύξησε τις προβλέψεις για την προσφορά για το 2024 για τους δύο παραγωγούς και τη Βενεζουέλα συνολικά κατά 800.000 bpd.

Η πρόβλεψη της τράπεζας για την τιμή του αργού Δεκεμβρίου είναι τώρα στα 86 δολάρια το βαρέλι για το Brent, από 95 δολάρια και στα 81 δολάρια το βαρέλι για το WTI, από 89 δολάρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης