Ενέργεια

Η Βρετανία έθεσε stand by εργοστάσιο άνθρακα, καθώς oι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την ζήτηση

Η Βρετανία έθεσε stand by εργοστάσιο άνθρακα, καθώς oι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την ζήτηση
Ανακοίνωση από τον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ESO) έδειξε ότι ζήτησε να είναι έτοιμη η μονάδα το απόγευμα της Δευτέρας 12/6, σύμφωνα με το Reuters
Η εταιρία National Grid της Βρετανίας ζήτησε από την Uniper να ετοιμάσει μια μονάδα στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα Ratcliffe σε περίπτωση που χρειαστεί επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια τη Δευτέρα 12/6 εν μέσω υψηλότερων θερμοκρασιών, σύμφωνα με το Reuters.

Η Βρετανία έχει στόχο να κλείσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της με καύση άνθρακα έως τον Οκτώβριο του 2024, ως μέρος των προσπαθειών για τη μείωση των εκπομπών ορυκτών καυσίμων και την επίτευξη του μηδενικού στόχου για το 2050.

Ανακοίνωση από τον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ESO) έδειξε ότι ζήτησε να είναι έτοιμη η μονάδα το απόγευμα της Δευτέρας 12/6.

Η National Grid ESO έχει συνάψει σύμβαση για ορισμένες μονάδες άνθρακα για να είναι διαθέσιμες εάν χρειαστεί για να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, αλλά σπάνια έχουν χρησιμοποιηθεί και συνήθως καλούνται μόνο κατά τους ψυχρότερους μήνες του χειμώνα.

Μεγάλη καλοκαιρία

Οι θερμοκρασίες στη Βρετανία έφτασαν πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της χώρας το Σαββατοκύριακο με αποτέλεσμα η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας να εκδώσει προειδοποίηση για την υγεία για τη ζέστη, υποδεικνύοντας ότι οι ηλικιωμένοι ή εκείνοι με προβλήματα υγείας πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις.

«Είναι σημάδι αποτυχίας το γεγονός ότι το Εθνικό Δίκτυο στρέφεται σε μία από τις πιο ρυπογόνες μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για να αντιμετωπίσει έναν καλοκαιρινό καύσωνα που γνωρίζουμε ότι έχει επιδεινωθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής», η Ami McCarthy, πολιτική εκστρατεία στην περιβαλλοντική ομάδα ανέφερε η Greenpeace UK σε ανακοίνωσή της.

Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με αέριο παρείχαν περίπου το 41% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας τη Δευτέρα, με την αιολική ενέργεια χαμηλότερη από το συνηθισμένο, παρέχοντας μόλις το 7%, ενώ ένα υποθαλάσσιο καλώδιο ρεύματος που συνδέει τη Βρετανία και τη Νορβηγία λειτουργεί επίσης με το ήμισυ της χωρητικότητάς του λόγω τεχνικής βλάβης, με πλήρη ισχύ 1,4 γιγαβάτ (GW) που αναμένεται να την ανακτήσει την Τρίτη, δήλωσε ο νορβηγικός πάροχος δικτύου Statnett.

Η National Grid ESO δεν σχολίασε γιατί εκδόθηκε η ειδοποίηση ούτε και ο διαχειριστής του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Uniper.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης