Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

EDF - TotalEnergies ένα βήμα πριν υπογράψουν PPAs για την πυρηνική ενέργεια (Montel)

EDF - TotalEnergies ένα βήμα πριν υπογράψουν PPAs για την πυρηνική ενέργεια (Montel)
Έτοιμη η σύμβαση EDF - TotalEnergies για την πυρηνική ενέργεια - Μένουν οι υπογραφές

Οι γαλλικές εταιρείες EDF και TotalEnergies είναι έτοιμες να συνάψουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις ενέργειας (ΡΡΑs) για την πώληση και την αγορά πυρηνικής ενέργειας ώστε να δώσουν ώθηση σε επενδύσεις στην παραγωγή, δήλωσαν την Πέμπτη 8/6 οι διευθύνοντες σύμβουλοί των εταιριών, σύμφωνα με την Montel.

Οι στόχοι

«Ο στόχος είναι να μπορούν οι καταναλωτές να έχουν εικόνα των τιμών μακροπρόθεσμα, οι τιμές να παραμένουν όσο το δυνατόν πιο σταθερές, και ως εκ τούτου πιο ανταγωνιστικές και οι παραγωγοί να μπορούν να έχουν εικόνα για τα έσοδά τους για να ενεργοποιήσουν επενδύσεις», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της EDF, Luc Remont, στο συνέδριο παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας της UFE στο Παρίσι.

«Σε ό,τι αφορά την EDF, είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε μακροπρόθεσμες συμβάσεις με πελάτες από το 2026», πρόσθεσε.
Αυτές οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς ενέργειας (PPA) θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον μηχανισμό Arenh, ο οποίος υποχρεώνει την EDF να πουλά έως και 100 TWh της ετήσιας πυρηνικής της παραγωγής σε ανταγωνιστές με 42 ευρώ/MWh, κανονισμός που πρόκειται να λήξει στα τέλη του 2025.

«Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα στην Arenh», είπε στο συνέδριο ο Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies, Patrick Pouyanne, προσθέτοντας ότι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν «ιδανικά να γίνουν συνεργάτες της EDF» χάρη στις PPA.

«Οι προμηθευτές πρέπει να έχουν την υποχρέωση να μπορούν να παράγουν μόνοι τους ή μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων», επειδή η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της οικονομίας θα οδηγήσει σε μαζική αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, είπε.

Μονοπώλιο παραγωγής;

Ωστόσο, η κίνηση θα χρειαζόταν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτό είναι απίθανο, προειδοποίησε ένα πρώην στέλεχος του κλάδου που δεν ήθελε να κατονομαστεί.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε στην EDF το δικαίωμα να επιλέξει σε μια διμερή σύμβαση ποιος προμηθευτής θα εργαστεί στη Γαλλία, επειδή έχει το μονοπώλιο στην πυρηνική παραγωγή», είπε, προσθέτοντας, ότι ένας προμηθευτής που δεν θα μπορεί να συνάψει συμφωνία με την EDF δεν θα είχε πρόσβαση σε φθηνή πυρηνική παραγωγή.

Λίγοι προμηθευτές είχαν τα μέσα να επενδύσουν στην παραγωγή στη Γαλλία και εκείνοι που δεν αντιμετώπισαν τη διακοπή της λειτουργίας τους, πρόσθεσε ένας σύμβουλος ενέργειας που επίσης δεν ήθελε να κατονομαστεί.

Τον Μάρτιο, η Γαλλία χαιρέτισε τις προτάσεις μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΚ, οι οποίες περιλαμβάνουν τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων διαφοράς (CFD) για πυρηνικές επενδύσεις.

www.worldenrgynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης