Ενέργεια

Μετέωρος ο εφοδιασμός της Ευρώπης με αέριο μέσω Ουκρανίας μετά το 2024

Μετέωρος ο εφοδιασμός της Ευρώπης με αέριο μέσω Ουκρανίας μετά το 2024
Οι ροές μέσω της διέλευσης Velke Kapusany μεταξύ Ουκρανίας και Σλοβακίας κυμαίνονταν κατά μέσο όρο περίπου 35 εκατ. cm/ημέρα τους τελευταίους μήνες σύμφωνα με το Montel

Η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι τη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης τον Δεκέμβριο του 2024, αλλά δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, είπαν αναλυτές στο Montel.

«Η συνέχιση της διέλευσης μέσω της Ουκρανίας δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη όσο συνεχίζονται οι στρατιωτικές μάχες» δήλωσε χαρακτηριστικά η Katja Yafimava του Ινστιτούτου Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

Ωστόσο, εάν η υποδομή παραμείνει ανέπαφη, η διαμετακόμιση είναι πιθανό να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την ημερομηνία λήξης της τρέχουσας συμφωνίας διαμετακόμισης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στα τέλη του επόμενου έτους, είπε.

Οι ροές μέσω της διέλευσης Velke Kapusany μεταξύ Ουκρανίας και Σλοβακίας κυμαίνονταν κατά μέσο όρο περίπου 35 εκατ. cm/ημέρα τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Αερίου της Ουκρανίας.

Συμφωνία μετά το 2024;

Ενώ μερικοί μικρότεροι όγκοι εξακολουθούν να αντλούνται μέσω του συστήματος αγωγών Turkstream μεταξύ Τουρκίας και Βουλγαρίας, οι συνολικές αποστολές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν πέσει σε λιγότερο από το 10% του μέσου όρου πριν εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο James Waddell, επικεφαλής στην Energy Aspects, είπε επίσης ότι οι ροές φυσικού αερίου πιθανότατα θα διατηρηθούν μέχρι το επόμενο έτος, αλλά δεν ήταν πεπεισμένος ότι θα ήταν δυνατή η ανανέωση της συμφωνίας διαμετακόμισης. «Είναι δύσκολο να δούμε τη Ρωσία ή την Ουκρανία να συμφωνούν για τη συνέχιση της διέλευσης μετά τον Δεκέμβριο του 2024 αυτή τη στιγμή», είπε, προσθέτοντας ότι θα ήταν πιθανό μόνο ως μέρος μιας ειρηνευτικής διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, και οι δύο χώρες θα έχουν οικονομικό συμφέρον για συνεχείς ροές για έσοδα από εξαγωγές ή διαμετακόμιση, πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Yuriy Onyshkiv, αναλυτής της αγοράς φυσικού αερίου με έδρα το Κίεβο στην LSEG, είπε ότι οι δυνάμεις του Κρεμλίνου είναι απίθανο να στοχεύσουν σκόπιμα τους ουκρανικούς αγωγούς που αντλούν ρωσικό αέριο στην ΕΕ. Επίσης, δεν βλέπω κανέναν [λόγο] για τη Ρωσία να αναστείλει την εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας στο εγγύς μέλλον.

Πολιτικές εκτιμήσεις

«Συνειδητοποιούμε ότι η Gazprom θα μπορούσε να τερματίσει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου ανά πάσα στιγμή, και ως εκ τούτου κάνουμε προετοιμασίες εντός του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου για να ανταποκριθούμε σε πιθανά σενάρια», δήλωσε εκπρόσωπος του ουκρανικού διαχειριστή συστήματος φυσικού αερίου TSOUA.

«Επιπλέον, εφαρμόζουμε ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας για να προστατεύσουμε κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής από πιθανές επιθέσεις από τη Ρωσία». Η παύση των διαμετακομιστικών ροών από τη Ρωσία δεν θα εμπόδιζε τον φορέα εκμετάλλευσης να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του τόσο προς τους Ουκρανούς όσο και προς τους Ευρωπαίους εμπόρους, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης