Ενέργεια

Reuters: Η Novatek προσέφερε τεχνογνωσία στην Αργεντινή για την υγροποίηση αερίου του Vaca Muerta

Reuters: Η Novatek προσέφερε τεχνογνωσία στην Αργεντινή για την υγροποίηση αερίου του Vaca Muerta
Η Novatek πρότεινε να βοηθήσει στην υλοποίηση των σχεδίων της Αργεντινής για την κατασκευή μονάδας LNG για την υγροποίηση του φυσικού αερίου
Ο μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ρωσίας Novatek πρόσφερε πέρυσι τεχνολογία για την κατασκευή ενός εργοστασίου για την παραγωγή του φυσικού αερίου από το κοίτασμα Vaca Muerta της Αργεντινής, ανέφερε μια πηγή που γνωρίζει την πρόταση, αν και οι συνομιλίες έχουν έκτοτε διακοπεί σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters.

Η πηγή είπε ότι η Novatek πρότεινε να βοηθήσει στην υλοποίηση των σχεδίων της Αργεντινής για την κατασκευή μονάδας LNG για την υγροποίηση του φυσικού αερίου από τη Vaca Muerta, έναν τεράστιο σχηματισμό σχιστόλιθου στη δυτική Αργεντινή που θεωρείται κλειδί για την ενίσχυση των προμηθειών φυσικού αερίου της χώρας της Νότιας Αμερικής και τη μείωση της ανάγκης για ακριβές εισαγωγές.

Σύμφωνα με την πηγή, η Novatek είπε στην κυβέρνηση της Αργεντινής ότι έχει αναπτύξει μια μοναδική υποδομή για την κατασκευή μονάδων LNG που βασίζονται σε δομές βάσης βαρύτητας από σκυρόδεμα (GBS) σε ρηχά υπεράκτια ύδατα.

"Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις (με τη Novatek)", δήλωσε η γραμματεία ενέργειας της Αργεντινής απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με την προσφορά της ρωσικής εταιρείας, ενώ η Novatek δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Αργεντινή - Μαλαισία

Τον Σεπτέμβριο, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Αργεντινής YPF και η μαλαισιανή ομόλογή της, Petronas, υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή μιας μεγάλης μονάδας LNG και ενός αγωγού για τη μεταφορά του καυσίμου.

Η προσέγγιση της Novatek δείχνει την ικανότητα της Μόσχας να αναπτύξει, τουλάχιστον εν μέρει, τη δική της τεχνολογία παραγωγής LNG μεγάλης κλίμακας, η οποία παρείχε αποκλειστικά στη Ρωσία δυτικές εταιρείες πριν αποχωρήσουν από τη χώρα πέρυσι λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Υπογραμμίζει επίσης την προσπάθεια των ρωσικών επιχειρήσεων να επεκτείνουν την παγκόσμια εμβέλειά τους μέχρι τη Λατινική Αμερική, αφού ο Πρόεδρος Vladimir Putin προέτρεψε τις επιχειρήσεις να απομακρυνθούν από τη Δύση.

Ρωσικές δομές από σκυρόδεμα θα χρησιμοποιηθούν στο εργοστάσιο της Novatek Arctic LNG 2 στη Ρωσία.

Η πρώτη τεχνολογική γραμμή, ή τρένο, του εργοστασίου πρόκειται να ξεκινήσει την παραγωγή στα τέλη του τρέχοντος έτους.
Η Novatek είπε στην προσφορά της στην Αργεντινή ότι η τεχνολογία επιτρέπει την κατασκευή ενός τρένου LNG με παραγωγική ικανότητα 7 εκατομμυρίων τόνων ετησίως εντός 2,5-3 ετών, σύμφωνα με την πηγή.

Ο σχηματισμός Vaca Muerta, στο νότο της Παταγονίας της Αργεντινής, έχει το μέγεθος του Βελγίου.
Κατέχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα σχιστολιθικού φυσικού αερίου στον κόσμο και τα τέταρτα μεγαλύτερα κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου.

Θα μπορούσε να γίνει βασικός παγκόσμιος προμηθευτής φυσικού αερίου καθώς ο κόσμος αναζητά εναλλακτικές λύσεις αντί της Ρωσίας, της οποίας η ενεργειακή βιομηχανία έχει τιμωρηθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της στρατιωτικής της εκστρατείας στην Ουκρανία.

Το έργο LNG υπόσχεται μελλοντικά κέρδη για τη χώρα της Νότιας Αμερικής, ενώ η αυξανόμενη παραγωγή από τη Vaca Muerta θα επιτρέψει επίσης τη λιγότερη εξάρτηση από δαπανηρές εισαγωγές φυσικού αερίου με την πάροδο του χρόνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης