Ενέργεια

Άνοδος πάνω από 1% για το πετρέλαιο - Στα 77 δολ. κινείται το Brent, στα 72 δολ. το αργό

Άνοδος πάνω από 1% για το πετρέλαιο - Στα 77 δολ. κινείται το Brent, στα 72 δολ. το αργό

 Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 450.000, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών, σε σύγκριση με εκτιμήσεις για 1 εκατομμύριο

 

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν πάνω από 1% την Τετάρτη, καθώς η αιφνιδιαστική δέσμευση της Σαββατοκύριακου για εμβάθυνση των περικοπών της παραγωγής αντιστάθμισε τα αδύναμα στοιχεία για τις κινεζικές εξαγωγές και τα αυξανόμενα αποθέματα καυσίμων στις ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 1,3%, στα 77,35 δολάρια το βαρέλι στις 19:42 ώρα Ελλάδας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate κέρδισαν 1,6%, στα 72,93 δολάρια.

Και οι δύο δείκτες εκτινάχθηκαν περισσότερο από 1 δολάριο τη Δευτέρα μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας το Σαββατοκύριακο να μειώσει την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) στα 9 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο.

«Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φαίνεται να βρίσκονται σε «διελκυστίνδα» με επιβράδυνση της ζήτησης για μεταποίηση και ελαφρύτερη ζήτηση ντίζελ, έναντι των αναμενόμενων περικοπών παραγωγής που προέρχονται από τον ΟΠΕΚ και τη Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο Dennis Kissler, ανώτερος αντιπρόεδρος συναλλαγών στην BOK Financial.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 450.000, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών, σε σύγκριση με εκτιμήσεις για 1 εκατομμύριο.

Τα αποθέματα ντίζελ αυξήθηκαν κατά 5,1 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ οι αγορές είχαν εκτιμήσει αύξηση 1,33 εκατομμυρίων βαρελιών. Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν επίσης περισσότερο από το αναμενόμενο στα 2,8 εκατομμύρια βαρέλια.

Ανησυχία για την κατανάλωση

Η απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων καυσίμων προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση από τον κορυφαίο χρήστη πετρελαίου στον κόσμο, ειδικά καθώς η ταξιδιωτική ζήτηση αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου .

Οι τιμές υποχώρησαν νωρίτερα στη συνεδρίαση λόγω των αδύναμων κινεζικών οικονομικών στοιχείων.

Οι εξαγωγές της Κίνας συρρικνώθηκαν πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο τον Μάιο και οι εισαγωγές μειώθηκαν, αν και με βραδύτερο ρυθμό, καθώς οι κατασκευαστές πάλευαν να βρουν ζήτηση στο εξωτερικό και η εγχώρια κατανάλωση παρέμεινε υποτονική.

Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν επίσης ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, αυξήθηκαν στο τρίτο υψηλότερο μηνιαίο επίπεδό τους τον Μάιο, καθώς τα διυλιστήρια συγκέντρωναν αποθέματα.

Ένα σημείωμα της JP Morgan έδειξε ότι η κάλυψη του αργού πετρελαίου στη χώρα έχει ανέβει, υποδεικνύοντας ότι τα διυλιστήρια δεν έχουν αυξήσει τα ποσοστά επεξεργασίας αλλά αντ' αυτού αποθηκεύουν πετρέλαιο.
Επίσης, υποστηρίζοντας τις τιμές, το δολάριο υποχώρησε καθώς οι πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα από την Federal Reserve εξανεμίστηκαν. Ένα ασθενέστερο δολάριο βοηθά τη ζήτηση καθώς το πετρέλαιο γίνεται φθηνότερο για τους ξένους αγοραστές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης