Ενέργεια

Birol (IEA): Η Ευρώπη εξακολουθεί να κινδυνεύει από ελλείψεις ενέργειας τον επόμενο χειμώνα

Birol (IEA): Η Ευρώπη εξακολουθεί να κινδυνεύει από ελλείψεις ενέργειας τον επόμενο χειμώνα
Το να χαλαρώσουμε σήμερα για τον επόμενο χειμώνα θα ήταν παρακινδυνευμένα αισιόδοξο, είπε ο Birol στο περιθώριο μιας διάσκεψης του IEA στις Βερσαλλίες, σύμφωνα με την Montel
Η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει έλλειμμα στον ενεργειακό εφοδιασμό αυτόν τον χειμώνα, ανάλογα με την επιστροφή της ασιατικής ζήτησης LNG, τις θερμοκρασίες και την άνοδο της γαλλικής πυρηνικής ενέργειας, δήλωσε την Τετάρτη 7/6 στο Montel ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Fatih Birol.

«Το να χαλαρώσουμε σήμερα για τον επόμενο χειμώνα θα ήταν παρακινδυνευμένα αισιόδοξο», είπε ο Birol στο περιθώριο μιας διάσκεψης του IEA στις Βερσαλλίες.
1. «Υπάρχει κίνδυνος έλλειψης εφοδιασμού LNG εάν οι εισαγωγές από την Κίνα δεν επιστρέψουν στα κανονικά επίπεδα για να καλυφθεί το κενό που άφησε η μείωση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου», είπε ο Birol.

Οι οικονομικές προοπτικές της Κίνας παρέμειναν «ένα μεγάλο ερωτηματικό για το υπόλοιπο του έτους», πρόσθεσε.
2. Οι κρύες χειμερινές θερμοκρασίες ήταν ο δεύτερος κίνδυνος, καθώς θα αύξαναν τη ζήτηση για θέρμανση, είπε ο Birol.

Η γαλλική πυρηνική δύναμη

Και η χαμηλή γαλλική πυρηνική παραγωγή θα μπορούσε να απειλήσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια εφοδιασμού «ειδικά εάν ο χειμώνας είναι σκληρός», είπε το αφεντικό του IEA.
Η EDF βλέπει τη γαλλική πυρηνική δυναμικότητα αυτόν τον χειμώνα να αυξάνεται κατά 5-10 GW σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα, αν και θα παραμείνει κάτω από τα ιστορικά επίπεδα, δήλωσε η εταιρεία τον περασμένο μήνα.

Η πυρηνική δυναμικότητα έπεσε σε ιστορικό χαμηλό τον περασμένο χειμώνα με μόνο 45 GW διαθέσιμα στις αρχές Ιανουαρίου εν μέσω διακοπών λόγω διάβρωσης των ανιχνευτών και επισκευών.
Η EDF έχει προβλέψει επίσης μια σταδιακή αύξηση της ατομικής παραγωγής κατά την επόμενη δεκαετία με την RTE να την υπολογίζει περίπου 350 TWh από το 2025-35.

Η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Agnes Pannier-Runacher ζήτησε από την EDF να αυξήσει την ετήσια πυρηνική παραγωγή σε 350-80 TWh έως το 2030.
«Εάν δεν είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε σημαντικά την παραγωγή, τότε μπορεί να έχουμε δυσκολίες, ειδικά σε περιόδους υψηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Birol.

Όσον αφορά τα γαλλικά σχέδια για την κατασκευή νέων αντιδραστήρων, ο Birol είπε ότι η γαλλική κυβέρνηση έδωσε «ένα σαφές πολιτικό μήνυμα» και τώρα «εναπόκειται στην πυρηνική βιομηχανία να δείξει ότι μπορεί να καλύψει εγκαίρως και εντός του κόστους».

Υπεράκτιος άνεμος

Ο Birol είπε επίσης ότι ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron είχε δίκιο που απώθησε τον στόχο της χώρας να εγκαταστήσει 40 GW χερσαίας αιολικής ενέργειας έως 20 χρόνια έως το 2050 υπέρ της στόχευσης 40 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος μέχρι τότε.

«Μια μεγάλη ώθηση στον υπεράκτιο άνεμο είναι μια εξαιρετική κίνηση σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή», είπε.
Η ανάπτυξη μιας τοπικής βιομηχανίας κατασκευής ανεμογεννητριών ήταν καθοριστικής σημασίας για την αποφυγή εξάρτησης από μία ή δύο χώρες στον κόσμο, πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης