Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Η ανάκαμψη του ενεργειακού τομέα μετά τον COVID εκτόξευσε τους μισθούς των CEO

Reuters: Η ανάκαμψη του ενεργειακού τομέα μετά τον COVID εκτόξευσε τους μισθούς των CEO
Η ανάλυση των στοιχείων από εταιρείες του S&P 500 Energy Sector Index δείχνει ότι η αμοιβή των CEO με βάση τις μετοχές ανέρχεται πλέον σε σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια, από τις αρχικές εκτιμήσεις για 187 εκατομμύρια δολάρια

Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών της Αμερικής πληρώθηκαν πολύ περισσότερο τον πρώτο χρόνο της κρίσης του COVID από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, χάρη στα πακέτα αποζημιώσεων, που έκτοτε έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, σύμφωνα με  στοιχεία για τις  αμοιβές τα τελευταία τρία χρόνια που παρουσιάζει το Reuters.

Η πανδημία, με τα lockdown, είχε ως αποτέλεσμα την απότομη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου και την απώλεια μίας στις έξι θέσεις εργασίας στον κλάδο. Ανάλυση του Reuters σχετικά με τις αμοιβές βάσει μετοχών που χορηγήθηκαν σε Διευθύνοντες Συμβούλους σε 20 αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2020  δείχνει ότι τα έσοδα υπερδιπλασιάστηκαν έως το 2023, όταν κατοχυρώθηκαν οι μετοχές. Αυτή η απότομη αύξηση υπογραμμίζει ένα σύστημα που μπορεί να ανταμείψει πλουσιοπάροχα στελέχη εν μέσω μαζικών απολύσεων, κλεισίματος διυλιστηρίων και περικοπών κεφαλαιουχικών δαπανών.

Η ανάλυση των στοιχείων από εταιρείες του S&P 500 Energy Sector Index δείχνει ότι η αμοιβή των CEO με βάση τις μετοχές ανέρχεται πλέον σε σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας απότομη αύξηση από τις αρχικές εκτιμήσεις για 187 εκατομμύρια δολάρια.

Επενδυτές, αναλυτές και καθηγητές που μελετούν τις αμοιβές των CEO λένε ότι οι εντυπωσιακές αποδόσεις των αποζημιώσεων από την εποχή του COVID αντικατοπτρίζουν τα προβλήματα των υψηλών αποδοχών για τους CEOs  στον τομέα της ενέργειας, οι οποίες συνδέονται πολύ στενά με εξωτερικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των διακυμάνσεων των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αντί για τη μακροπρόθεσμη οικονομική απόδοση.

«Οι επιτροπές αποζημίωσης πρέπει να κάνουν καλύτερη δουλειά επιβραβεύοντας τα στελέχη για πραγματική υπεραπόδοση και όχι μόνο εκεί που είναι η τιμή των εμπορευμάτων», δήλωσε η Aeisha Mastagni, διαχειριστής χαρτοφυλακίου  στο California State Teachers' Retirement System (CalSTRS), ύψους 307 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με  ανάλυση του Reuters.

Οι δημόσιες συντάξεις και τα αμοιβαία κεφάλαια δημοφιλών δεικτών έχουν υποστεί υστέρηση απόδοσης στον ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ για μια δεκαετία. Η συνολική απόδοση του S&P 500 Energy Sector Index ήταν 38% από τον Μάιο του 2013, πολύ πίσω από τη συνολική απόδοση 206% του ευρύτερου S&P 500.

Το άλμα των μισθών έρχεται επίσης μετά τη ζημιά της εποχής του COVID σε ολόκληρη τη βιομηχανία πετρελαίου, η οποία σημείωσε τεράστιες περικοπές δαπανών και εκτεταμένες απώλειες θέσεων εργασίας. Αρκετές εκατοντάδες εργαζόμενοι σε ένα διυλιστήριο της  Marathon Petroleum στην Καλιφόρνια, για παράδειγμα, αναγκάστηκαν να βρουν νέες θέσεις εργασίας με πολύ χαμηλότερο μισθό, είπε η Virginia Parks, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Irvine που μελέτησε τα στοιχεία των απολυμένων εργαζομένων.

Δείκτες αμοιβών

Εν τω μεταξύ, η αύξηση των αποδοχών των στελεχών στρεβλώνει τους δείκτες αμοιβών των CEO που οι εταιρείες καλούνται να αποκαλύψουν στους επενδυτές για να αποδείξουν ότι η αμοιβή των στελεχών τους είναι λογική σε σύγκριση με άλλους υπαλλήλους. ΗOccidental Petroleum Corp ανακοίνωσε το 2020 ότι η αποζημίωση των CEO ήταν 104 φορές υψηλότερη από τη μέση αμοιβή των εργαζομένων, αλλά τα στοιχεία του Reuters δείχνουν ότι ήταν στην πραγματικότητα 230 φορές υψηλότερα μετά τα κέρδη των μετοχών τα τελευταία τρία χρόνια.

Η Occidental υποστηρίζει ότι η αναλογία αμοιβών του CEO ακολουθεί τους κανόνες που ορίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC). Η Christina Noel, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, σημείωσε ότι ο δείκτης αμοιβών του CEO της ενεργειακής βιομηχανίας είναι ο δεύτερος χαμηλότερος μεταξύ 11 βιομηχανικών τομέων που περιλαμβάνουν εταιρείες του S&P 500.

Σίγουρα, η αξία των αμοιβών που βασίζονται σε μετοχές συρρικνώνεται όταν οι αγορές πέφτουν. Αλλά οι περισσότεροι CEO ενέργειας έχουν επίσης ένα μέτρο ενσωματωμένης προστασίας από απότομες πτώσεις. Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι μπορούν να λάβουν το 100% ή περισσότερο της πληρωμής για επιχορηγήσεις μετοχών που συνδέονται με τη συνολική απόδοση των μετόχων, ακόμη και αν οι επενδυτές χάσουν χρήματα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περίπου το 90% των ενεργειακών εταιρειών μετρούν την απόδοση των μετοχών έναντι άλλων στον ίδιο κλάδο που τείνουν να υποφέρουν σε παρόμοιες στιγμές. Χρησιμοποιούν μια μέτρηση που ονομάζεται σχετική συνολική απόδοση μετόχων (TSR) και τη συγκρίνουν με μια προκαθορισμένη ομάδα ομοτίμων εταιρειών - δίνοντας τη δυνατότητα στα στελέχη να λαμβάνουν μεγάλες πληρωμές ακόμη και αν οι μετοχές των εταιρειών τους χάσουν την αξία τους.

Ορισμένοι Διευθύνοντες Σύμβουλοι λαμβάνουν επίσης μερίσματα για μη κατοχυρωμένες περιορισμένες μετοχές που τεχνικά δεν κατέχουν ακόμη. Στην ExxonMobil, ο Διευθύνων Σύμβουλος Darren Woods λαμβάνει αρκετά εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε μερίσματα σε μη κατοχυρωμένες περιορισμένες μετοχές, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις αμοιβών του πετρελαϊκού γίγαντα.

Και από τότε που έγινε Διευθύνων Σύμβουλος το 2017, ο αριθμός των μετοχών στις οποίες βασίζεται η ετήσια επιχορήγηση μετοχών του Woods έχει αυξηθεί κατά 70% σε 225.000, ενισχύοντας την πληρωμή του μερίσματος, σύμφωνα με  στοιχεία  της εταιρείας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης