Ενέργεια

Rystad: Η Vaca Muerta της Αργεντινής θα μπορούσε να αντλεί 1 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα μέχρι το 2030

Rystad: Η Vaca Muerta της Αργεντινής θα μπορούσε να αντλεί 1 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα μέχρι το 2030

Διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα σχιστολιθικού αερίου στον κόσμο και τα τέταρτα μεγαλύτερα αποθέματα σχιστολιθικού πετρελαίου

 

Ο σχηματισμός σχιστολιθικού Vaca Muerta της Αργεντινής θα μπορούσε να παράγει περισσότερα από 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα (bpd) έως το 2030, σύμφωνα με την συμβουλευτική εταιρεία Rystad Energy, η οποία προειδοποίησε ότι αυτό βασίζεται στη λύση της συμφόρησης στη μεταφορική ικανότητα της χώρας.

Ο σχηματισμός, στο μέγεθος του Βελγίου που βρίσκεται στην αχανή περιοχή της Παταγονίας της Αργεντινής, σχεδόν τετραπλασιάζει την παραγωγή από περίπου 291.000 bpd τώρα, σε σχέση με τα ανταγωνιστικά κορυφαία έργα σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ Bakken ή Eagle Ford, ανέφερε σε έκθεσή του η Rystad.

Η Αργεντινή έχει δώσει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Vaca Muerta, ελπίζοντας να μειώσει την εξάρτηση από δαπανηρές εισαγωγές ενέργειας εν μέσω της πτώσης των επιπέδων συναλλαγματικών αποθεμάτων, των υψηλών επιπέδων πληθωρισμού και της πίεσης στο τοπικό πέσο.

«(Αυτό θα μπορούσε) να μειώσει την εξάρτησή του από τις εισαγωγές και να γίνει βασικός παίκτης στην περιφερειακή και παγκόσμια αγορά πετρελαίου», δήλωσε στην έκθεση ο Alexandre Ramos Peon, της Rystad.

Η Rystad, ανέφερε, ωστόσο, ότι η Αργεντινή πρέπει να αυξήσει τη χωρητικότητα του αγωγού για τη μεταφορά του αργού και την ενίσχυση της υποδομής του τερματικού σταθμού εξαγωγής, εάν ήθελε να στείλει περισσότερα στο εξωτερικό. Χρειαζόταν επίσης να διασφαλίσει ότι είχε αρκετά γεωτρύπανα.

Η Vaca Muerta κατέχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα σχιστολιθικού αερίου στον κόσμο και τα τέταρτα μεγαλύτερα αποθέματα σχιστολιθικού πετρελαίου. Ο σχηματισμός είναι το κλειδί για τις φιλοδοξίες της Αργεντινής να γίνει εξαγωγέας ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των στόχων για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η κρατική εταιρεία ενέργειας της Αργεντινής YPF ηγείται της ανάπτυξης στη Vaca Muerta, αλλά σημαντικές παγκόσμιες εταιρείες όπως η Shell, η Chevron, η Exxon Mobil και άλλες είναι επίσης ενεργές στην περιοχή.

Η Rystad εκτιμά ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν έως και 400 νέες γεωτρήσεις ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας, με περίπου 30 ενεργές γεωτρήσεις και μέσο ρυθμό γεώτρησης 1,1 φρεατίων ανά εξέδρα ανά μήνα επί του παρόντος.

"Εάν δεν εισαχθούν νέες εξέδρες στην περιοχή, ο ρυθμός ανάπτυξης της Vaca Muerta θα επιβραδυνθεί τα επόμενα δύο χρόνια", δήλωσε ο Rystad.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης