Ενέργεια

Υποχώρηση για το πετρέλαιο - Στα 77 δολ. κινείται το Brent, στα 72 δολ. το αργό

Υποχώρηση για το πετρέλαιο - Στα 77 δολ. κινείται το Brent, στα 72 δολ. το αργό

Ανησυχία για νέες αυξήσεις επιτοκίων

 

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα, καθώς οι ανησυχίες για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων που θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ζήτηση ενέργειας υπερίσχυσαν της δοκιμαστικής συμφωνίας ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ που θα απέτρεπε χρεοκοπία του κορυφαίου καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.

Περί τις 20:45 ώρα Ελλάδας το Brent υποχωρούσε 0,1%, στα 77,03 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate υποχωρούσε στα 72,86 δολάρια το βαρέλι.

Οι συναλλαγές ήταν υποτονικές τη Δευτέρα λόγω των επίσημων αργιών του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

«Η ευφορία της συμφωνίας για το χρέος εξασθενεί καθώς αυξάνεται η ανησυχία για μια άλλη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τον Ιούνιο», έγραψε σε σημείωμα η χρηματιστηριακή Liquidity Energy LLC.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι το Σαββατοκύριακο συνήψαν συμφωνία για την αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και του ανώτατου ορίου των κρατικών δαπανών για τα επόμενα δύο χρόνια. Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι μέλη του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος θα υποστηρίξουν τη συμφωνία.
Οι αγορές τώρα τιμολογούν με πιθανότητα περίπου 50-50 η Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της στις 13-14 Ιουνίου, από πιθανότητα 8,3% που προβλεπόταν πριν από έναν μήνα, σύμφωνα με το FedWatch Tool της CME.

Στην τελευταία συνεδρίαση της στις 2-3 Μαΐου, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σηματοδότησε ότι ήταν ανοιχτή στην παύση του πιο επιθετικού κύκλου αύξησης των επιτοκίων από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 τον Ιούνιο.

"Τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ αποτελούν αντίθετο "άνεμο" για τη ζήτηση αργού πετρελαίου", δήλωσε ο αναλυτής Tony Sycamore από την IG Sydney.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωστοί ως OPEC+, πρόκειται να συναντηθούν στις 4 Ιουνίου.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Abdulaziz bin Salman προειδοποίησε ότι οι μικροπωλητές που στοιχηματίζουν οι τιμές του πετρελαίου να «προσέξουν», σε ένα πιθανό μήνυμα ότι ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή.

Ωστόσο, σχόλια από Ρώσους αξιωματούχους πετρελαίου και πηγές, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή πρωθυπουργού Alexander Novak, δείχνουν ότι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο τείνει να αφήσει αμετάβλητη την παραγωγή.

«Οι traders έχουν μείνει λίγο μπερδεμένοι ως προς το τι μπορούμε να περιμένουμε», δήλωσε ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγορών στον OANDA.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης