Ενέργεια

Ο ρόλος των Shell και Equinor στην ανάπτυξη πυρηνικής σύντηξης που αλλάζει τον κόσμο

Ο ρόλος των Shell και Equinor στην ανάπτυξη πυρηνικής σύντηξης που αλλάζει τον κόσμο
Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες μπορούν να συνεισφέρουν εμπειρία, τεχνογνωσίας στις ΑΠΕ και στη διαχείρισης έργων, καθώς και κεφάλαια σε αρχικό στάδιο, λένε στελέχη της Shell και της Equinor σύμφωνα με την Upstream
Οι πετρελαϊκοί γίγαντες Equinor και Shell θα μπορούσαν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην μεγέθυνση της κλίμακας και στην εμπορευματοποίηση της ενέργειας από πυρηνική σύντηξη, όπως ειπώθηκε σε μια διάσκεψη για το μέλλον της τεχνολογίας - που συχνά αποκαλείται η «μαγική σφαίρα» της ενεργειακής μετάβασης, σύμφωνα με την Upstream.
Οι μεγάλες πετρελαϊκές μπορούν να συνεισφέρουν εμπειρία, τεχνογνωσίας στις ΑΠΕ και στη διαχείρισης έργων, καθώς και κεφάλαια σε αρχικό στάδιο, λένε στελέχη της Shell και της Equinor venture arms.

Οι επιχειρηματικοί βραχίονες της Νορβηγίας Equinor και της υπερμεγέθους Shell – δύο από τους μεγαλύτερους παίκτες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο – υποστηρίζουν τους πρωτοπόρους της τεχνολογίας σύντηξης Commonwealth Fusion Systems (CFS) και Zap Energy αντίστοιχα, καθώς εργάζονται για να αξιοποιήσουν τις αντιδράσεις που τροφοδοτούν τον ήλιο σε μια προσπάθεια να παράγει απεριόριστη ενέργεια, κατ' απαίτηση, μηδενικού άνθρακα (βλ. πίνακα).

Ο Kjetil Skaugset, ανώτερος σύμβουλος για τη διαχείριση τεχνολογίας στην Equinor, είπε στην εκδήλωση FusionXInvest στο Λονδίνο: «Έχουμε μια στρατηγική διαμόρφωσης του μέλλοντος της ενέργειας – αν η σύντηξη δεν είναι μέρος αυτού, τι είναι;»

Στρατηγικές επενδύσεις

Ο Skaugset ισχυρίστηκε ότι η σύντηξη εντάσσεται στο «στρατηγικό χαρτοφυλάκιο» της Equinor που περιλαμβάνει επίσης ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και υδρογόνο, με «την εμπειρία μας στην υπεράκτια αιολική ενέργεια σημαντική στο πλαίσιο», καθώς κινείται προς την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως η πλωτή αιολική ενέργεια παγκοσμίως.

Η διευθύντρια επενδύσεων της Shell Ventures, Liliia Chechel είπε στην εκδήλωση ότι η εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έπαιζε ρόλο ως «ασθενές κεφάλαιο [και] μακροπρόθεσμος επενδυτής» στη σύντηξη καθώς οδεύει προς την εμπορική πραγματικότητα.
«Καθώς η [τεχνολογία] χλευάζεται, θα μπορούσαμε να φέρουμε την τεχνογνωσία μας στη διαχείριση έργων όσον αφορά την κατασκευή των εγκαταστάσεων», είπε.

Η Shell βλέπει τις επενδύσεις σύντηξης ως «υψηλού κινδύνου αλλά [με] πολύ υψηλή ευκαιρία απόδοσης μακροπρόθεσμα», είπε.
Στους υποστηρικτές της Zap της Shell περιλαμβάνονται ο πετρελαϊκός γίγαντας Chevron και η Breakthrough Energy Ventures του Bill Gates, ενώ ένας άλλος παγκόσμιος παίκτης πετρελαίου, η Eni, είναι επενδυτής της CFS μαζί με την Equinor.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης