Τελευταία Νέα

ΥΠΕΝ: Στα 115.000 ευρώ/MW τον χρόνο η τιμή εκκίνησης για τα έργα αποθήκευσης

ΥΠΕΝ: Στα 115.000 ευρώ/MW τον χρόνο η τιμή εκκίνησης για τα έργα αποθήκευσης

 Επενδυτική ενίσχυση 200.000 ευρώ ανά μεγαβάτ θα λάβουν οι Σταθμοί που θα προκριθούν

 

Τιμή εκκίνησης για τον πρώτο διαγωνισμό έργων αποθήκευσης ενέργειας στα 115.000 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος όρισε το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Αυτό προβλέπεται σε υπουργική απόφαση που υπεγράφη την Παρασκευή και δίνει το σήμα για την προκήρυξη από τη ΡΑΑΕΥ, άμεσα, της πρώτης ανταγωνιστικής διαδικασίας ώστε να διεξαχθεί έως τα τέλη Ιουνίου.


Οι κάτοχοι των σταθμών που θα προκριθούν θα λάβουν επενδυτική ενίσχυση 200.000 ευρώ ανά μεγαβάτ. Επιπλέον της επενδυτικής ενίσχυσης, οι σταθμοί λαμβάνουν και λειτουργική ενίσχυση για δέκα έτη από την έκδοση της άδειας λειτουργίας των σταθμών αποθήκευσης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη καταβολής της λειτουργικής ενίσχυσης από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ).

Για τη λήψη της επενδυτικής ενίσχυσης, ο επενδυτής υποχρεούται να καταθέσει Εγγυητική Επιστολή Έντεχνης και Έγκαιρης Εκτέλεσης με το απαιτούμενο ύψος της να προσδιορίζεται στην προκήρυξη της ανταγωνιστικής διαδικασίας και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει μόνη ή αθροιστικά με την πρόσθετη εγγυητική επιστολή της συμμετοχής στην Ανταγωνιστική Διαδικασία και έγκαιρης εκτέλεσης του έργου, να υπερκαλύπτει το ποσό της επενδυτικής ενίσχυσης κατά ποσοστό άνω του 25%.

Η κατάθεση της Εγγυητικής Επιστολής Έντεχνης και Έγκαιρης Εκτέλεσης από τους επενδυτές που θα προκριθούν στην Α’ Ανταγωνιστική Διαδικασία θα πρέπει να γίνει εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών από την ανακοίνωση του καταλόγου των επιτυχόντων και επιλαχόντων έργων από τη ΡΑΑΕΥ και αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη των σταθμών αποθήκευσης στο σχήμα ενίσχυσης. Με την κατάθεση της Εγγυητικής Επιστολής Έντεχνης και Έγκαιρης Εκτέλεσης επιστρέφεται η Εγγυητική Επιστολή Συμμετοχής που έχει υποβάλει

Επίσης, οι κάτοχοι ενισχυόμενων σταθμών αποθήκευσης θα πρέπει να καταθέτουν και Εγγυητική Επιστολή Καλής Λειτουργίας πριν από την έκδοση της άδειας λειτουργίας των έργων και ως προϋπόθεση για την έκδοση αυτής, η οποία εκδίδεται υπέρ του ΔΑΠΕΕΠ. Η Εγγυητική Επιστολή Έντεχνης και Έγκαιρης Εκτέλεσης επιστρέφεται, αφού κατατεθεί η Εγγυητική Επιστολή Καλής Λειτουργίας.


Ποιούς Σταθμους αφορά

Για ενισχυόμενους σταθμούς που επιλέγονται από την Α’ και τη Β’ Ανταγωνιστική Διαδικασία, η Εγγυητική Επιστολή Καλής Λειτουργίας ανέρχεται στο ποσό των 200.000 ευρώ ανά μεγαβάτ μέγιστης ισχύος έγχυσης. Με τη συμπλήρωση πέντε ετών από την έκδοση της άδειας λειτουργίας το ύψος της Εγγυητικής Επιστολής Καλής Λειτουργίας απομειώνεται κατά 100.000 ευρώ ανά μεγαβάτ μέγιστης ισχύος έγχυσης. Η Εγγυητική Επιστολή Καλής Λειτουργίας επιστρέφεται εντός έξι μηνών από τη λήξη της Περιόδου Ενίσχυσης.

Η συνολική δημοπρατούμενη ισχύς μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών ανέρχεται σε 1.000 MW, μέγιστης ισχύος έγχυσης ενισχυόμενων σταθμών αποθήκευσης. Η πρώτη δημοπρασία θα αφορά έργα 400 MW, η δεύτερη για 300 MW και θα γίνει εντός του τρίτου τριμήνου του έτους και η 3η για έργα 400 MW εντός του τετάρτου τριμήνου του έτους η οποία θα αφορά μόνο όσα έργα εγκατασταθούν στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.

Οι Σ.Α.Η.Ε. που συμμετέχουν στην Α’ και στη Β’ Ανταγωνιστική Διαδικασία διαθέτουν εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα διάρκειας τουλάχιστον δύο ωρών (MWh/MW). Για τους συμμετέχοντες Σ.Α.Η.Ε. στη Γ’ Ανταγωνιστική Διαδικασία, τίθεται απαίτηση ελάχιστης εγγυημένης χωρητικότητας διάρκειας 4 ωρών.
Οι σταθμοί που θα προκριθούν στους τρεις διαγωνισμούς πρέπει να τεθούν σε λειτουργία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 . Για τον σκοπό αυτό, απαιτείται υποβολή αιτήματος στον Διαχειριστή του Ε.Σ.Μ.Η.Ε. για την ενεργοποίηση της σύνδεσης κάθε σταθμού έως και την 30ή Σεπτεμβρίου 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης