Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Διαγωνισμός πρόσληψης συμβούλων για την πρόβλεψη της ζήτησης

ΑΔΜΗΕ: Διαγωνισμός πρόσληψης συμβούλων για την πρόβλεψη της ζήτησης

Η ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει οριστεί για τις 5 Ιουνίου

 

Οι αλλαγές που συντελούνται στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας με την διαρκώς αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ και την παράλληλη μείωση της ζήτησης ειδικά τους τελευταίους μήνες προβληματίζουν τον ΑΔΜΗΕ που έχει την ευθύνη της διασφάλισης της επάρκειας και της ευστάθειας του συστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό ο Διαχειριστής επιχειρεί να διαμορφώσει κατά το δυνατόν ασφαλέστερη πρόβλεψη για την εξέλιξη της ζήτησης τα επόμενα τουλάχιστον τρία χρόνια και προχωρεί στην διενέργεια διαγωνισμού προκειμένου να προσλάβει δυο συμβούλους που θα αναλάβουν την εκπόνηση αναλυτικών μελετών με αντικείμενο την πρόγνωση της συνολικής ζήτησης και του φορτίου συστήματος.

Ο διαγωνισμός συνολικού προϋπολογισμού 630.000 ευρώ διενεργείτε ηλεκτρονικά και η ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει οριστεί για τις 5 Ιουνίου.
Κριτήριο ανάθεσης του έργου είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει της χαμηλότερης τιμής και ο στόχος του είναι η ανάδειξη δύο αναδόχων και η σύναψη δύο συμβάσεων παροχής υπηρεσιών.
Το αντικείμενο που είναι κοινό και για τις δύο συμβάσεις που θα συναφθούν είναι η άρτια πρόβλεψης συνολικής ζήτησης στο ελληνικό διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφοράς και στο δίκτυο διανομής καθώς και η πρόβλεψης φορτίου συστήματος στο διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφοράς, για χρονικό διάστημα 38 μηνών με δικαίωμα παράτασης έως και 19 επιπλέον μήνες.

Παροχή προβλέψεων

Ο ανάδοχος θα παρέχει για τον ΑΔΜΗΕ, ωριαίες προγνώσεις συνολικής ζήτησης και φορτίου συστήματος, με δυνατότητα και για μικρότερο χρονικό διάστημα. Οι συνολικές και επιμέρους, δηλαδή τοπικές προβλέψεις συνολικής ζήτησης και φορτίου συστήματος απαιτούνται για το εύρος πρόβλεψης έως και 10 ημέρες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση της ζήτησης που καταγράφεται όλους τους τελευταίους μήνες είναι σημαντική. Ενδεικτικά τον Απρίλιο η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ διαμορφώθηκε στις 3.405.577 MWh, κινούμενη καθοδικά για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Το μέσο φορτίο του συστήματος ανήλθε στα 4.730 MW, μειωμένο κατά 8% σε μηνιαία βάση και κατά 11% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022.

Έτσι σε συνδυασμό με την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ η εγκατεστημένη ισχύς των οποίων φθάνει σήμερα στα 10 GW και αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030, δημιουργεί συνθήκες αστάθειας και προβλήματα στη διαχείριση του συστήματος. Εν όψει των εξελίξεων αυτών ο ΑΔΜΗΕ επιδιώκει να είναι προετοιμασμένος διαθέτοντας ασφαλείς προβλέψεις για την εξέλιξη τόσο του φορτίου όσο και της ζήτησης και προχωρεί στην διενέργεια του διαγωνισμού για την εκπόνηση των σχετικών μελετών.

Όπως αναφέρεται στους όρους του διαγωνισμού ο προϋπολογισμός κάθε μιας από τις συμβάσεις θα ανέρχεται σε 210.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Κατά τη διάρκεια ισχύος κάθε μιας σύμβασης που θα προκύψει ο ΑΔΜΗΕ διατηρεί το δικαίωμα να παρατείνει τη διάρκεια της με τους ίδιους όρους, έως 19 επιπλέον μήνες και να αυξήσει το οικονομικό αντικείμενο για κάθε σύμβαση, κατά 105.000 πλέον ΦΠΑ.
Έτσι ο συνολικός προϋπολογισμός κάθε σύμβασης 315.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ και ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός και των δυο συμβάσεων, 630.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Οι κατηγορίες των προβλέψεων που ζητεί ο ΑΔΜΗΕ είναι οι εξής:

Πρόβλεψη ωριαίας συνολικής ζήτησης στην Ελληνική Περιοχή Ελέγχου χωρίς την Κρήτη (ηπειρωτική Ελλάδα)
• Ενδοημερήσια
• Εύρος προβλέψεων για την επόμενη ημέρα και έως και 10 ημέρες μπροστά
• Στατιστικές πληροφορίες π.χ. εκατοστημόρια P5, P10, P50, P90 & P952.

Πρόβλεψη ωριαίας συνολικής ζήτησης στην Κρήτη
• Ενδοημερήσια
• Εύρος προβλέψεων για την επόμενη ημέρα και έως και 10 ημέρες μπροστά
• Στατιστικές πληροφορίες π.χ. εκατοστημόρια P5, P10, P50, P90 & P952.

Πρόβλεψη ωριαίου φορτίου συστήματος της Ελληνικής Περιοχής Ελέγχου χωρίς την Κρήτη (ηπειρωτική Ελλάδα)
• Ενδοημερήσια
• Εύρος προβλέψεων για την επόμενη ημέρα και έως και 10 ημέρες μπροστά
• Επιπλέον κατηγοριοποίηση σε έως και 10 περιφερειακές προβλέψεις λόγω διαχείρισης συμφόρησης, ενδεικτικά: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ήπειρος, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα (υπόλοιπο), Αττικής, Ευβοία, Πελοπόννησος, Κρήτη
• Στατιστικές πληροφορίες,

Πρόβλεψη ωριαίου φορτίου συστήματος Κρήτης
• Ενδοημερήσια
• Εύρος προβλέψεων για την επόμενη ημέρα και έως και 10 ημέρες μπροστά
• Στατιστικές πληροφορίες

Πρόβλεψη φορτίου συστήματος 15 λεπτών (για RTBM), στην Ελληνική Περιοχή Ελέγχου χωρίς την Κρήτη (ηπειρωτική Ελλάδα)
• 4 ώρες μπροστά από την τρέχουσα ώρα
Η διάρκεια των συμβάσεων θα είναι 38 μήνες από την υπογραφή τους και ο ΑΔΜΗΕ διατηρεί το δικαίωμα να παρατείνει τη χρονική διάρκεια ισχύος κάθε σύμβασης για 19 επιπλέον μήνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης