Πράσινα χιονδρομικά: Η Axpo ετοιμάζει δύο φωτοβολταϊκά - μαμούθ 20 MW στις ελβετικές Άλπεις

Πράσινα χιονδρομικά: Η Axpo ετοιμάζει δύο φωτοβολταϊκά - μαμούθ 20 MW στις ελβετικές Άλπεις
Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Ελβετία προχώρησε σε τροποποιήσεις στον ενεργειακό νόμο της, εστιάζοντας σε επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας το χειμώνα, γράφει το PV Europe

Η ενεργειακή εταιρεία Axpo ετοιμάζεται να κατασκευάσει το έργο Ovra Solara Magriel, μια ηλιακή μονάδα ισχύος 10 MW, σε υψόμετρο 2.100 στις Ελβετικές Άλπεις για να παρέχει ηλεκτρισμό στον ορεινό σιδηρόδρομο και μια περιοχή σκι, αναφέρει το PV Europe.
Ο Ελβετός προμηθευτής ενέργειας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την πρώτη του είδους της μεγάλη επίγεια φωτοβολταϊκή μονάδα ισχύος 10 MW, Ovra Solara Magriel στη χιονοδρομική περιοχή Disentis στο καντόνι του Grisons της Ελβετίας, σε μια επιφάνεια 80.000 m2.

Πράσινα χιονοδρομικά

«Ο ορεινός σιδηρόδρομος προς το χιονοδρομικό κέντρο του Disentis μπορεί να καλύψει τις ετήσιες απαιτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργίας του εξ ολοκλήρου με τοπική ηλιακή ενέργεια», ανέφερε η Axpo.
«Η αξιοποίηση της υπάρχουσας υποδομής, όπως το ηλεκτρικό δίκτυο, απλοποιεί την κατασκευή του ηλιακού σταθμού».
Η κατασκευή της εγκατάστασης έχει προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2024, με την ολοκλήρωση να προγραμματίζεται για το φθινόπωρο του 2026
Από το φθινόπωρο του 2025 θα κατασκευαστεί ακόμη ένα επίγειο εργοστάσιο ισχύος 10 MW στην πόλη Tujetsch κοντά στη δεξαμενή Nalps στο Canton of Grisons», πρόσθεσε η εταιρεία.

Η Axpo ανέθεσε το πρώτο της έργο φωτοβολταϊκών αλπικών τον Σεπτέμβριο, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 2,2 MW στο φράγμα Muttsee, σε υψόμετρο σχεδόν 2.500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η ελβετική ενεργειακή εταιρεία εξασφάλισε συμφωνία αγοράς ενέργειας από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Denner για το έργο τον Ιανουάριο του 2022.
Η συμφωνία ήταν η πρώτη διμερής συμφωνία για μη επιδοτούμενο ηλιακό έργο στην Ελβετία.

Τα μεγαλόπνοα ελβετικά σχέδια

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Ελβετία προχώρησε σε τροποποιήσεις στον ενεργειακό νόμο της, εστιάζοντας σε επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας το χειμώνα.
Ο νέος ομοσπονδιακός νόμος στοχεύει να επιτρέψει και διευκολύνει την κατασκευή μεγάλης κλίμακας επίγειων φβ συστημάτων στις Ελβετικές Άλπεις, 1.500 μέτρα ή υψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η ελβετική κυβέρνηση αναμένεται να παράσχει επιδοτήσεις έως και 60% του κόστους εγκατάστασης των επιλέξιμων έργων, που θα πρέπει να παρουσιάζουν χειμερινή απόδοση τουλάχιστον 500 kWh/kW.
Η ελβετική κυβέρνηση στοχεύει να φτάσει τα 2 TWh αλπικής παραγωγής φωτοβολταϊκών με το πρόγραμμα κινήτρων που παρέχει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης