Ενέργεια

Εκατοντάδες πράσινα MW αιολικής ενέργειας πετάχτηκαν από το σύστημα για να διατηρηθεί η ευστάθεια

Εκατοντάδες πράσινα MW αιολικής ενέργειας πετάχτηκαν από το σύστημα για να διατηρηθεί η ευστάθεια
Πως ο συνδυασμός εισαγωγών με υπερπαραγωγή ΑΠΕ απειλεί την ευστάθεια του συστήματος
Παγιώνονται και αυξάνονται οι περικοπές των ΑΠΕ προκειμένου να διατηρηθεί η ευστάθεια του συστήματος. Ο συνδυασμός χαμηλής ζήτησης, συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα πάνω από 62%  και αυξημένων εισαγωγών την περασμένη Κυριακή, υποχρέωσε τον ΑΔΜΗΕ να περικόψει την παραγωγή αιολικών τις απογευματινές ώρες, όταν ξαφνικά οι εισαγωγές ρεύματος από σχεδόν μηδενικές έφτασαν τα 1500 MW.

Oι εισαγωγές που ακολουθούν τη ροή παραγωγής των φωτοβλταϊκών εγχέοντας στο ελληνικό σύστημα ενέργεια, συνήθως τις ώρες που πέφτει η παραγωγή τους και οι τιμές ανεβαίνουν, έριξαν μαζικά στο σύστημα 1500 MW προκαλώντας συνθήκες αστάθειας, αφού την ίδια ώρα είχε υποχωρήσει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών αλλά ήταν αυξημένη η παραγωγή των αιολικών λόγω ανέμων, κάτι που δεν είχε προβλεφθεί.

Ετσι και προκειμένου να διατηρηθεί η ευστάθεια του συστήματος ο ΑΔΜΗΕ πέταξε εκτός αρκετά πράσινα μεγαβάτ από την παραγωγή των αιολικών πάρκων. Περικοπές πράσινης παραγωγής είχαν γίνει και νωρίτερα γύρω στις 12 το μεσημέρι, όταν είχε αρχίσει να ανεβαίνει σημαντικά και η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.

Το πρόβλημα δεν θα ήταν τόσο έντονο και δεν θα απαιτούσε μεγάλες περικοπές ΑΠΕ εάν δεν είχαμε τόσο μεγάλο όγκο εισαγωγών, όπως εξηγούν από τον ΑΔΜΗΕ. Κάτι που για παράδειγμα δεν έγινε το Σάββατο παρ' ότι είχαμε επίσης χαμηλή ζήτηση και υψηλή παραγωγή ΑΠΕ, αλλά οι εισαγωγές ήταν περιορισμένες. Η αύξηση των εισαγωγών από την αρχή του έτους προβληματίζει πέραν από τους ηλεκτροπαραγωγούς που βλέπουν τις μονάδες τους να εκτοπίζονται και τον ΑΔΜΗΕ , λόγω των προβλημάτων που προκαλούν στην ευστάθεια του συστήματος. ''Θέλουμε να υπάρχουν μονάδες βάσης στο σύστημα για να διαχειριζόμαστε καλύτερα την ευμετάβλητη παραγωγή των ΑΠΕ" δηλώνουν αρμόδια στελέχη.

Πως προέκυψε η αύξηση των τιμών

Η ανταγωνιστικότητα των εγχώριων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο έχει επιβαρυνθεί από τις αρχές του έτους με ένα κόστος της τάξης των 4,5 ευρώ/MWh που οδηγεί σε αύξηση της τιμής της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 9 ευρώ/MWh. To πρόσθετο αυτό κόστος προκύπτει από το τέλος 5% επί της τιμής του φυσικού αερίου, που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή και επιβλήθηκε μέσα στην ενεργειακή κρίση.
και το τέλος ασφάλειας εφοδιασμού 2,5 ευρώ/MWh που επιβλήθηκε σε όλες τις χρήσεις φυσικού αερίου, για να καλύψει το κόστος των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Το τέλος αυτό μάλιστα αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω καθώς το τελικό κόστος των μέτρων για την ασφάλεια εφοδιασμού ξεπέρασε κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ το προβλεπόμενο των 136 εκατ. ευρώ που ενέκρινε αρχικά η ΡΑΕ. Σε ότι αφορά πάντως τις περικοπές των ΑΠΕ, στον ΑΔΜΗΕ εκτιμούν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί από τον Ιούνιο , με την άνοδο της θερμοκρασίας καθώς θα αυξάνεται η ζήτηση λόγω της χρήσης των κλιματιστικών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης