Ενέργεια

ΕΒΙΚΕΝ: Η πρόταση του ΔΕΔΔΗΕ για τις εκπτώσεις αδικεί τους καταναλωτές Μέσης Τάσης

ΕΒΙΚΕΝ: Η πρόταση του ΔΕΔΔΗΕ για τις εκπτώσεις αδικεί τους καταναλωτές Μέσης Τάσης

 Ο ΔΕΔΔΗΕ προτείνει ο Συντελεστής Φορτίου να υπολογίζεται βάσει των καταναλώσεων σε επίπεδο μήνα και όχι σε επίπεδο έτους, όπως ισχύει μέχρι σήμερα

 

Άδικη για τους καταναλωτές Μέσης Τάσης σε ότι αφορά τον υπολογισμό των εκπτώσεων χαρακτηρίζεται από την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας η τροποποίηση του Εγχειρίδιου Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος.

Η ΔΕΗ από την πλευρά της συμμετέχοντας στην ίδια διαβούλευση ζητά μεγαλύτερη ακρίβεια στους υπολογισμούς, αν και θεωρεί ότι οι αλλαγές που εισηγείται ο ΔΕΔΔΗΕ διευθετούν δυσκολίες που έχουν προκύψει ως σήμερα και ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η ΕΒΙΚΕΝ με επιστολή της προς τη ΡΑΕ στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης εκφράζει τις αντιρρήσεις ως προς την τροποποίηση του υπολογισμού των εκπτώσεων που προτείνει ο ΔΕΔΔΗΕ για τις επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση, με ετήσια κατανάλωση άνω των 13 GWh.
Σύμφωνα με το κείμενο που κατέθεσε η ΕΒΙΚΕΝ στη διαβούλευση, η πρόταση του ΔΕΔΔΗΕ αδικεί πολλούς καταναλωτές ΜΤ, κυρίως όσον αφορά στον υπολογισμό των εκπτώσεων. Και τούτο γιατί αν εντός ενός μήνα μία παροχή δεν εκπροσωπείται αδιαλείπτως από τον ίδιο Προμηθευτή, τότε με το νέο σύστημα κινδυνεύει να χάσει την έκπτωση.

Τροποποιήσεις

Ως αιτιολογία των προτεινόμενων τροποποιήσεων, ο Διαχειριστής επικαλείται τη μείωση της πολυπλοκότητας των διαδικασιών του, στις περιπτώσεις που εντός ενός μήνα μία παροχή δεν εκπροσωπείται αδιαλείπτως από τον ίδιο Προμηθευτή. «Κάτι που προφανώς δεν αφορά όλους τους καταναλωτές αυτής της κατηγορίας (> 13 Gwh), ενώ η προτεινόμενη ρύθμιση τους αφορά όλους», όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ κ. Αντώνης Κοντολέων στην επιστολή του προς τη ΡΑΕ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ προτείνει οι εκπτώσεις που αναλογούν στους Καταναλωτές Μέσης Τάσης και ειδικότερα ο Συντελεστής Φορτίου να υπολογίζεται βάσει των καταναλώσεων της Περιόδου Τιμολόγησης, δηλαδή σε επίπεδο μήνα και όχι σε επίπεδο έτους, όπως ισχύει μέχρι σήμερα και συνεχίζει να ισχύει για τις βιομηχανίες στην Υψηλή Τάση.
Αυτό όμως σημαίνει ότι ο Συντελεστής Φορτίου τους μήνες, που μια βιομηχανία της Μέσης Τάσης, εκτελεί συντήρηση και άρα θα έχει μειωμένη μηνιαία κατανάλωση, να υπολογίζεται μειωμένος ως προς την τιμή που θα είχε εάν ο υπολογισμός γινόταν σε ετήσια βάση. Και τούτο γιατί, ενώ η μέγιστη ισχύς παραμένει η ίδια, η μέση ισχύς σε επίπεδο μήνα προφανώς μειώνεται, όταν περιοριστεί η λειτουργία το συγκεκριμένο μήνα.

Το αποτέλεσμα θα είναι να μην αποδίδεται η έκπτωση, εφόσον ο μηνιαίος Συντελεστής Φορτίου υποχωρήσει κάτω του 30% ή στην καλύτερη περίπτωση να δοθεί μικρότερη έκπτωση, απ’ ότι η ίδια επιχείρηση θα λάμβανε με το υφιστάμενο σύστημα. .
«Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την καθολική αλλαγή της μεθοδολογίας προς χάρη διευκόλυνσης του ΔΕΔΔΗΕ και επειδή κάποιοι καταναλωτές Μέσης Τάσης, προφανώς όχι η πλειοψηφία, αλλάζουν προμηθευτή» καταλήγει η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ.

Η μεθοδολογία

Από την πλευρά της η ΔΕΗ ζητά μεγαλύτερη ακρίβεια στους υπολογισμούς που εισάγει η νέα μεθοδολογία που προτείνει ο ΔΕΔΔΗΕ, εκφράζοντας κατ΄αρχήν τη σύμφωνη γνώμη της με τις προτάσεις του Διαχειριστή.
Όπως προκύπτει από το κείμενο που κατέθεσε στη διαβούλευση, η ΔΕΗ θεωρεί ότι οι αλλαγές που εισηγείται ο Διαχειριστής διευθετούν δυσκολίες που έχουν προκύψει ως σήμερα και ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Παράλληλα όμως, η εταιρία κρίνει απαραίτητο να προσδιοριστεί με στρογγυλοποίηση σε ορισμένα δεκαδικά ψηφία η ακρίβεια υπολογισμού των μεγεθών που απαιτεί η εφαρμοζόμενη μεθοδολογία.

Και τούτο, για να εξασφαλιστεί η κοινή αντίληψη και διαχείριση των δεδομένων από τους Διαχειριστές και τους Προμηθευτές ηλεκτρισμού.
Με τον τρόπο αυτό μπορούν να αποφευχθούν λάθη, πχ στην κατηγοριοποίηση των πελατών με βάση την κατανάλωσή του σε μία περίοδο τιμολόγησης.
Όσον αφορά το χρόνο εφαρμογής της νέας μεθοδολογίας, η ΔΕΗ προτείνει οι τροποποιήσεις να τεθούν σε ισχύ κατά την περίοδο τιμολόγησης, που ξεκινά μετά την ημερομηνία έγκρισης των αλλαγών από τη ΡΑΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης