Ενέργεια

Άνοδος πάνω από 2% για το πετρέλαιο - Στα 76 δολ. το Brent στα 73 δολ. το αργό

Άνοδος πάνω από 2% για το πετρέλαιο - Στα 76 δολ. το Brent στα 73 δολ. το αργό
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και η έκθεση του ΟΠΕΚ στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα

 

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο σχεδόν 3% τη Δευτέρα, καθώς οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ αμβλύνθηκαν μετά από τρεις συνεχόμενες εβδομαδιαίες απώλειες για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο.

Μια έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο βοήθησε το πετρέλαιο να αναρριχηθεί κατά περίπου 4% την Παρασκευή, παρόλο που η δυναμική της αγοράς εργασίας θα μπορούσε να αναγκάσει την Federal Reserve να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το Brent σημείωσε άνοδο 2,15%, στα 76,92 δολ. το βαρέλι έως τις 18:12 ώρα Ελλάδας. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε επίσης άνοδο 2,4%, στα 73,13 δολάρια.

«Η ανάκαμψη του πετρελαίου ακολουθεί την ενίσχυση των ενεργειακών μετοχών στη Wall Street την περασμένη Παρασκευή, αφού οι ΗΠΑ ανέφεραν ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας, τα οποία αμβλύνουν τις ανησυχίες για μια επικείμενη οικονομική ύφεση», δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets, Tina Teng.

Το Brent ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα με πτώση περίπου 5,3%, ενώ το αμερικανικό αργό έπεσε κατά 7,1% ακόμη και μετά την ανάκαμψη της Παρασκευής. Και οι δύο δείκτες αναφοράς μειώθηκαν για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο.
Ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank, δήλωσε ότι η πρόσφατη πτώση του πετρελαίου φαινόταν υπερβολική.

«Μια συνθήκη υπερπώλησης στην αγορά σε συνδυασμό με το Brent που κατάφερε να βρει υποστήριξη ενόψει του χαμηλού Μαρτίου ανάγκασε τους πρόσφατα εγκατεστημένους short sellers να αναζητήσουν κάλυψη, υπογραμμίζοντας πιθανώς ότι το πρόσφατο sell-off ήταν υπερβολικό», επεσήμανε.

Αναλυτές της Goldman Sachs το Σάββατο δήλωσαν ότι οι ανησυχίες σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση και τις αυξημένες προμήθειες ήταν «υπερβολικές».

Ένας γύρος εθελοντικών περικοπών της παραγωγής από ορισμένα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και των συμμάχων, πOPEC+, ξεκινά αυτόν τον μήνα και η ομάδα θα πραγματοποιήσει την επόμενη σύνοδό της στις 4 Ιουνίου.

Πριν από αυτό, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο θα είναι στο επίκεντρο την Τετάρτη, επηρεάζοντας ενδεχομένως τη στάση της Fed για μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια.

Η τελευταία μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ για την αγορά πετρελαίου αναμένεται την Πέμπτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης