Ενέργεια

Bernstein: Στα 77 δισ. δολ. τα κέρδη των ενεργειακών κολοσσών το 2022

Bernstein: Στα 77 δισ. δολ. τα κέρδη των ενεργειακών κολοσσών το 2022
Κορυφαίες επιδόσεις για Shell και BP

Οι 11 κορυφαίοι έμποροι ενέργειας στον κόσμο είχαν κέρδη περίπου 77 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, υπερδιπλάσια από το προηγούμενο έτος, εν μέσω τεράστιας αστάθειας των τιμών, σύμφωνα με αναλυτές της Bernstein.

Η Shell και η BP, οι δύο μεγαλύτεροι έμποροι ενέργειας στον κόσμο σε όγκο, απέδωσαν περίπου 16,6 δισεκατομμύρια δολάρια και 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων (EBITDA) πέρυσι από την αγορά και την πώληση πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Oι εμπορικές δραστηριότητες της TotalEngeries συνεισέφεραν 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε EBITDA. Οι τρεις μεγαλύτεροι ιδιωτικοί έμποροι βασικών commodities. Vitol, Gunvor και Trafigura είχαν κέρδη περίπου 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η ομάδα των 11 κορυφαίων εμπόρων κέρδισε περίπου 37 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και το 2020, εκτιμά ο Bernstein.

Σημειώνεται ότι οι συναλλαγές βοηθούν τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν την αστάθεια στις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αγοράζοντας και πουλώντας εμπορεύματα και ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας χρηματοοικονομικά μέσα για να αντισταθμίσουν τις συναλλαγές και να στοιχηματίσουν στις μεταβολές των τιμών. Eταιρείες όπως η Shell και η BP δεν γνωστοποιούν τα κέρδη από τις συναλλαγές και συνήθως διατηρούν αδιαφανείς τις λεπτομέρειες σχετικά με το τμήμα συναλλαγών τους, προσφέροντας συχνά στους επενδυτές μόνο καθοδήγηση σε γενικούς όρους.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης