Ενέργεια

Jera: Ο μεγαλύτερος αγοραστής LNG στον κόσμο αναμένει νέα άνοδο των τιμών

Jera: Ο μεγαλύτερος αγοραστής LNG στον κόσμο αναμένει νέα άνοδο των τιμών

Η αύξηση της ικανότητας εισαγωγής στην Ευρώπη και ο αυξημένος ανταγωνισμός μεταξύ των αγοραστών θα μπορούσαν να εκτινάξουν τις τιμές στα ύψη

 

Το βόρειο ημισφαίριο βίωσε υψηλότερες από τις μέσες θερμοκρασίες τον περασμένο χειμώνα, γεγονός που βοήθησε στην άμβλυνση των ενεργειακών δυσκολιών και οδήγησε τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου σε πτώση από επίπεδα ρεκόρ. Τώρα ο μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου στον κόσμο αναμένει άλλη μια άνοδο των τιμών φέτος σύμφωνα με το ZeroHedge.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Yukio Kani, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Jera Co., εξέφρασε τις ανησυχίες του για μια άλλη πιθανή άνοδο των τιμών του LNG, αποδίδοντας το στην αυξανόμενη ικανότητα εισαγωγής στην Ευρώπη και την Κίνα, μαζί με πιθανούς σοβαρούς καιρικούς κινδύνους.

Αυτόν τον χειμώνα, με την ικανότητα εισαγωγών στην Ευρώπη να αυξάνεται και την Κίνα να αυξάνει πιθανώς τη ζήτηση μετά τον τερματισμό των περιορισμών της πανδημίας, οι τιμές θα μπορούσαν να εκτιναχθούν ξανά εάν χτυπήσουν έντονα καιρικά φαινόμενα, είπε. Δεν υπάρχει ευκαιρία για τους αγοραστές να «απογοητεύσουν τους φρουρούς τους», είπε ο Kani.

Η Jera, κοινή επιχείρηση της Tokyo Electric Power Co. Holdings Inc. και της Chubu Electric Power Co., ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έκλεισε σε μια 20ετή συμφωνία για την αγορά LNG από τον τερματικό σταθμό της Venture Global LNG Inc. στη Λουιζιάνα. Ενώ η εταιρεία αναμένει ότι η ιαπωνική ζήτηση LNG θα μειωθεί την επόμενη δεκαετία, θα μπορούσε να εκπλήξει με το να παραμείνει σταθερή καθώς κατασκευάζονται περισσότερα κέντρα δεδομένων και εργοστάσια ημιαγωγών, είπε ο Kani.

«Αυτές οι δύο εγκαταστάσεις καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια, καθιστώντας δύσκολη την ανάγνωση των προοπτικών ζήτησης», είπε.

Αμμωνία και υδρογόνο

Η Jera εργάζεται επίσης για να υποστηρίξει τα σχέδια της Ιαπωνίας για χρήση αμμωνίας και υδρογόνου για την απαλλαγή από τον άνθρακα των υπαρχόντων θερμοηλεκτρικών σταθμών. Η στρατηγική έχει δεχθεί ώθηση από άλλες χώρες, πιο πρόσφατα στη σύνοδο των υπουργών ενέργειας και περιβάλλοντος της Ομάδας των Επτά.

Τα σχόλια του Kani έρχονται καθώς τα ασιατικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης LNG μειώθηκαν κατά 83,5% από το υψηλό του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης NatGas των ΗΠΑ και του ευρωπαϊκού NatGas κυμαίνονται σε χαμηλά πολυετών.

Η πρόβλεψη του Kani για έντονες καιρικές συνθήκες θα μπορούσε να συνδεθεί με την πιθανή επιστροφή του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο φέτος, το οποίο μπορεί να συμβάλει σε υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες και επακόλουθη αύξηση της ζήτησης ψύξης, με αποτέλεσμα αυξημένη ανάγκη για φυσικό αέριο.

Επιπλέον, καθώς η Ευρώπη αναζωογονεί την αλυσίδα εφοδιασμού ενέργειας της μακριά από τη Ρωσία και βασίζεται περισσότερο στις αποστολές LNG των ΗΠΑ, οι προμήθειες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περαιτέρω σύσφιξη. Επιπλέον, μια άνοδος στην οικονομική ανάκαμψη της Κίνας θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει τη ζήτηση LNG.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης