Nordic Solar (Σουηδία): Στην τελική ευθεία δύο μεγάλα ηλιακά πάρκα παραγωγής 113 GWh 

Nordic Solar (Σουηδία): Στην τελική ευθεία δύο μεγάλα ηλιακά πάρκα παραγωγής 113 GWh 
Η Helios Nordic Energy, ένας κατασκευαστής μεγάλης κλίμακας ηλιακών πάρκων φωτοβολταϊκών, σύναψε συμφωνία, τον Ιούνιο του 2022, με τη Nordic Solar, για την πώληση τεσσάρων έργων σύμφωνα με το PV Europe
Δύο σουηδικά έργα ορόσημο μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκών που αναπτύχθηκαν από τη Helios Nordic Energy AB φθάνουν στο στάδιο RtB (έτοιμα προς κατασκευή), με συνδυασμένη δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 113 GWh, παραδίδονται στη δανική εταιρεία ηλιακής ενέργειας Nordic Solar A/S, σύμφωνα με το PV Europe.

Η Helios Nordic Energy AB, κατασκευαστής ηλιακών πάρκων φωτοβολταϊκών μεγάλης κλίμακας, σύναψε συμφωνία, τον Ιούνιο του 2022, με μια δανέζικη εταιρεία ηλιακής ενέργειας Nordic Solar, για την πώληση τεσσάρων έργων από τον αγωγό του έργου Helios.
Δύο από τα τέσσερα έργα έφτασαν στο στάδιο RtB, αφού έλαβαν όλες τις απαραίτητες άδειες και συμφωνίες σύνδεσης στο δίκτυο, και έχουν παραδοθεί στη Nordic Solar.

Το πρώτο έργο είναι κοντά στο αεροδρόμιο Hultsfred στη νότια Σουηδία και θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει ισχύ έως και 92 MWp, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα επίσημα φωτοβολταϊκά έργα στη Σουηδία που εισέρχεται στη φάση κατασκευής.

Το άλλο έργο βρίσκεται στο κτήμα Medinge, βόρεια του Örebro και θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει εγκατεστημένη ισχύ έως 21 MWp.
Το έργο αναπτύχθηκε γρήγορα και χρειάστηκε λιγότερο από ένα χρόνο για να ληφθούν όλες οι απαραίτητες άδειες και μια συμφωνία σύνδεσης στο δίκτυο με τον τοπικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύου Linde Energi.

Συνεργατική προσέγγιση

«Είμαστε πολύ περήφανοι που ανακοινώνουμε αυτά τα έργα ορόσημο για τα οποία η ομάδα μας έχει εργαστεί τόσο σκληρά για να προχωρήσει τα τελευταία δύο χρόνια.
Οι παραδόσεις των έργων Hultsfred και Medinge επιβεβαιώνουν την ικανότητα της ομάδας να επιτύχουμε τον στόχο να γίνουμε από τους κορυφαίους προγραμματιστές ΑΠΕ στους Σκανδιναβούς.
Συνολικά έχουμε φέρει σε εφαρμογή150 MWp σε RtB σε σύντομο χρονικό διάστημα, είπε ο Andreas Tunbjer, Διευθύνων Σύμβουλος της Helios Nordic Energy.

«Αυτό μας δίνει έντονο κίνητρο για να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να κάνουμε τη φωτοβολταϊκή ηλιακή ενέργεια μία από τις κορυφαίες πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια στις Σκανδιναβικές χώρες», κατέληξε.
Τα έργα θα μπουν πλέον σε πιο αναλυτικό στάδιο σχεδιασμού και θα ξεκινήσει διαγωνισμός για τις κατασκευαστικές εργασίες.
Η τελική σχεδίαση και η χωρητικότητα θα καθοριστούν τους επόμενους μήνες.

Η Helios παραμένει ενεργή στα έργα παρέχοντας υπηρεσίες διαχείρισης κατασκευών ακολουθούμενες από υπηρεσίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων μετά την έναρξη λειτουργίας των ηλιακών πάρκων, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι πριν από το τέλος του 2025. Στη συνέχεια, τα έργα θα παράγουν περίπου 113 GWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως προς όφελος του το κλίμα και οι σουηδοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα ηλιακά πάρκα κατασκευάζονται και χρηματοδοτούνται πλήρως με όρους αγοράς χωρίς κρατικές συμμετοχές.

Ενισχυτικό για το τοπικό φυσικό περιβάλλον

Και τα δύο έργα θα παίξουν σημαντικό ρόλο ως ενισχυτικά για το τοπικό φυσικό περιβάλλον, όπου σχεδιάζονται διάφορα μέτρα για την αύξηση της βιοποικιλότητας και για την υποστήριξη της τοπικής άγριας ζωής.
Η Helios συνεργάζεται με επιτυχία με τη Nordic Solar στις φάσεις σχεδιασμού και ανάπτυξης των δύο ηλιακών πάρκων.

Η δανέζικη εταιρεία ηλιακής ενέργειας, η οποία αναπτύσσει, κατασκευάζει και λειτουργεί ηλιακά πάρκα σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, προσβλέπει στον εφοδιασμό της νότιας περιοχής της Σουηδίας με ηλιακή ενέργεια:
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπαίνουμε στη Σουηδία και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την κατασκευή δύο από τα τέσσερα ηλιακά πάρκα που έχουμε σχεδιάσει για τη νότια περιοχή.

Η ζήτηση για βιώσιμη ηλιακή ενέργεια δεν ήταν ποτέ υψηλότερη από ό,τι τώρα, και είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας για αυτήν την περιοχή.
Η συνεργασία μας με τη Helios έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική και είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορούμε να προχωρήσουμε τόσο γρήγορα στην προετοιμασία και τη δημιουργία των ηλιακών πάρκων στο Hultsfred και στο Medinge», λέει ο Nikolaj Holtet Hoff, Διευθύνων Σύμβουλος της Nordic Solar. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης