Ανοίγει τέλος της εβδομάδας η πλατφόρμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες - Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αίτηση

Ανοίγει τέλος της εβδομάδας η πλατφόρμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες - Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αίτηση

Από Δευτέρα το "Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα"

 

Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει και επισήμως η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επιδότηση της εγκατάστασης φωτοβολταικών στις στέγες. Δικαιούχοι του προγράμματος που έχει προδημοσιευθεί από τις 23 Μαρτίου είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης.


Παράλληλα σε τελικό στάδιο φαίνεται ότι βρίσκονται οι διαδικασίες ώστε την επόμενη εβδομάδα να ανοίξει η πλατφόρμα για το άλλο δημοφιλές πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας ο οδηγός του οποίου επίσης έχει προδημοσιευθεί τον Μάρτιο, δηλαδή το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα.
Σε ότι αφορά τα φωτοβολταικά στις στέγες ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 200 εκατ. ευρώ και η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού και μπαταρίας φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες.

Η καθυστέρηση στο επίσημο άνοιγμα της πλατφόρμας του προγράμματος αποδίδεται στο γεγονός ότι αναμενόταν η έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών της διάθεσης των κοινοτικών και εθνικών πόρων καθώς και η έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για την επισημοποίηση των όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής.
Οι διαδικασίες αυτές έχουν ολοκληρωθεί σε ότι αφορά το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες το οποίο θα προκηρυχθεί επισήμως στο τέλος της εβδομάδας, ενώ σε τελικό στάδιο βρίσκονται και για το πρόγραμμα της αντικατάστασης ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με ηλιακούς.

Επιδότηση

Σε ότι αφορά τους όρους του προγράμματος για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες πρέπει να σημειωθεί ότι η επιδότηση φθάνει στο 75% για τα ευάλωτα νοικοκυριά για τα οποία διατίθενται διακριτά 35 εκατ. ευρώ από το συνολικό προϋπολογισμό των 200 εκατ ευρώ του προγράμματος. Προβλέπεται επίσης ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.
• Για τα ευάλωτα νοικοκυριά ο προϋπολογισμός είναι 35 εκατ. ευρώ
• Για νοικοκυριά με Ατομικό Εισόδημα έως 20.000 ευρώ ή Οικογενειακό Εισόδημα έως 40.000 ευρώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 85 εκατ. ευρώ.
• Για νοικοκυριά με Ατομικό Εισόδημα μεγαλύτερο από 20.000 ευρώ ή Οικογενειακό Εισόδημα μεγαλύτερό από 40.000 ο προϋπολογισμός είναι 50 εκατ. ευρώ
• Για αγρότες ανεξαρτήτως εισοδήματος ο προϋπολογισμός είναι 30 εκατ. ευρώ.

Το ύψος της επιχορήγησης εξαρτάται και από την ισχύ του συστήματος που θα εγκατασταθεί και είναι 60 ή 65% για τα ευάλωτα νοικοκυριά για το φωτοβολταικό και 100% για την μπαταρία.
Στα νοικοκυριά με Ατομικό Εισόδημα μικρότερο από 20.000 ευρώ ή Οικογενειακό Εισόδημα μικρότερο από 40.000 ευρώ η επιδότηση για το φωτοβολταικό είναι 35% ή 25% αναλόγως της ισχύος και για τη μπαταρία 100%
Για τα νοικοκυριά με Ατομικό Εισόδημα μεγαλύτερο από 20000 ευρώ ή Οικογενειακό Εισόδημα μεγαλύτερο από 40.000 ευρώ για το φωτοβολταικό η επιδότηση είναι 30% ή 20% και για τη μπαταρία 90%
Για τους αγρότες ανεξαρτήτως εισοδήματος και ισχύος εγκατάστασης η επιδότηση για το φωτοβολταικό είναι 40% και για τη μπαταρία 90%.

Μπαταρίες

Για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων πλην των αγροτών υποχρεωτική είναι η εγκατάσταση μαζί με το φωτοβολταικό και μπαταρίας.
Οι αιτήσεις μπορούν να αφορούν είτε την κύρια είτε τη δευτερεύουσα κατοικία.

Η μέγιστη ισχύς τόσο του φωτοβολταικού όσο και της μπαταρίας μπορεί να είναι μέχρι 10,8 KW.
Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16 χιλ. ευρώ για νοικοκυριά και 10 χιλ. ευρώ για αγρότες.
Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει τις 3 χιλ. ευρώ ετησίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης