Ενέργεια

Αβεβαιότητα στην αγορά για τα υπερέσοδα των προμηθευτών - Στόχος για 300 εκατ έσοδα το 5μηνο

Αβεβαιότητα στην αγορά για τα υπερέσοδα των προμηθευτών - Στόχος για 300 εκατ έσοδα το 5μηνο
«Δεν υπάρχει καμία ορατότητα ως προς το πως θα εφαρμοστεί, να δούμε γιατί λεφτά μιλάμε και το πως θα την ενσωματώσουμε» δηλώνουν από την πλευρά των προμηθευτών
Αγώνα δρόμου θα πρέπει να διανύσει το ΥΠΕΝ για να προλάβει να εισπράξει τα υπερέσοδα των προμηθευτών πριν τις εκλογές της 21ης Μαϊου. Το διάστημα της προβλεπόμενης από την σχετική νομοθετική ρύθμιση προθεσμίας για την καταβολή του 60% των υπερεσόδων έχει παρέλθει από το τέλος Μαρτίου ενώ ακόμη δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ για να προχωρήσει η διαδικασία οριστικοποίησης των ποσών που θα καταβάλει ο κάθε προμηθευτής, αν και σύμφωνα με πληροφορίες το περιεχόμενό της έχει οριστικοποιηθεί πλήρως στη βάση της εισήγησης της ΡΑΑΕΥ προς το ΥΠΕΝ .

Νομοθετική ρύθμιση προβλέπει καταβολή της πρώτης δόσης της φορολογίας υπερεσόδων για το διάστημα Αύγουστος- Δεκέμβριος 2022 έως τις 31 Μαρτίου 2023 . Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε πρώτη περίοδο εφαρμογής το τρίμηνο Αυγούστου- Οκτωβρίου 2022 και καταβολή των ποσών μέσα στο Νοέμβριο. Η περίοδος διερύνθηκε με νεότερο ρύθμιση έπειτα από σχετικό αίτημα των προμηθευτών.

Η καθυστέρηση έκδοσης της προβλεπόμενης από το νόμο ΚΥΑ που θα δρομολογήσει και την είσπραξη των υπερεσόδων τα οποία θα κατευθυνθούν στο ΤΕΜ για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων λογαριασμών ρεύματος προβληματίζει και την ίδια την αγορά, καθώς παρατείνει την αβεβαιότητα σχετικά με τα ποσά θα που θα κληθούν να καταβάλουν οι εταιρίες προμήθειας. «Δεν υπάρχει καμία ορατότητα ως προς το πως θα εφαρμοστεί, να δούμε γιατί λεφτά μιλάμε και το πως θα την ενσωματώσουμε» δηλώνουν από την πλευρά των προμηθευτών, οι οποίοι ωστόσο έχουν κάνει κάποιες προβλέψεις στις οικονομικές τους καταστάσεις.

H εισήγηση της ΡΑΕ και η εκτίμηση για την ανάκτηση

Η εκτίμηση που υπάρχει στην αγορά είναι ακόμη και εάν η ΚΥΑ βγει αυτή την εβδομάδα και πάρει ΦΕΚ απομένουν μόλις τρεις εβδομάδες μέχρι τις εκλογές για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταλογιστούν και να εισπραχθούν τα ποσά μέσα σε αυτό το διάστημα.

Εφόσον βγει η ΚΥΑ στη συνέχεια θα πρέπει η ΡΑΕ να ζητήσει με επιστολή της επίσημα οικονομικά στοιχεία από τους παρόχους για το πεντάμηνο Αυγούστου- Δεκεμβρίου 2022 και βάση αυτών να προχωρήσει στην εκτίμηση για τα υπερέσοδα του κάθε προμηθευτή. Ακολούθως το υπουργείο θα προχωρήσει στον καταλογισμό για την είσπραξή τους.

Η ΡΑΑΕΥ φέρεται να έχει εισηγηθεί τιμή οριζόντια στα 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τον προσδιορισμό του υπερεσόδου. Η τιμή αυτή θα αποτελέσει και την βάση προσδιορισμού του υπερεσόδου για το ΥΠΕΝ. Η μεθοδολογία που έχει οριστεί προβλέπει ότι θα υπολογίζεται η διαφορά ανάμεσα στην ονομαστική χρέωση και το κόστος απόκτησης ηλεκτρικής ενέργειας από την χονδρεμπορική αγορά. Από το αποτέλεσμα που θα προκύπτει θα αφαιρείται το εύλογο περιθώριο δραστηριότητας. Οι πρώτες εκτιμήσεις υπολογίζουν τα προς ανάκτηση έσοδα για το πεντάμηνο σε πάνω από 300 εκατ. ευρώ. Το 60% αυτών θα καταβληθεί προκαταβολικά και το 40% με την τελική εκκαθάριση μετά το πέρας της εφαρμογής του μηχανισμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης