Ενέργεια

H Γαλλία διατηρεί το πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ως το 2025

H Γαλλία διατηρεί το πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ως το 2025
Η Γαλλία θα διατηρήσει τα ανώτατα όρια στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τις αρχές του 2025, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το LCI
Το ανώτατο όριο της Γαλλίας στις αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνει σε ισχύ μετά το 2023 και πιθανότατα θα καταργηθεί σταδιακά σε μια περίοδο δύο ετών, δήλωσε την Παρασκευή 21/4 ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire, υποστηρίζοντας ότι οι τιμές του ρεύματος δεν έχουν «ομαλοποιηθεί» ακόμη.
"Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχουν επιστρέψει στο κανονικό, επομένως θα χρειαστούμε λίγο περισσότερο χρόνο για να αποσύρουμε το ανώτατο όριο τιμών. Μας δίνω άλλα δύο χρόνια μέχρι τις αρχές του 2025", δήλωσε ο Le Maire στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI σε συνέντευξή του.

Οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν στα ύψη πέρυσι, κυρίως λόγω των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία και της χαμηλής ρεκόρ πυρηνικής παραγωγής στη Γαλλία, όπου η κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας EDF σπεύδει να επισκευάσει αντιδραστήρες που επηρεάζονται από τη διάβρωση λόγω καταπόνησης.

Η διατήρηση των ανώτατων ορίων τιμών πέραν του τρέχοντος έτους θα επιβαρύνει περαιτέρω τα οικονομικά της EDF καθώς η επιχείρηση κοινής ωφέλειας προσπαθεί να προσλάβει και να εκπαιδεύσει αρκετό προσωπικό για την κατασκευή αρκετών νέων πυρηνικών σταθμών τις επόμενες δεκαετίες.

Ο Le Maire, ωστόσο, είπε ότι η κυβέρνηση πιθανότατα θα τερματίσει παρόμοια ανώτατα όρια τιμών για το φυσικό αέριο στα νοικοκυριά στα τέλη του 2023, επειδή οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες μετά την εκτίναξη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση του προέδρου Emmanuel Macron έχει θέσει ως προτεραιότητα την προστασία των πολιτών από την εκτίναξη των λογαριασμών εν μέσω υψηλών ποσοστών πληθωρισμού σε ολόκληρη την ευρωζώνη, ενώ ο θυμός έχει αυξηθεί στο εσωτερικό μετά από δύο χρόνια αύξησης της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης.
Εκτός από τον περιορισμό της αύξησης των τιμών κατά 15% στα τιμολόγια ενέργειας, η κυβέρνηση πίεσε επίσης τους λιανοπωλητές να εγγυηθούν προσιτές τιμές τροφίμων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης