Χρηματιστήριο & Αγορές

Η Thrivest εγγυητής της συμμετοχής της Παγκρήτιας στην ΑΜΚ της Attica Bank – Εκτός ΤΜΕΔΕ, με 40 εκατ. οι 4 συστημικές τράπεζες

Η Thrivest εγγυητής της συμμετοχής της Παγκρήτιας στην ΑΜΚ της Attica Bank – Εκτός ΤΜΕΔΕ, με 40 εκατ. οι 4 συστημικές τράπεζες
Η Thrivest εγγυητής των 34 εκατ. της Παγκρήτιας, με τα οποία θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ της Attica Bank
Με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και την Παγκρήτια Τράπεζα θα καλυφθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 473,3 εκατ. ευρώ της Attica Bank, χωρίς τη συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ, του Ταμείου Μηχανικών.
Τα διοικητικά συμβούλια της Attica Bank και της Παγκρήτιας που συνεδριάζουν σήμερα 19 Απριλίου 2023 αποφασίζουν τα εξής:

1)Την αύξηση κεφαλαίου των 473,3 εκατ., η οποία ολοκληρώνεται 24 Απριλίου και θα συμμετάσχει με 329 εκατ. προφανώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο βασικός μέτοχος με 69,63%

2)Το ΤΜΕΔΕ, το Ταμείο των Μηχανικών, αποφασίστηκε να μην συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου σηματοδοτώντας την πλήρη αποσύνδεση της τράπεζας με όλο το παρελθόν της
Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες το ΤΜΕΔΕ δεν θα συμμετάσχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank και το ποσοστό του από 20% θα υποχωρήσει περίπου στο 5%.
Το ΤΜΕΔΕ αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην ΑΜΚ της Attica Bank καθώς δεν επήλθε συμφωνία οικονομικής φύσεως με την Thrivest. Τους όρους που έθετε το ΤΜΕΔΕ θα τους αποκαλύψει προσεχώς το BN.
Επίσης, για το ορατό μέλλον δεν θα αντικατασταθεί από πρόεδρος της Attica Bank από Κ. Μακέδος.

3)Η Thrivest, των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη και του επιχειρηματία Εξάρχου, θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου με 30 εκατ. ευρώ.

4)Η Παγκρήτια Τράπεζα θα συμμετάσχει τελικά στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank με 34 εκατ., καθώς η Thrivest μπαίνει εγγυητής ότι εάν τα κεφάλαια αυτά χρειαστούν για την Παγκρήτια θα τακτοποιήσει αυτή την κεφαλαιακή εκκρεμότητα.
Να σημειωθεί ότι αρχικά η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είχε συναινέσει στη συμμετοχή της Παγκρήτιας στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, αλλά μετά την παροχή εγγύησης από τη Thrivest το πρόβλημα ξεπεράστηκε.

5)Η διαδικασία συγχώνευσης μεταξύ της Παγκρήτιας και της Attica Bank αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου ένα χρόνο από τώρα, δηλαδή την άνοιξη του 2024.

6)Η Attica Bank δεν θα πραγματοποιήσει άλλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι να απορροφήσει την Παγκρήτια Τράπεζα.
Μετά τη συγχώνευση όμως των δύο τραπεζών, της Attica Bank και της Παγκρήτιας, θα εξεταστεί κεφαλαιακή ενίσχυση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα μέσα ή στα τέλη του 2024.

7)Η Thrivest με τη στήριξη προφανώς του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διασώζει και την Attica Bank και την Παγκρήτια και μαζί διασώζει και τον Γιάννη Στουρνάρα, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος άφησε να κινούνται στα όρια της χρεοκοπίας τόσο η Attica Bank όσο και η Παγκρήτια, αλλά και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών.
Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε ότι παρά τα τραγικά εποπτικά λάθη της Τράπεζας της Ελλάδος η στάση Στουρνάρα το τελευταίο διάστημα ήταν προς την κατεύθυνση εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης.
Τώρα εάν τα λάθη του παρελθόντος από την Τράπεζα της Ελλάδας θα «σβηστούν» από τη διάσωσης της Attica Bank και της Παγκρήτιας θα το δείξει η ιστορία.

8)Η Ελένη Βρεττού, η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, διαδραμάτισε θετικό ρόλο για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας με στόχο να δημιουργηθεί ένα νέο τραπεζικό σχήμα, που υπό όρους θα μπορούσε να είναι ο πέμπτος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenegrynews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης