Ενέργεια

Οι δεσμεύσεις των G7 ως το 2050 με παράλληλες επενδύσεις στο φυσικό αέριο

Οι δεσμεύσεις των G7 ως το 2050 με παράλληλες επενδύσεις στο φυσικό αέριο
Αν και αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαφορετικοί δρόμοι για την επίτευξη ουδέτερου άνθρακα, συμφωνήσαμε στη σημασία της επιδίωξης ενός κοινού στόχου προς το 2050, είπε ο Ιάπωνας υπουργός Βιομηχανίας

Η Ομάδα των Επτά πλουσιότερων κρατών της γης έθεσε την Κυριακή 16/4 μεγάλους νέους συλλογικούς στόχους για την ηλιακή ενέργεια και την υπεράκτια αιολική δυναμικότητα, συμφωνώντας στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και σε μια ταχύτερη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

Ωστόσο, δεν κατάφεραν να υιοθετήσουν ως προθεσμία το 2030 για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα που είχαν πιέσει ο Καναδάς και άλλα μέλη, και άφησαν ανοιχτή την πόρτα για συνεχείς επενδύσεις στο φυσικό αέριο, λέγοντας ότι ο τομέας θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πιθανών ενεργειακών ελλείψεων.

Συμφωνία για το... 2050

«Εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης, είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας ταυτόχρονα», δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός βιομηχανίας Yasutoshi Nishimura σε συνέντευξη Τύπου.

«Αν και αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαφορετικοί δρόμοι για την επίτευξη ουδέτερου άνθρακα, συμφωνήσαμε στη σημασία της επιδίωξης ενός κοινού στόχου προς το 2050», είπε.
Οι υπουργοί της G7 ολοκληρώνουν τη διήμερη συνάντηση για το κλίμα, την ενέργεια και την περιβαλλοντική πολιτική στη βόρεια ιαπωνική πόλη Σαπόρο την Κυριακή.

Οι ανανεώσιμες πηγές καυσίμων και η ενεργειακή ασφάλεια έχουν λάβει νέα επείγουσα ανάγκη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
"Αρχικά οι άνθρωποι πίστευαν ότι η κλιματική δράση και η δράση για την ενεργειακή ασφάλεια ήταν ενδεχομένως σε σύγκρουση.
Αλλά οι συζητήσεις που είχαμε και που αντικατοπτρίζονται στο ανακοινωθέν είναι ότι πράγματι συνεργάζονται", δήλωσε ο Jonathan Wilkinson, υπουργός φυσικών πόρων του Καναδά.

Σταδιακή αύξηση της υπεράκτιας αιολικής

Στην ανακοίνωσή τους, τα μέλη δεσμεύτηκαν να αυξήσουν συλλογικά την υπεράκτια αιολική ικανότητα κατά 150 GW έως το 2030 και την ηλιακή ισχύ σε περισσότερο από 1 TW.
Συμφώνησαν να επιταχύνουν τη "σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων" - την καύση ορυκτών καυσίμων χωρίς τη χρήση τεχνολογίας για τη δέσμευση των εκπομπών C02 που προκύπτουν - για να επιτευχθεί καθαρό μηδέν στα ενεργειακά συστήματα έως το 2050 το αργότερο.

Όσον αφορά τον άνθρακα, οι χώρες συμφώνησαν να δώσουν προτεραιότητα σε «συγκεκριμένα και έγκαιρα βήματα» προς την επιτάχυνση της σταδιακής κατάργησης της «εγχώριας, αμείωτης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα», ως μέρος της δέσμευσής τους πέρυσι να επιτύχουν τουλάχιστον έναν «κυρίως» τομέα ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς ανθρακούχα 2035.
Συνάντηση Υπουργών της G7 για το κλίμα, την ενέργεια και το περιβάλλον στο Σαπόρο

Ο Καναδάς ήταν ξεκάθαρος ότι η αμείωτη ενέργεια με καύση άνθρακα θα έπρεπε να καταργηθεί σταδιακά έως το 2030 και η Οτάβα, η Βρετανία και ορισμένα άλλα μέλη της G7 δεσμεύτηκαν για εκείνη την ημερομηνία, δήλωσε ο Καναδός Wilkinson στο Reuters.
"Άλλοι εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν πώς θα μπορούσαν να φτάσουν εκεί εντός του σχετικού χρονικού πλαισίου", είπε ο Wilkinson.
«Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους (για) ορισμένους που εξαρτώνται περισσότερο από τον άνθρακα από άλλους να βρουν τεχνικές οδούς πώς να το κάνουν αυτό», είπε.

«Μεγάλες Δηλώσεις»

«Οι δεσμεύσεις για την ηλιακή και την αιολική ενέργεια αποτελούν τεράστιες δηλώσεις για τη σημασία ότι θα βασιστούν στις ενεργειακές υπερδυνάμεις της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας προκειμένου να καταργήσουν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο Dave Johnes, επικεφαλής των πληροφοριών στο ενεργειακό think tank Ember.
«Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα αποτελέσει μια πρόκληση για την Ιαπωνία, για την οποία η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι το στοιχείο που λείπει από το παζλ που θα μπορούσε να δει τον τομέα της ενέργειας να απελευθερώνεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι φανταζόταν δυνατό».

Η χώρα υποδοχής Ιαπωνία, η οποία εξαρτάται από τις εισαγωγές για σχεδόν όλες τις ενεργειακές της ανάγκες, θέλει να διατηρήσει το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ως μεταβατικό καύσιμο για τουλάχιστον 10 έως 15 χρόνια.
Τα μέλη της G7 δήλωσαν ότι οι επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου «μπορεί να είναι κατάλληλες» για την αντιμετώπιση πιθανών ελλείψεων στην αγορά που προκαλούνται από την κρίση στην Ουκρανία, εάν εφαρμοστούν με τρόπο συνεπή με τους κλιματικούς στόχους.
Στοχεύουν το 2040 για τη μείωση της πρόσθετης πλαστικής ρύπανσης στο μηδέν, φέρνοντας τον στόχο μπροστά κατά μια δεκαετία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης