Ενέργεια

EDF: Προειδοποιεί για απώλεια 1 δισ. ευρώ λόγω των απεργιών- Παγώνει τις προσλήψεις

EDF: Προειδοποιεί για απώλεια 1 δισ. ευρώ λόγω των απεργιών- Παγώνει τις προσλήψεις

Η διακοπή των εργασιών συντήρησης και επισκευής πυρηνικών αντιδραστήρων που προκλήθηκαν από απεργίες θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστερήσεις από 18 έως 24 μήνες στο χρονοδιάγραμμα συντήρησης

 

Η γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας EDF προειδοποίησε ότι οι παρατεταμένες απεργίες στους πυρηνικούς αντιδραστήρες και τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της έχουν κοστίσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε απώλεια παραγωγής και ότι επανεξετάζει τα σχέδια για προσλήψεις φέτος, σύμφωνα με πηγές που επικαλειται το Reuters.

Μέλη συνδικάτων και ενημερώθηκαν από στελέχη της EDF την περασμένη εβδομάδα, ότι η διοίκηση της EDF είχε ζητήσει από όλα τα τμήματα να δουν ποιες προσλήψεις θα μπορούσαν να αναβληθούν για το επόμενο έτος.

Εκπρόσωπος της EDF είπε στο Reuters ότι έχει επιβληθεί μορατόριουμ στις προσλήψεις. Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε τον λόγο και αρνήθηκε να σχολιάσει τις οικονομικές επιπτώσεις των απεργιών στον όμιλο η οποία βρίσκεται σε διαδικασία πλήρους εθνικοποίησης.

Το οικονομικό πλήγμα που προκλήθηκε από τη βιομηχανική δράση, ακολουθεί μια απώλεια ρεκόρ το 2022, όταν η επιχείρηση κοινής ωφέλειας κατέρρευσε από διακοπές λειτουργίας του αντιδραστήρα.

Ο όμιλος είχε αρχικά σχεδιάσει να προσλάβει μεταξύ 3.000 και 3.500 ατόμων το 2023, κυρίως στην πυρηνική παραγωγή και στις πωλήσεις.

Χρονοδιάγραμμα συντήρησης

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η διακοπή των εργασιών συντήρησης και επισκευής πυρηνικών αντιδραστήρων που προκλήθηκαν από απεργίες για περισσότερο από ένα μήνα ενάντια σε μια αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστερήσεις από 18 έως 24 μήνες στο χρονοδιάγραμμα συντήρησης.

Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προβλέψεις της EDF για την πυρηνική παραγωγή για το έτος σε μια εποχή που η εταιρεία ήλπιζε να ανακάμψει από το χαμηλό παραγωγής 34 ετών το 2022, όταν χτυπήθηκε από έναν άνευ προηγουμένου αριθμό διακοπών στους αντιδραστήρες της.

Το οικονομικό χτύπημα θα περιπλέξει τα πράγματα για το νέο αφεντικό της EDF, Luc Remont, που έχει επιφορτιστεί να επαναφέρει τον όμιλο σε θετικό έδαφος , μετά από καθαρές ζημίες ρεκόρ 17,9 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι.

Η χαμηλότερη παραγωγή από τα πυρηνικά εργοστάσια της εταιρείας ανάγκασε την EDF να προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια από την αγορά για να διοχετεύσει τους πελάτες της, ακριβώς τη στιγμή που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας υψηλότερα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα κέρδη της επλήγησαν επίσης από τα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της αύξησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για τα γαλλικά νοικοκυριά και την προστασία τους από τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Το καθαρό χρέος του ομίλου αυξήθηκε στα 64,5 δισ. ευρώ το 2022, από 43 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα.

www.worldenegynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης