Ενέργεια

Mήνυση κατά της αμερικανικής FEMA για ηλεκτρικά έργα στο Πουέρτο Ρίκο

Mήνυση κατά της αμερικανικής FEMA για ηλεκτρικά έργα στο Πουέρτο Ρίκο
Η FEMA μηνύθηκε για παραγκωνισμό των ΑΠΕ στην ανοικοδόμηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας του Πουέρτο Ρίκο

Ομάδες ακτιβιστών μηνύουν την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης των ΗΠΑ (FEMA), λέγοντας ότι αγνοεί επιδεικτικά τις ΑΠΕ σε έργα ηλεκτροδότησης στο Πουέρτο Ρικο, ενώ χρησιμοποιεί δισεκατομμύρια δολάρια από χρηματοδότηση του Κογκρέσου για την ανοικοδόμηση του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.
Το Κέντρο Βιολογικής Ποικιλότητας και εννέα κοινοτικές ομάδες του Πουέρτο Ρίκο λένε ότι η FEMA κάνει το Πουέρτο Ρίκο λιγότερο ανθεκτικό στις καταιγίδες και πιο πιθανό να αντιμετωπίσει εκτεταμένες διακοπές ρεύματος αποκαθιστώντας τα παλαιότερα συστήματα που κινούνται με ορυκτά καύσιμα χωρίς να αξιολογεί τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Σε ένα δελτίο τύπου, η συμμαχία των ομάδων υπεράσπισης είπε ότι η μήνυση «αμφισβητεί την αποτυχία της FEMA να εξετάσει την ηλιακή ενέργεια, την αποθήκευση και άλλες μορφές κατανεμημένης ανανεώσιμης ενέργειας για έργα που προορίζονται να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε κοινότητες που κινδυνεύουν από το δίκτυο του Πουέρτο Ρίκο που έχει πληγεί από τους τυφώνες».
Η ομάδα λέει ότι «Η FEMA παραβίασε την ομοσπονδιακή νομοθεσία, αποτυγχάνοντας να εξετάσει τις περιβαλλοντικές βλάβες από την ανοικοδόμηση και τη μετεγκατάσταση της ρυπογόνου υποδομής ορυκτών καυσίμων του Πουέρτο Ρίκο, συμπεριλαμβανομένης της απειλής του καθαρού αέρα και του νερού και των απειλούμενων ειδών».

Kατηγορείται και το υπουργείο Ασφάλειας

Η αγωγή κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στην Περιφέρεια της Κολούμπια και κατονομάζει επίσης το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) ως κατηγορούμενο.
Η κυβέρνηση Biden εξέδωσε πέρυσι εξαιρέσεις από τους κανόνες ναυτιλίας των ΗΠΑ για να επιτρέψει στο Πουέρτο Ρίκο να λάβει επειγόντως παραδόσεις ντίζελ και υγροποιημένου φυσικού αερίου μετά από πλήρη διακοπή ρεύματος μετά τον τυφώνα Φιόνα.
Η καταιγίδα ήρθε πέντε χρόνια μετά την καταστροφή του εδάφους των ΗΠΑ από τον τυφώνα Μαρία, ο οποίος προκάλεσε τη χειρότερη διακοπή ρεύματος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Σε επιστολή της πέρυσι, η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Letitia James προέτρεψε τις αρχές να διερευνήσουν την ενεργειακή κατάσταση στο Πουέρτο Ρίκο και τον πάροχο ενέργειας LUMA Energy, σημειώνοντας ότι παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν για την ανοικοδόμηση του δικτύου του νησιού, οι κάτοικοι συνεχίζουν να υπομένουν συχνές διακοπές λειτουργίας και υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
«Πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου σε πραγματικούς όρους, σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράχολμ, αρμόδιος για τη διόρθωση του δικτύου του νησιού του Προέδρου Joe Biden.
Η FEMA δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο εκτός των ωρών λειτουργίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης