Ενέργεια

H πρώτη «πράξη» της συμφωνίας μεταξύ Bulgargaz και της τουρκικής Botas

H πρώτη «πράξη» της συμφωνίας μεταξύ Bulgargaz και της τουρκικής Botas
Η διάρκεια της συμφωνίας είναι 13 χρόνια και περιλαμβάνει μεταφορά φυσικού αερίου έως και 1,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως

To πρώτο φορτίο LNG θα λάβει αυτή την εβδομάδα η Bulgargaz στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συνάψει με την τουρκική Botas στις αρχές του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το Lngprime.

Η Botas και η Bulgargaz υπέγραψαν τη συμφωνία τον Ιανουάριο, επιτρέποντας στην τελευταία πρόσβαση στους τουρκικούς τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG και στο δίκτυο.

Η διάρκεια της συμφωνίας είναι 13 χρόνια και περιλαμβάνει μεταφορά φυσικού αερίου έως και 1,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.  Η Βουλγαρία που έχει σχεδόν απεξαρτηθεί  από το ρωσικό φυσικό αέριο προσπαθεί να διασφαλίσει εναλλακτικές πηγές αερίου σε προσιτές τιμές. Η Ρωσία σταμάτησε τις παραδόσεις αερίου τον Απρίλιο του 2022 όταν βουλγαρική κυβέρνηση αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια.

O νέος διαγωνισμός

Η Bulgargaz προκήρυξε διαγωνισμό τον Φεβρουάριο για την προμήθεια 1.706.070 MMBtu ή 500.000 MWh LNG σε βάση DES και για παράδοση μέσω τουρκικού τερματικού σταθμού τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με χθεσινή (10/4)δήλωση της Bulgargaz, ο αμερικανικός γίγαντας εξαγωγής LNG Cheniere θα παραδώσει το πρώτο φορτίο στο πλαίσιο της συμφωνίας Botas στον χερσαίο τερματικό σταθμό Marmara Ereglisi της τελευταίας στην Τουρκία.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας Rosen Hristov και η εκτελεστική διευθύντρια της Bulgargaz Denitsa Zlateva θα επισκεφθούν τον τερματικό σταθμό εισαγωγής LNG αύριο (12/4), ανέφερε η εταιρεία. Η εταιρεία διανομής φυσικού αερίου ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση ότι προτείνει στη βουλγαρική ρυθμιστική αρχή ενέργειας να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου για τον Μάιο.

Οι δεσμοί με την Ελλάδα

Τέλος, σημειώνεται ότι η Bulgargaz εισάγει ήδη LNG μέσω του τερματικού σταθμού εισαγωγής του ΔΕΣΦΑ που βρίσκεται στο νησί της Ρεβυθούσας στην Ελλάδα. Έκλεισε επίσης πρόσθετη χωρητικότητα στο έργο εισαγωγής LNG της Gastrade στο FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Η Bulgartransgaz έχει 20% στο εν λόγω έργο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης