Ενέργεια

Mytilineos: Ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα μετά την αναβάθμιση της Fitch σε ΒΒ+

Mytilineos: Ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα μετά την αναβάθμιση της Fitch σε ΒΒ+
Οι προβλέψεις και οι παραδοχές του οίκου Fitch για την πορεία της εταιρίας

Η Fitch ανεβάζει την  MYTILINEOS ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα αναβαθμίζοντά την σε ‘BB+’, με σταθερό το outlook.
Σύμφωνα με την Fitch τα αποτελέσματα του ομίλου ήταν καλύτερα των αναμενομένων και το καθαρό χρέος προς EBITDA, όπως το αξιολογεί ο οίκος, υποχώρησε στο 1,1 από 2,9.
Παράλληλα εκτελέσθησαν άριστα τα projects των SES και RSD, ειδικά του BOT.

Η συμμετοχή του τμήματος Power & Gas θα ανέβει στο 50% την περίοδο 2023 -2026 από το 40% που ήταν την προηγούμενη τετραετία.Με την λειτουργία του CCGT η συμμετοχή στην παραγωγή ηλεκτρισμού θα ανέβει από το 10,7% στο 20%.
Ο διπλασιασμός των επενδύσεων στο 9% των εσόδων κατά την περίοδο 23 -26, θα οδηγήσει σε ταμειακές ροές αρνητικές με περιθώρια από -1% μέχρι -4% το 24-26, μετά το -7%, που προβλέπεται για το 2023. Θα απορροφηθούν όμως από την υγιή ρευστότητα και τις ανθεκετικές σχέσεις ιδίων προς ξένα.

Για το 2023 προβλέπει EBITDA 900 εκατ και εκτιμά, ότι θα είναι ικανή η εταιρία να διατηρήσει την σχέση 1,5 με το καθαρό χρέος για την περίοδο 2023 -2026. Οι εκροές για κεφάλαιαο κίνησης θα ανέλθουν στα 400 εκατ το 2023 για έργα BOT. Μετά την εκτέλεση των προγραμμάτων αναμένεται αναστροφή το 2024 και πλήρης ισορροπία το 2025.

Βλέπουμε ότι η Mytilineos έχει ήδη πείσει τους αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, ότι το ευρύ επενδυτικό του πρόγραμμα δεν θα διαταράξει τον έλεγχο της χρηματοοικονομικής του ισορροπίας.

 
Τα περιθώρια κέρδους

Για τους κλάδους SES και RSD προβλέπει EBITDA margins ανοδικά σε 16% και 14% αντίστοιχα για την περίοδο 2023-26, με βάση τα BOT που διαθέτουν διψήφια περιθώρια έναντι μονοψηφίων των φωτοβολταϊκών που αναπτύσσονται για τρίτα μέρη. Τα projects του SES είναι πιο σύνθετα και έχουν υψηλότερα περιθώρια κερδοφορίας.

Για τις παραχωρήσεις οι εκτιμήσεις είναι ότι θα υπάρξουν μερίσματα από το 2026 και αποτελεί θετικό στοχείο το γεγονός, ότι δεν θα επιβαρυνθεί το βασικό εταιρικό σχήμα με τα αναγκαία δάνεια, που θα απαιτηθούν στην αρχική φάση της δραστηριότητας.
Να σημειώσουμε πάντως ότι η Mytlineos είναι από τις ισχυρές υποφιότητες με την Vinci για την Aττική Οδό, με πολύ σημαντικά options.

Για το Αλουμίνιο αναμένεται σταθερή κερδοφορία το 2023, χάρις την αντιστάθμιση που έχει ήδη γίνει σε εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές και εξομάλυσνη του EBITDA την περιόδο 2023-26, με βάση τις προβλέψεις της Fitch για την πορεία του αλουμινίου.

Βασικές παραδοχές

Οι βασικες παραδοχές είναι τιμή αλουμινίου 2.500 δολ/τόνος για την περίοδο 23 -25 και 2.000 δολ για το 2026.

Δολλάριο στο 0,95 με το ευρώ για τα επόμενα 4 χρόνια.

Παραγωγή αλουμινίου στους 241 χιλ τόνους το 2023

EBITDA margin στο 12% για το 2023 και ανοδικό μέχρι το 15% το 2025.

Συνολικό CAPEX 3,2 δισ την περίοδο 2023-2026.

Μερίσματα 170 εκατ το 2023 και σταθερά στο 35% της κερδοφορίας μέχρι το 2026.


Συμπερασματικά

Η εταιρεία, όπως αναφέρεται στην σχετική έκθεση, τα τελευταία έτη έχει πετύχει να ισχυροποιήσει σημαντικά τη θέση τόσο στον Παγκόσμιο χάρτη των ΑΠΕ, λόγω της επιτάχυνση της Ενεργειακής Μετάβασης, όσο και στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα διατηρεί σε υψηλές αποδόσεις τον Τομέα Μεταλλουργίας.

Ο οίκος αναμένει σταθερά ισχυρές επιδόσεις για το 2023 μέσω της αυξημένης συνεισφοράς του Τομέα της Ενέργειας και ιδιαίτερα της επιτάχυνσης των έργων ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό, οδηγώντας στην υπεραπόδοση του Τομέα M Renewables της MYTILINEOS. Η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει επίσης την ισχυρή και αυξανόμενη θέση του στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία παρέχει βιώσιμες ταμειακές ροές και υποστηρίζει την αναβάθμιση, καθώς ο κλάδος ενέργειας εισέρχεται σε μια λιγότερο ρευστή και ανθεκτική περίοδο.

Ειδική μνεία γίνεται στην Έκθεση και στη νέα μονάδα παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο (CCGT 826 MW) που με την έναρξη λειτουργίας θα αυξήσει σημαντικά το μερίδιο αγοράς της εταιρείας.

Επίσης, θετικό σημείο που αναφέρεται είναι το καλά διαφοροποιημένο μοντέλο λειτουργίας της Εταιρείας, και οι σημαντικές συνέργειες μεταξύ των τομέων.

Ταυτόχρονα, το καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής στη Μεταλλουργία προσφέρει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, τοποθετώντας τη MYTILINEOS μεταξύ των παραγωγών αλουμινίου με χαμηλότερο κόστος παγκοσμίως.

Τέλος, τονίζεται η υγιής ρευστότητα της MYTILINEOS, καθώς στο τέλος του 2022 η εταιρεία είχε ταμειακά διαθέσιμα ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που κατά τη Fitch είναι υπερεπαρκή για να καλύψουν τις μέσο-βραχυπρόθεσμες αποπληρωμές του χρέους.

Η Mytilineos έχει ανεβάσει την κεφαλαιοίησή της στα 3,926 δισ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης